Haberler

Dha Yurt Bülteni - 1

1)ŞEHİT ASTSUBAY ÖMER HALİSDEMİR'İN ANNESİ VEFAT ETTİ15 Temmuz şehitlerinden Astsubay Ömer Halisdemir'in annesi 69 yaşındaki Fadimana Halisdemir, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

1)ŞEHİT ASTSUBAY ÖMER HALİSDEMİR'İN ANNESİ VEFAT ETTİ

15 Temmuz şehitlerinden Astsubay Ömer Halisdemir'in annesi 69 yaşındaki Fadimana Halisdemir, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

15 Temmuz gecesi Ankara'daki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda darbeci general Semih Terzi'yi vurduktan sonra şehit olan, ancak gösterdiği kahramanlıkla darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in annesi Fadimeana Halisdemir, Niğde'deki evinde akşam saatlerinde rahatsızlandı. Ambulansla oğlunun ismini taşıyan Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Fadimeana Halisdemir'in kalp krizi geçirdiği belirlendi. Tedaviye alınan Fadimeana Halisdemir, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Olayın ardından hastaneye giden Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu ile Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Halisdemir'in eşi Hasan Hüseyin Halisdemir ile oğulları Doğan ve Soner Halisdemir'e başsağlığı diledi.

CENAZESİ ÇUKURKUYU KASABASI'NDA TOPRAĞA VERİLECEK

Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, başsağlığı ziyaretinin ardından hastanenin acil servisi önünde gazetecilere açıklama yaptı. Vali Peynircioğlu, "Kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir'in annesi Fadimeana Halisdemir, kalbi durmuş durumda ambulansla acil servisimize getirildi. Buraya intikal ettiğinde doktorlar kalbinin durduğunu bildirdi. 1 saatten fazla kalp masajı yapıldı ancak kurtarılamadı, vefat etti. Allah rahmet eylesin. Cenazesi Cuma namazı sonrası, Çukurkuyu Beldesi'nde toprağa vereceğiz" dedi.

Fadimana Halisdemir'in şehit astsubay Ömer Halisdemir ile birlikte 3'ü erkek, 4 çocuk annesi olduğu bildirildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Hastanenin acil servis girişinden görüntü

Acil servis içerisinden görüntü

Ömer Halidemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir'in hastaneye girişi

Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu'nun açıklaması

Acil servis önünde bekleyen kalabalıktan görüntü

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330264

31.03.2017 - Haber Kodu : 170331002

===================================================

2)KOAH HASTASI KADIN, 1700 TL'LİK ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMEDİ

BOLU'nun Kızılağıl Köyü'nde 'Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı' (KOAH) bulunan 70 yaşındaki Fatma Açıkgöz oğlu, gelini ve 2 torunu ile oturduğu eve, kullandığı 'Oksijen Konsantratörü' (Oksijen üretme makinesi) nedeniyle gelen bin 700 liralık elektrik faturasını ödeyemedi.

Köyde 38 yaşındaki oğlu Tevfik Açıkgöz, gelini 29 yaşındaki Hatice Açıkgöz ve iki torunuyla yaşayan Fatma Açıkgöz, 5 yıl önce KOAH rahatsızlığına yakalandı. Kalp, şeker, astım ve bronşit rahatsızlıkları da olan Hatice Açıkgöz, KOAH nedeniyle evde oksijen tedavisi uygulanarak yaşamını sürdürüyor. Açıkgöz ailesinin odalarının bazılarında pencere olmayan, sıvasız tek katlı evlerine, Fatma Açıkgöz'ün kullandığı cihaz nedeniyle bin 700 liralık elektrik faturası geldi.

Sağ bacağını yıllar önce geçirdiği trafik kazasında kaybeden ve protez takılan, bu yüzden çalışamayan Tevfik Açıkgöz, elektrik faturasını ödeyemediklerini söyledi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışla Vakfı'ndan gelen yardımların yanında, aylık aldığı 350 liralık engelli maaşı ile geçindiklerini söyleyen Tevfik Açıkgöz, "Faturayı ödeyemeyince dün elektrik firmasından görevliler geldi. Elektriği keseceklerdi. Ancak annemi makineye bağlı yaşadığını görünce kesmeden gittiler. Bize elektrik borcunu taksitlendirme yoluyla ödeyebileceğimizi söylediler. Ama ben onun taksidini ödeyene kadar diğer ayın faturası geliyor. Ne yapacağız bilmiyorum" dedi.

Hatice Açıkgöz de elektriğin kesilmesinin kayınvalidesinin ölümüne yol açacağını belirterek, "Kayınvalidem çok hasta, eşim tek bacakla çalışamıyor. Evimi toparlayamıyorum. Çocuklarımız sürekli üşüyor ve hasta oluyor. Hepimiz bir odada yatmak zorunda kalıyoruz. Kayınvalidem 5 yıldır KOAH hastası, şeker ve kalp rahatsızlığı var. Astım ve bronşiti de var ve sürekli rahatsızlanıyor. Bin 700 TL elektrik faturası var ödeyemedik. Kayınvalidem hava sağlayan makineye bağlı yaşıyor. Gün içinde 2-3 dakika süreyle cihazı kapatıyoruz. Geri kalan sürede hep makine çalışıyor" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Hasta kadından görüntü

-Cihazdan görüntü

-Evin içerisinden görüntü

-Hatice Açıkgöz ve Tevfik Açıkgöz ile röp

-Evin dışından görüntü

Haber-Kamera: Mutlu YUCA/BOLU,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330217

=================================================

3)APARTMANIN ÇATISI ALEV ALEV YANDI

KONYA'da bir apartmanın çatısı henüz belirlenemeyen bir nedenle alev alev yandı. Yangın itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü. Yangın, sabaha doğru saat 03.30 sıralarında merkez Karatay İlçesi Nakipoğlu Mahallesi Cizreli Sokak üzerinde bulunan bir binada meydana geldi. İddiaya göre, 3 katlı bir apartmanın çatısında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Ahşap malzemeden yapıldığı öğrenilen çatıda alevler kısa sürede büyüyerek tüm çatıyı sardı. Evlerine dolan dumanı fark eden apartman sakinleri ise dışarı çıkarak durumu hemen itfaiyeye bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri alevlere hemen müdahale ederken, yangın yaklaşık 30 dakika süren çalışmaların ardından tamamen kontrol altına alındı. Bu sırada olay yerinde hazır bekletilen sağlık görevlileri ise dumandan etkilenme ihtimaline karşın küçük çocuklara müdahalede bulundu.

Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Çatının yanması

İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi

Yangının söndürülmesi

Genel ve detaylar

Haber-Kamera: Tolga YANIK/KONYA,

31.03.2017 - Haber Kodu : 170331005

===============================================

4)ERZURUM'DA 7 KATLI APARTMANDA YANGIN PANİĞİ

ERZURUM'da 7 katlı apartmanın çatısında çıkan yangın korkuya neden oldu. Alevlerin büyümesi üzerine tüm dairelerde oturanlar tahliye edilirken, 10 itfaiye ekibi yangını 1.5 saatte söndürdü.

Dün saat 17.00 sıralarında, merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Şükrüpaşa Mahallesi'nde Kapukaya Sitesi'ndeki 7 katlı apartmanın çatısında belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın, çatının tamamını kaplayınca bina sakinleri korku ve panik içinde dairelerinden çıkmaya başladı. Dumanın şehrin birçok noktasından görülmesine neden olan yangına 10 itfaiye ekibi anında müdahale etti. Kapukaya Sitesi'ndeki binanın dört bir tarafından itfaiye ekipleri su sıkarak yangını 1.5 saat içinde söndürülebildi. Apartman sakinlerinin bir kısmı dumandan bir kısmı da panik nedeniyle baygınlık geçirdi. Baygınlık geçirenler olay yerindeki ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekipleri, yangını söndürmeye çalışırken, sitede oturanlar yangının apartmanın giriş katında bulunan cağ kebap lokantasının bacasından çıktığını öne sürdü.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Şehrin dışından görünen yangın

-Olay yeri

-Köprü üzerinde durup yangını izleyen meraklı vatandaşlar

-Apartmanın çatısın yanması

-Apartmandan çıkan vatandaşlar

-İtfaiyenin su beklemesi

-Gelen İtfaiye aracı

-Fenelaşan kadının ambulansan bindirilmesi

-Vatandaş ile röp

-Cep telefonu ile Facebookta canlı yayın yapan vatandaşlar

-Toplanan meraklı kalabalık

-Ağlayan kız ve arkadaşının teselli etmesi

Haber-Kamera: Turgay İPEK-Zafer KUMRU/ERZURUM,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330226

=====================================================

5)AYDIN'DA SAĞANAK YAĞIŞ

AYDIN'da başlayan sağanak yağışta rögarların tıkanmasıyla göle dönüşen yollarda araçlar mahsur kaldı. Çıkan şiddetli rüzgarda, kent meydanında ipleri koparak düşen Türk Bayrağı yağan yağmura rağmen tekrar yerine takıldı.

Aydın'da dün saat 18.00 sıralarında aniden başlayan rüzgar ve sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Çıkan rüzgar nedeniyle Kent Meydanı'nda bulunan dev Türk Bayrağı ipleri koparak yere düştü. Belediye ekipleri yağan yağmura rağmen düşen bayrağı yerine taktı. Yağmurun etkisiyle caddelerdeki rögarların tıkandı. Göle dönen yollarda araçlar arızalanarak mahsur kaldı. Öte yandan, Aydın Kadın Doğum Hastanesi çalışanları ise, yağmur sularının hastane içine girmemesi için kum torbaları ile önlem aldı.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Araçlardan görüntü

Türk Bayrağı'nın takılışından görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Burhan CEYHAN/AYDIN,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330262

=================================================

6)ADIYAMAN'DA 2 YILDIR ARANAN ŞÜPHELİ KOVALAMACAYLA YAKALANDI

ADIYAMAN'da, 'tehdit ve uyuşturucu ticareti yapmak' suçlarından hakkında 13 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ensar Dalyan, polisin kovalamacası sonucu yakalandı.

Bahçecik Mahallesi'nde polisler, dün akşam saatlerinde durumundan şüphelendikleri 02 KH 069 plakalı otomobili durdurmak istedi. Ancak sürücü, 'dur' ihtarına uymayıp kaçmaya başladı. Kovalamaca sonucu durdurulan otomobilin sürücüsü Ensar Dalyan'ın 'tehdit ve uyuşturucu' suçlarından 13 yıl 6 kesinleşmiş hapis cezası ile 18 bin lira para cezası bulunduğu ve 2 yıldır arandığı belirlendi. Gözaltına alınan Ensar D., sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Durdurulan otomobil

Şüphelinin yakalanması

Otomobilde arama yapılması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN/ADIYAMAN,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330265

=======================================================

7)BIÇAĞIN UCU VÜCUDUNDA KIRILDI

ANTALYA'da hurdacılar arasında çıkan kavgada 25 yaşındaki Sami Temel, kalbinin yanından bıçaklandı. Ağır yaralanan Temel hastaneye kaldırılırken, olayda kullanılan ve iki sokak ilerde bulunan ekmek bıçağının ucunun kırıldığı belirlendi.

Olay, dün saat 16.40 sıralarında Muratpaşa İlçesi, Balbey Mahallesi 418 Sokak'ta meydana geldi. Hurdacılık yapan Sami Temel ile B.A. arasında bilinmeyen bir neden yüzünden tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen kavgada yanında bulunan ekmek bıçağını çıkartan B.A., Sami Temel'i kalbine yakın bir bölgeden bıçakladı. Kan içinde yere yığılan Temel, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı. Olayın ardından kayıplara karışan B.A.'nın yakalanması için polis tarafından çalışma başlatıldı.

Olayda kullanılan ve iki sokak ilerde bulunan ekmek bıçağının ucunun ise kırıldığı belirlendi.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Yaralıya sağlık ekiplerinin müdahalesi

Yaralının sedyeyle ambulansa taşınması

Olay yerinden genel görüntü

Yaralıyı annesinin kucağında izleyen küçük çocuklar

Ambulans ve polis araçlarından detay

Kırık bıçağın bulunması

Polisin bıçağı incelemesi

Haber- Kamera: Bülent TATOĞULLARI-Tolga YILDIRIM/ANTALYA,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330210

===============================

8)THKP-C LİDERİ MAHİR ÇAYAN'I ANMA ETKİNLİĞİNE POLİS MÜDAHALESİ

İZMİR'in Konak İlçesi'nde, eski ismi 'Kızıldere' olan Ataköy Beldesi'nde 44 yıl önce çıkan çatışmada

öldürülen THKP-C lideri Mahir Çayan ve arkadaşlarını anma gerekçesiyle basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Gruptakilerden 25'i gözaltına alındı. Tokat'ın Almus İlçesi'ne bağlı eski ismi 'Kızıldere' olan Ataköy Beldesi'nde 44 yıl önce çıkan çatışmada öldürülen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) lideri Mahir Çayan ve arkadaşları için Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde anma etkinliği düzenlendi. Bazı sol görüşlü örgütlerin gençlik yapılanması üyeleri burada basın açıklaması yapmak istedi. Polisin dağılmaları yönünde çağrıda bulunduğu grup, slogan atmayı sürdürünce, çevik kuvvet ve diğer polisler müdahale etti. Müdahale sırasında gruptakilerden 25 kişi gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Vatandaşlar tarafından cep telefonuyla çekilen görüntü

Haber, Kamera: İZMİR,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330223

==============================

9)MUHARREM İNCE: KÖPÜRMEYEN SABUN, KESMEYEN JİLETİ SATMAYA ÇALIŞIYORLAR

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, anayasa değişikliği konusunda sert eleştirilerde bulundu, "Onlar neden 'evet' dediklerini anlatabiliyorlar mı, hayır. Neden, malına güvenmiyor. Mal defolu. Aynı Kemal Sunal filmi gibi, köpürmeyen sabun, kesmeyen jileti satmaya çalışıyorlar" dedi.CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce referandum çalışmaları kapsamında İzmir'e geldi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingte İzmirliler ile buluşan Muharrem İnce'ye, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri ile ilçe belediye başkanları da eşlik etti.

"Vatan sevgisini, Atatürk sevgilisi nakış nakış işleyen İzmir" diyerek vatandaşları selamlayan Muharrem İnce, "Dertleşmeye, size anlatmaya geldim. Fesih tartışması başladı, gidiyor. Fesih yetkisi var mı yok mu? Anlatayım, anayasa değişikliğini okuduysa bilgisi olmuştur. Ama kitap okumayıp özetini okursa görmemiştir. Kelime oyunu yapıyor. Zam diye bir şey duyuyor musunuz, hayır, zam yok artık. Güncelleme var. Fiyat güncellemesi. Bunu neden yapıyor, hala Yüce Divan korkusu var. Olaki CHP iktidar olur diye. Tek başına meclisi seçime götürebiliyor. Fesih yerine seçime götürme. Zam yerine güncelleme, başkanlık yerine cumhurbaşkanlığı sistemi. Doktora gittiğiniz zaman senden idrar tahlili ister. Öbür adını söylersen olmaz değil mi" dedi.

'KEMAL SUNAL FİLMİ GİBİ'

Anayasa paketindeki değişiklikleri anlatan, değişikliğin olması halinde kararnamelerle ülkenin yönetileceğini söyleyen Muharrem İnce, "Ben böyle bir kararname düzeninde yaşamak istemiyorum. Al kararnameni başına çal, hayır diyorum. Kimin çocuğu milletvekili olacak, zenginin çocuğu. 18 yaşında, 20 bin TL maaşla askerlikten muaf olacak. Fakirin çocuğu Cudi'de de El Bab'ta şehit olacak. Hayır diyorum kardeşim hayır. Onlar neden 'evet' dediklerini anlatabiliyorlar mı, hayır. Neden, malına güvenmiyor. Mal defolu. Aynı Kemal Sunal filmi gibi, köpürmeyen sabun, kesmeyen jileti satmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

'FETÖ DE BİR ZAMANLAR ARKADAŞIYDI'

Anayasa değişiklikleri üzerinden polislere, memurlara da seslenen Muharrem İnce, "Devlet memurlarına sesleniyorum. Sabahleyin kapının önüne konursunuz. Polise sesleniyorum. Ey fakirin fukaranın oğlu polis kardeşim, derse ki 'olağanüstü hal ilan etim. Bunlarda FETÖ'cü vardı, bütün polisi feshettim' derse bütün teşkilat işsiz kalırsın. Öğretmenlere sesleniyorum. Sakın 'bana bir şey olmaz' deme. FETÖ de onun bir zamanlar arkadaşıydı, bak gör halini" şeklinde konuştu.

HSYK'nın 13 üyesi olacağını, 6 üyesini Cumhurbaşkanının atayacağını, geri kalanını parti başkanı olarak getireceğini ileri süren Muharrem İnce, 'evet' denmesi durumunda, eyalet kurma yetkisinin de verileceğini savundu.

BİNALİ YILDIRIM'A ELEŞTİRİ

Tarihten padişah, hükümdar ve yanlarındaki vezirlerin isimlerini sayan Muharrem İnce, Başbakan Yıldırım'ı eleştirerek şöyle konuştu:

"Tarihimizde Atatürk var bizim, tarihimizde yanında İsmet İnönü de var. Yani birinci adamların yanında güçlü ikinci adamlar var. İzmir'den İstanbul'a gideceksin. Burada bile 150 kişiyi bir pilota değil, iki pilota teslim ediyorsunuz. Bir de Binali Yıldırım var. Bolu'da 'Merhaba Bolu Beyi'nin torunları' diyor. Onlar zulmeden Bolu Beyi'nin torunu ise, biz de direnen Köroğlu'nun torunlarıyız. 'Çanakkale geçilmez dediler, geçtik' diyor. Çanakkale geçilmezi İngilizlere, İtalyanlara, Fransızlara söylediler. Sen niye üstüne alınıyorsun. Sen üçüncü köprüyü yaptıysan. Senden önce birinci ve ikinci köprüyü yapmışlar zaten. Yav senin köprüden dolarla, euroyla geçiliyor, Çanakkale'de kanla geçemezsin dediler kanla. Sonra 'Bu CHP acayip bir parti. Baykal bir tarafta, İnce bir tarafta, Kılıçdaroğlu bir tarafta konuşuyor' diyor. Zannediyor ki bir parti içi yarış içini meydanlardayız. Biz Cumhuriyet için meydanlardayız. Ama buna aklı basmıyor ki. Yahu sen İzmir'e belediye başkanı olamadın, abidik gubidik yöntemlerle başbakan oldun. Bakan oldun, İzmir'i alamadın. Savcıyı gönderdin. Belediye başkanımıza çocuklara mandalina dağıttı diye hapis istediniz. İzmir'i alamadınız. İzmirli, İzmir Azizdir, Aziz kalacak dediler, havanızı aldınız. Sen seçime girerek başbakan olmadın ki, abidik gubidik yöntemlerle başbakan odun. Önce seçime gir sonrasına bakacağız."

Konuşmasında Hakan Şükür'e de değinen Muharrem İnce, "Hakan Şükür'le milletvekilliği yaptım. Hakan Şükür'ü FETÖ'cü olduğu için Galatasaray almadı. İyi futbolcu olduğu için aldı, ama sen FETÖ'cü olduğu için milletvekili yaptın" dedi.

Cumhurbaşkanına gazilik unvanı verileceğini de savunan Muharrem İnce, "Ben milletvekiliyim. Benim oy hakkım var. Ben bir şartla evet oyu veririm. FETÖ'ye 17 üniversite kurdurduğu için, FETÖ'cüleri general, vali, profesör yaptığı için FETÖ'ye hizmetlerinden dolayı yakasına madalya taksınlar, sonra gaziliği görüşürüz" diye kıonuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-İnce'nin konuşması

-Detaylar

Haber: İZMİR,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330233

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330234

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330235

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330236

==============================

10)BAYDEMİR'İN AÇIK ALANDA KONUŞMASINA İZİN VERİLMEDİ

HDP Şanlıurfa Milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir ile beraberindeki partili milletvekilleri, referandum çalışmaları kapsamında Şırnak merkez ve Silopi İlçesi'ndeki çalışmaların ardından Cizre'ye geçti. Baydemir'in açık alanda partililere hitaben konuşmasına polis, yasak olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Bunun üzerine Baydemir, parti binasında konuştu.

Kürt meselesinin tek çözümünün 2013 -2015 döneminde olduğu barış ve diyalogla çözülebileceğini öne süren Baydemir, "O da sayın Öcalan'ın açtığı barış yolunda, müzakere yolunda, diyalog yolunda sonuca ulaşmaktır. Müzakere yoluna dönmek için Kürt düşmanlığından hükümetin derhal vazgeçmesi lazım. Baskıyla, zorla sindirmeyle asla boyun eğmeyecenin mesajını verdi. Şimdi önümüz referandumdur, her şeyden önce eş başkanlarımız cezaevinde, milletvekillerimiz cezaevinde, binlerce aşkın yöneticimiz, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz cezaevinde. Böyle bir gayrimeşeru ortam içerisinde refaranduma gidiyoruz. Ama, emin olun ki Cizre halkı, Şırnak halkı, Diyarbakır halkı, Botan halkı, Serat halkı yani bir kez daha 16 Nisan'da bütün 80 milyonun hayırı için, aydınlık getireceği için sandık başına gidecek ve hayıra giden kapıyı açacak. Öyle bir kapı açacak, bir kez daha hükümet, devlet kendi hatasıyla yüzleşme ve halkın açacağı bu hayır yolunda bir başlangıç yapma fırsatını bulucak" dedi.

HDP olarak 'Hayır' diyeceklerini belirten Baydemir, "Ben ve arkadaşlarım, hem Şırnak'ta, hem Silopi'de, hem de Cizre'de sahit olduk ki; insanların gözbebekleri umuda bakıyor, sevgiye bakıyor, yaraların sarılmasını bekliyor. Bu halkın cocuklarının acılarını dindirecek en büyük ilaç, yeni evlatlarımızın yitirmemek ve annelerimize özgürlük ve yeni barış müzdesi vermektir" dedi. HDP'liler, Cizre'deki programdan sonra Mardin'in Nusaybin ilçesine hareket etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

-HDP'lilerin şehir merkezinde tur atması

-Baydemir'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ramazan İMRAĞ/CİZRE,(Şırnak),

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330238

==============================

11)GÖRMEZ: KANDİLLER, İSLAM'I KUŞATAN KARANLIK BULUTLARI KALDIRIR İNŞALLAH

EDİRNE'de Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği UNESCO Dünya kültür mirası listesinde yer alan Selimiye Camii, Regaip kandilinde aralarında Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen soydaşların da bulunduğu binlerce kişiyle dolup taştı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Selimiye Camii'nde gelenlere çorba dağıtırken, "Aziz milletimizin kandilini tebrik ediyorum, bu kandiller alemi İslam'ı kuşatan karanlık bulutları ortadan kaldırır inşallah diye umut ediyoruz" dedi.

Selimiye Cami, Regaip kandilinde ziyaretçi akınına uğradı. Otobüslerle kente gelen komşu iller ile Batı Trakya'da yaşayan soydaşlar Selimiye Camii'ne doldu. 10 bin kişi kapasitesi bulunan Selimiye Camii tamamen dolarken, avlu ve bahçesinde de yoğunluk yaşandı. Kadınlar cami avlusunda kendileri için hazırlanan bölümlerde namaz kıldı. İçeride kapıda izdiham yaşanmaması için caminin güvenlik görevlileri fazla girişlere izin vermedi.

GÖRMEZ, ÇORBA DAĞITTI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Regaip Kandili nedeniyle Selimiye Camii'ne geldi. Görmez, cami girişinde Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Romanya Müslümanları Müftüsü Murat Yusuf, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve Balkanlardan gelen din adamları tarafından karşılandı. Mehmet Görmez ve eşi Hatice Görmez girişte camiye gelenlere çorba ve şerbet dağıttı. Yoğun ilgiyle karşılanan Görmez, Diyanet tarafından umreye gönderilen Roman kadınlarla ve hafızlık öğrencileriyle hatıra fotoğrafı çekildi.

Regaip kandili nedeniyle açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam'ı kuşatan karanlık bulutların ortadan kalkmasını dileyerek, "Batı Trakya'dan, Bulgaristan'dan gelen soydaşlarımız, dindaşlarımız benden özel bir ricada bulundu. 'Senede bize bir kandil düşmez mi?' dediler. Doğrusu hem onlar buraya geliyorlar, biz de Anadolu'dan buraya geliyoruz, Selimiye, Edirne, Balkanlar, Batı Trakya bugün burada, bu kandilde buluştu. Aziz milletimizin kandilini tebrik ediyorum, bu kandiller alemi İslam'ı kuşatan karanlık bulutları ortadan kaldırır inşallah diye umut ediyoruz" diye konuştu.

Görmez ve beraberindeki din adamları daha sonra Selimiye Camii'ndeki kandil programına katıldı. Akşam namazının ardından konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez,Regaip Kandili'nin üç ayların müjdecisi olduğunu belirterek, "Regaip Kandili, diğer bazı gün ve geceler gibi İslam tarihinde herhangi bir hadisenin senei devriyesi değildir. Regaip Kandili bizi mübarek üç aylara kavuşturan, Ramazan-ı Şerif'in müjdecisi bir gece olarak tarih boyunca mümin topluluklarca idrak edilmiştir. Allah Resulü 'Müslümanlar'ın hep birlikte güzel gördükleri şey, Allah katında da güzeldir' buyurmuştur. Bu güzelliği tarih boyunca ecdadımız yaşatmış ve kıyamet sabahına kadar da bize emanet etmiştir" ifadelerini kullandı. Daha sonra kandil programına geçildi.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Mehmet Görmez'in gelişi ve karşılanması

-Çorba dağıtması

-Öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmesi

-Görmez'e yoğun ilgi

-Görmez'in kandil mesajı

-Camiiye girişi

-Camiden kalabalık görüntüsü

-Dışarda oturan kadınlar

-Görmez'in konuşması

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN-Ali Can ZERAY/EDİRNE,

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330255

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330251

======================================================

12)MURAT ŞENLİKLERİ SONA ERDİ

DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde bulunan Murat Ovası'nda kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan Murat Şenliği sona erdi. 3 gün 3 gece süren şenliklere katılan binlerce kişi, hem stres attı hem de ibadet etti.

Silvan İlçesi'ne bağlı Kumgölü Köyü Dörtçatı Mezrası'nda her yıl geleneksel olarak 27-29 Mart tarihleri arasında yapılan Murat Şenlikleri, 3'üncü günde yapılan dualarla sona erdi. Üç gün süren etkinliğe bölgedeki il, ilçe ve çevre köylerden binlerce kişi katıldı. Çadırlar açarak, piknik ve şölen havasında geçen kutlamalara katılanlar, Muaz Bin Cebel Türbesi'nde mumlar yakarak, dua etti ve çeşitli dileklerde bulundu. Bazı kişiler, şenlikte kurulan pazarda alışveriş yaparken, bazıları da söylenen şarkı ve tef eşliğinde gün boyu halay çekti. Mardin Sultan Şehmus'tan gelen tef ustası hafız Haci Şehmus, çaldığı tef eşliğinde seslendirdiği beyitlerle şenliğe ayrı bir hava kattı. Kimi kadınlar ellerine kına yakarken, gözlerine sürme çekmeleri dikkat çekti.

Şenliğin sona erdiği akşam saatlerine doğru halk Muaz Bin Cebel Türbesi'ne akın ederek dualar okudu. Kimileri ise ağaçlara tespih ve ip asarak dileklerde bulundu. Türbede zikir yapıldığı sırada bazı kadınlar ise fenalık geçirdi.

Şenliğin en çok dikkat çeken ayrıntısı ise süvarilerin meydanda dörtnala sürdükleri atlar oldu. Gecenin geç saatlerinde şenlik sona erdi.

BİN 500 YILLIK GELENEK

Murat Şenlikleri M.S. 641 yılından beri kutlandığı belirtilirken, rivayetlere göre, İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebel, Hz. Muhammed'in isteği ve annesinden alınan rıza ile Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Komutan Cebel, savaştan dönerken Murat Ovası'nda pusuya düşer ve şehit olur. Yine rivayetlere göre, bu şenlik aslında nişanlı olan İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebbel'in şehit edilmesi nedeniyle düğünü olarak kutlanır. Dolayısıyla bu etkinlik daha çok düğün gibi kutlanır. Bunun içindir ki Murat Şenliği'ne katılan insanlar, 3'üncü günün gecesinde kına yakıp geceyi türbede geçiriyor. Muaz Bin Cebel'in düğününe gelen yurttaşlar kendilerini dengbejlerin çalınan tefleri eşliğinde coşku uyandıran beyit ve kasidelerin ritmine bırakıp raks ederken, kadınlar da ellerine kına yakıp, mum yakıyor.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Murat Şenliklerinden görüntü

-Çadır görüntüsü

-Vatandaşların alışveriş yapması

-At koşusu

-Vatandaşların piknik yapması

-Vatandaşın zıkır ve dualar etmesi

-Erbaneler eşliğinde halaylar çekilmesi

-Kadınların baygınlık geçirmesi

-Gece görüntüsü

-Mumlar yakılıp, kınaların yakılması

-Türbeden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: İhsan YILMAZ/DİYARBAKIR,

=========================================================

13)CAMİDE SEMA GÖSTERİSİ

KONYA'da bir camide yatsı namazı sonrası yaşları küçük üç semazen tarafından ilahiler eşliğinde sema gösterisi yapıldı.

Merkez Selçuklu İlçesi Işıklar Mahallesi'ndeki Fatma Tüz Zehra Camii'nde, yatsı namazı sonrası Regaip Kandili nedeniyle Kuran'ı Kerim tilaveti okundu. Daha sonra camideki üç küçük semazen, ilahi eşliğinde sema gösterisi yapıldı. Bu anlar bir vatandaş tarafından cep telefonuyla saniye saniye kaydedildi.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Semazenlerin sema ayinini gerçekşetirmesi

Haber-Kamera: Tolga YANIK/KONYA,

31.03.2017 - Haber Kodu : 170331001

==============================

14)BACAYA DÜŞEN MARTILARI İTFAİYE KURTARDI

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde evin bacasına düşen iki martı, itfaiye ekiplerince evin bacası kırılarak kurtarıldı.

Orhanlar Mahallesi Cevat Cöbek Sokak'ta bulunan 4 katlı binanın birinci katında oturan Azerbeycan'lı Maleyka Nuriyeva, evde kullanmadıkları bacadan gelen kuş seslerini duyunca Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerine haber verdi. Ekipler, martı seslerinin geldiği bacayı balyoz ile kırdı. Kırılan bölgedeki iki martı, yaklaşık 20 dakika süren çalışmanın ardından kurtarıldı. Ekipler, kotrol ettikleri martıları dışarı bıraktı.

İtfaiyeye teşekkür eden Nuriyeva'nın görüntülediği kurtarma çalışması sırasıda, "Bari burada doyursak da yollasak onları. Kandil akşamı büyük sevaba girdik" dediği duyuldu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Cep telefonu görüntüsü kurtarma çalışması

Haber-Kamera: Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),

30.03.2017 - Haber Kodu : 170330267

===========================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muharrem İnce Mehmet Görmez İzmir Politika Güncel Haberler

title