Haberler

Dha Yurt Bülteni - 1

1) HAKKARİ'DE ÇATIŞMA: KOBRALAR BÖLGEYİ ATEŞ ALTINA ALDI

Hakkari'nin Halil Vadisi'nde güvenlik güçleri ile bir grup PKK'lı arasında çatışma çıktı. Ölü ve yaralı konusunda henüz bir açıklama yapılmazken, teröristlerin bulunduğu bölgeler Kobra helikopterleri yoğun ateş altında tutuldu.

Hakkari'ye 7 kilomere uzaklıkta bulunan Depin Polis noktası yakınlarında bulunan Helil Vadisi'nde saat 22.30 sıralarında bir grup PKK'lının tespit edilmesi üzerine bölgeye operasyon düzenlendi. Özel eğitimli askerlerin katıldığı operasyona kobra helikopterleriyle hava desteği sağlandı. Teröristlerin bulunduğu bölge havadan yoğun ateş altında tutuldu.

Güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında yer yer devam eden çatışmanın sesleri Hakkari kent merkezinde de duyuldu. Bir çok kişinin silah seslerini cep telefonuyla kaydetmeye çalışması dikkat çekti.

Görüntü Dökümü

--------------

-Çatışma sesleri

-Mermilerden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Behçet DALMAZ / HAKKARİ,(DHA)

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912199

============================================

2) ANAMURLU ŞEHİDİN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi kırsalında teröristler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit olan Piyade Uzman Çavuş 25 yaşındaki Hakan Balta'nın cenazesi memleketi Mersin'in Anamur İlçesi'nde toprağa verildi. Askeri uçakla Gazipaşa Havaalanı'na oradan da helikopterle Anamur İlçesi'ne getirilen Uzman Çavuş Hakan Balta için Otogar Camii'nde tören düzenlendi. Törene, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, eski İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Cenaze töreninde göz yaşlarına boğulan baba Salim Balta, anne Ayşe Balta ile yakınları güçlükle sakinleştirildi. Şehidin kız kardeşi Dilek Çetinkaya ise fenalık geçirdi. Sinir krizleri geçiren anne Ayşe Balta teröre lanet okudu. Burada kılınan cenaze namazının ardından Hakan Balta'nın cenazesi götürüldüğü Malaklar Köyü Mezarlığı'nda göz yaşları arasında toprağa verildi. Törene katılan vatandaşlar terör örgütü PKK'ya lanet okuyup sık sık tekbir getirdi.

Görüntü Dökümü

---------

-Şehit cenazesinin helikopterden alınması

-Cenazenin araca konulması

-Cenazenin askerlerin omzunda taşınması

-Cenaze törenine katılanlar

-Vali Hasan Basri Güzeloğlu, şehit annesi ve babası ile birlikte

-Şehit yakınlarının göz yaşları

-Cenaze namazının kılınması

-Mersin Müftüsi Ali Melek'in cenaze namazını kıldırması

-Cenazede slogan atanlar

-Şehit olan askerin fotosu

-Şehit'in cenazesinin top arabasında götürülmesi

-Dev Türk bayraklarıyla cenazeye katılan vatandaşlar

-Cenaze töreninden genel görüntüler

Haber-Kamera: Mithat ÜNAL/ANAMUR,(Mersin),(DHA)

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912156

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912159

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912177

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912178

============================================

3) MAHKEMEDEN, TECAVÜZ MAĞDURU ENGELLİ KIZA KÜRTAJ KARARI

Edirne 2'nci Sulh Hukuk Mahkemesi tecavüze uğradığı iddia edilen ve 14 haftalık hamile olduğu ortaya çıkan 14 yaşındaki sağır dilsiz Z.K.'ya kürtaj yapılmasına karar verdi. Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de valilik oluru ve mahkeme kararıyla Z.K. ve 3 kardeşini devlet korumasına aldı.

Edirne'de 3 Eylül günü burnundan kan geldiği için annesi Semra K. tarafından Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Z.K.'nin, yapılan sağlık kontrolünde 14 haftalık hamile olduğu ortaya çıkması üzerine görevliler durumu polise bildirdi. Başlatılan soruşturma kapsamında Z.K.'nın annesi S.K., babası A.K. ve ağabeyi A.K.'nın aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin yapılan sorgulamasından sonra Z.K.'ya tecavüz ettikleri iddiasıyla aralarında 17 yaşındaki ağabeyinin de bulunduğu 7 şüpheli dün tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevine konuldu.

Soruşturmayı yürüten savcının talimatı ile Z.K.'in kimden hamile kaldığının saptanması için tutuklular dün gece Edirne Kapalı Cezaevi'nden alınarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilerek DNA örnekleri alındı.

Soruşturmayı yürüten savcının talebi üzerine Edirne 2'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde bugün önce anne S.K., baba A.K. ve mağdur Z.K.'nın ifadelerini aldı. İfadenin ardından Z.K., gözetim altında tutulduğu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi görevlilerine teslim edildi. Mahkeme hakimi daha sonra soruşturma dosyasını inceleyerek Z.K.'nın 14 haftalık olan hamileliğini sona erdirilmesine karar verdi.

Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Edirne Valiliği ve mahkeme kararıyla tecavüze uğradığı öne sürülen 14 yaşındaki Z.K. ve ondan küçük 3 kardeşini daha devlet korumasına aldı.

Z.K.'ya tecavüz ettikleri ileri sürülen 13 kişiden ağabeyi A.K, (17) ile T.S. (56), H.P. (60), S.D. (42), S.G. (72), Z.A. (62), Y.D. (76) tutuklanmıştı.

Görüntü Dökümü

----------------

-Şahısların getirilmesi

-Adliyeden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA)

11.09.2012 - Haber Kodu : 120911183

============================================

4) TEKNE FACİASINDAN KURTULAN MÜLTECİLERDE BURUK ÖZGÜRLÜK

İzmir Ahmetbeyli'de yaşanan tekne faciasından sağ olarak kurtulan ve emniyetin geri gönderim merkezinde misafir tutulan 47 kişiden 27'si, aynı olayda birinci dereceden yakınlarını kaybettikleri ve cenaze işlemlerini yürütmeleri için İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla akrabalarına teslim edildi.

Mültecilerin özgürlüklerine hemen kavuşması öncesi Işıkkent Semti'ndeki merkeze gelen AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, ziyaretin ardından, "İyi bir ortamda barındırılıyorlar. Aralarında çok sevimli çocuklar da var. Eşimle de ziyaret edip hediyeler vermek istiyoruz. Olayda aile bireyleri ve yakınlarını kaybedenler serbest bırakılacaklar. Cenazeleri almaları için izinleri çıktı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ev sahipliğine çok teşekkür ediyorlar. Çok değerli insanlar. Gerçekten yaşadıkları çok zordu" dedi.

Dışarıda bekleyen mülteci yakınları ise, Suriye'nin defin konusunda kendilerine yardımcı olmadığını ileri sürüp, bir an önce cenazelerini almak istediklerini, Türkiye'ye minnet borçlu olduklarını söyledi. Bir süre sonra merkezde tutulan tümü erkek 27 Suriyeli merkezden salıverildi. Mültecilerin dışarıda bekleyenlerle buluşması sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Bazıları gözyaşlarına boğulan, fenalık geçiren mülteciler, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu gerekçe gösterip konuşmaktan kaçındı. 27 mültecinin, akrabalarının İzmir'de emniyete bildirdikleri adreslerde bulunacakları, diğer 20'sinin ise işlemlerinin tamamlanmasının ardından Şanlıurfa'daki mülteci kampına polis kontrolünde götürülecekleri öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

------------------

Rıfat Sait'inaçıklamasınvdan görüntü

Mültecilerin serbest bırakılmalarınvdan görnütü

-Mültecilerin yakınları ilekavuşmasından görnütü

-Genel ve detay görüntü

Haber: Turaç TOP, Kamera: Hakan GÜNGÖRDÜ / İZMİR, (DHA)

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912190

============================================

5) MUĞLA'NIN ÜÇ İLÇESİNDE YANGIN

BODRUM'DA MAKİLİK VE OTLUK ALANDA YANGIN

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, makilik ve otluk alanda çıkan yangın 8 saatte kontrol altına alındı. Alevler evlere 300 metre kadar yaklaşırken yangında 10 hektarlık alan zarar gördü.

İlçeye bağlı Turgutreis Beldesi Akyarlar Köyü Mandıra Mevkii'ndeki makilik ve otluk alanda, dün saat 19.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine Turgutreis Belediyesi'ne bağlı iki itfaiye aracı ve 10'a yakın itfaiyeci yangına müdahalede bulundu. Bölgenin çok dik ve kayalık olması nedeniyle itfaiye ekipleri yangını söndürmekte güçlük çekti. Rüzgarında etkili olduğu yangında alevler, evlere 300 metre kadar yaklaştı. İtfaiyenin 8 saatlik çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. İlk belirlemelere göre 10 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi. Yangının çıkış nedeninin araştırıldığı bildirildi.

MİLAS'TA 3 AYRI NOKTADA ORMAN YANGINI

Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Yusufça Köyü'nde, üç ayrı noktada başlayan orman yangınları kısmen kontrol altına alındı.

Milas'a bağlı Yusufça Köyü Suludere Mevkii'ndeki ormanlık alanda, dün saat 19.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle üç aynı noktada yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları görenler orman şefliği ve jandarma ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen Milas Orman Şefliği ekipleri yangına 10 arazöz, 1 iş makinesi ve yaklaşık 100 orman işçisi ile müdahaleye başladı. Ayrıca, havanın kararması nedeniyle 1 helikopter kısa süreli müdahalede bulunabildi. Arazinin sarp ve kayalık olması nedeniyle yer ekiplerinin müdahalede bulunurken zorluk yaşarken, yangın kısmen kontrol altına alındı.

Bölgede daha önceki günlerde 4 kez daha yangın çıktığını belirten Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu, alevlerin 3 farklı noktada başlamasının sabotaj ihtimalini güçlendirdiğini vurguladı.

10 DÖNÜMLÜK ALANDA ETKİLİ

Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Yusufça Köyü'nde, üç ayrı noktada başlayan orman yangınında 10 dönümlük alanın zarar gördüğü belirtildi. Sarp bir bölgede olan alevlerin herhangibir tehlike ortaya çıkarmadığı kaydedildi

DATÇA'DA BOZUK ORMANLIK ALANDA YANGIN

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, yol kenarındaki kuru otların tutuşması sonucu bozuk orman olarak nitelendirilen alanda yangın çıktı. 5 hektar alanın tahrip olduğu yangın kontrol altına alındı. Çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlatan Marmaris Orman İşletme Müdürü Özkan Şahin, "Yangın, mültecileri kaçırmak için dikkat dağılmak için çıkarılmış olabilir. Araştırıyoruz" dedi.

İlçeye bağlı Emecik Köyü yakınlarındaki kızılçam ağaçları ve makilik alanın bulunduğu bölgede, dün saat 22.30 sıralarında, yangın çıktı. Yol kenarındaki kuru otların tutuşması sonucu başladığı sanılan yangında, yükselen dumanları gören köylüler söndürme ve jandarma ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Datça Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda arazöz ve yer ekibinin sevk edildiği kaydedildi. Bölgede esen kuvvetli rüzgarın yerleşim yerine göre ters esmesi sayesinde Emecik Köyü'nde herhangi bir tehlikenin oluşmadığı kaydedildi.

Köylülerinde destek verdiği çalışmalarda alevlere, 120 orman işçisi ve 28 arazözle müdahale edildi. Kısa sürede yapılan müdahale ile 5 hektarlık alanın zarar gördüğü yangın kontrol altına alındı.

Bölgede daha önceden birçok yangının benzer sebeple çıkması kundaklama şüphesini güçlendirdi. Yangının kasıtlı çıkarıldığını düşündüğü için tepkili olan Marmaris Orman İşletme Müdürü Özkan Şahin, "Kasıtlı olarak çıkarılmış olabilir. Mültecileri kaçırmak için dikkat dağılmak için çıkarılmış olabilir. Araştırıyoruz. Üç tane mülteciyi Yunan adalarına kaçırmak için bu ormanlı yakanları ağaca bağlayacaksın, nasıl yanıyor görecek" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------------------

(BODRUM)

-Yangına müdahale eden ekipler

-Yoğun alevlerden

-Yangından genel görüntü

(MİLAS)

-Helikopter barajdan su alırken görüntü

-Helikopter havadan su atarken görüntü

-Yangın bölgesinden görüntüler

DATÇA

-Alevlerden görüntü

-Çalışmalardan görüntü

-Tepkili olan Özkan Şahin ile röp.

-Genel ve Detay görüntü

Haber-Kamera: BODRUM-MİLAS-DATÇA / DHA

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912196

13.09.2012 - Haber Kodu : 120913009_

============================================

6) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERE POLİS BİBER GAZI VE TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE ETTİ

Eskişehir'de sınavlarda başarısız olup eğitimlerinin bir yıl uzatılmasını protesto etmek amacıyla Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü önünde eylem yapan hazırlık sınıfı öğrencilerine polis biber gazıyla ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Çok sayıda öğrenci ve basın mensubu biber gazından etkilendi.

Yenibağlar Mahallesi Espark Alışveriş Merkezi önünde toplanan yaklaşık 300 kadar üniversite öğrencisi, hazırlık sınıfında çok sayıda öğrencinin kaldığını belirterek üniversite yönetimini bu konuda çözüm üretmemekle suçladı. Öğrenciler sloganlar atarak alışveriş merkezi önünden yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü önüne doğru yürüyüşe geçti.

Rektörlük önüne gelen öğrenciler burada özel güvenlik görevlilerinin oluşturduğu barikatla karşılaştı. Merdivenlerden özel güvenlik görevlilerin barikatını yaran öğrenciler rektörlük kapısı önüne geldi. Özel güvenlik görevlileri tekrar kapı önünü tuttu. Öğrenciler rektörlük binasına girmek isteyince üniversite yönetimi çevik kuvvet polislerini kampüse çağırdı. Gaz maskeli çevik kuvvet polislerini gören öğrenciler rektörlük önünde oturdu.

Polisler öğrencileri megafonla dağılmaları konusunda uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan öğrencilerin üzerine çevik kuvvet polisleri biber gazı sıktı. Gazdan çok sayıda öğrenci, basın mensubu ve sivil polisler de etkilendi.

Rektörlük önünden koşarak ayrılan öğrenciler ile polisler arasında kampüste kovalamaca yaşandı. Kampüsten dışarı çıkan öğrencilere bu kez çevik kuvvet şubesinin TOMA aracından tazyikli su sıkıldı. Alışveriş Merkezi"ne doğru kaçan öğrencileri caddede polisler kovaladı.

Polislerle öğrenciler arasındaki kovalamaca kent merkezine kadar sürdü. Olaylar sırasında gözaltına alınan öğrencilerden gözaltına alınan olmadı.

Görüntü dökümü:

----------------

-Öğrencilerin yürüyüşünden,

-Öğrencilerin kampüs içerisinde özel güvenlik görevlileriyle arbede yaşaması,

-Polisin öğrencilere biber gazlı, tazikli sulu müdahelesi

Haber: Kemal ATLAN-Kamera: Hakan TÜRKTAN-ESKİŞEHİR,(DHA)

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912147

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912150

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912157

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912158

============================================

7) NEVİN Y., ISPARTA'DAN BAŞKA KENTE GÖNDERİLDİ

Isparta Valisi Memduh Oğuz, Yalvaç İlçesi'nde tecavüzüne uğradığı Nurettin Gider'i öldürdükten sonra başını keserek köy meydanına atan Nevin Y.'nin, tedbir amaçlı Isparta Kapalı Cezaevi'nden alınarak, bir başka ile nakledildiğini açıkladı. Vali Oğuz, Nevin Y.'nin güvenliği açısından tutuklu kaldığı yeri açıklamayacaklarını söyledi.

Gazetecilerle biraraya gelen Vali Memduh Oğuz, yaşanan olayla ilgili Türkiye'de ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlemesi konusunda kanun hükümlerinin titizlikle yerine getirildiğini belirtti. Vali Oğuz, "Burada önemli kriterlerden biri de alınan tedbirler sırasında insan onuruna aykırı hiçbir işlem yapılmamıştır. Mağdur kimsenin korunurken incitilmemesi, psikolojisinin bozulmaması için gereken önlemler alınmıştır. İşin adli tarafı kendi mecrasında yürümektedir. Fakat olayda psikolojik olarak etkilenmiş taraflar vardır. Başta mağdure ile ilgili gereken tedbirler alınmıştır. Tedbir kapsamında kendisi bir başka yere nakledilmiştir. Nakledilen yeri yine onun korunması açısından söylemiyoruz. Bu da bu konudaki hassasiyetimizi gösterir" diye konuştu.

Her iki tarafın çocuklarıyla ilgili her türlü psikolojik tedbirin alındığını da kaydeden Vali Oğuz, şöyle dedi:

"Hem mağdurenin hem öldürülen kimsenin ailesi ekonomik açıdan yardıma muhtaç bulunmadığı için tüm desteklerimiz vaat edilmesine karşın ailelerin bir talepleri olmamıştır. Olursa da yerine getirilir. Çocukların koruma altına alınması konusunda da talep olmamıştır. Kamuoyu 'Bu konuda eksik olan bir şey var mı?' diye düşünüyorsa, hayır yapılması lazım gelen her şey yapıldı. Bunu yaparken de gereksiz açıklamalarla kişileri, aileleri, mağdureyi incitmemek açısından mümkün olduğu kadar özen içerisinde, mahrumiyet içinde tüm destekler sağlandı."

EVLATLIK OLARAK VERİLMESİ MÜMKÜN

Nevin Y.'nin doğacak bebeği konusunda mevzuattaki koruma tedbirlerinin uygulanacağını söyleyen Vali Oğuz, "Bu konuda bizler fikir, kanaat söyleyecek durumda değiliz. Biz mevzuatın dediğini uygularız. Koruma tedbirleri ülkemizde çok güzel uygulanmaktadır. Bir taraftan çocuk sahibi olamayan ailelerin çocuk talepleri vardır. Bazen bu istenmeyen çocuklar için de söz konusu olabilir. Annenin isteği üzerine bebeğin bir başkasına evlat olarak verilmesi mümkündür" diye konuştu.

Yargı mercilerinin de Nevin Y.'ye yasal destek verilmesi konusunda hassas olduklarını aktaran Vali Oğuz, yargı mercilerinin, idarenin, kadının haklarının temini konusunda işbirliği içinde olduklarını iletti. Nevin Y.'nin bebeği doğurması sürecinin psikologlar tarafından değerlendirileceğini kaydeden Vali Oğuz, bu konuda tüm kamuoyunu ve mağdureyi tatmin edecek en güzel çözümün uygulanacağını iletti.

İLGİLİLERİN NE YAPTIKLARINA BAKIN

Bu olayın sıradan olmadığını da aktaran Vali Oğuz, "Bu olayın gündeme gelmesi, değişik açılardan değerlendirilmesi mümkün. İnsanlar bunu konuşurlar. Ama bütün konuşmaları bilimsel çerçevede anlamak lazım. Hemen o anda aklına gelenleri, düşünceleri söyleyenler var. Bence bu konuda ilgili olmayanların söyledikleri değil de ilgililerin ne yaptıklarına bakmak lazım. Devletimiz şefkatli bir anne baba gibi lazım gelen her şeyi çocuklara, yakınlarına ve mağdureye samimi biçimde uygulamaktadır" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

--------------

-Vali Memduh Oğuz ile röp

-Nevin Y.'nin görüntüsü (ARŞİV)

Haber -Kamera: Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912050

12.09.2012 - Haber Kodu : 120912174

============================================

8) MAHKEME KARARI UYKULARINI KAÇIRDI

Erzurum'un Yakutiye ilçesine bağlı Aşağı Sanayi Mahallesinde 16 yıl önce kooperatifleşme yolu ile yaptırılan Hilalkent konutlarına mahkeme kararı ile ipotek konuldu. İmar kanununun 18. maddesi uyarınca istimlak edilen arsanın sahibi Mehmet Kurt'un itirazı Danıştay tarafından uygun görülünce, 718 daire sahibi mağdur oldu. 1996 yılında Refah Partili Belediye Başkanı Selahattin Parlak'ın döneminde yapımına başlanan ve tapuları verilen evlerde oturanlar da sorumlunun belediye yöneticileri olduğunu belirtti ve karşı dava açtı.

Görüntü Dökümü

------------------

-Hilalkent Konutları

-Konut sakinleri

-Hilalkent mahalle muhtarı İbrahim Çelebi ile röp.

-Oktay Akçay ile röp.

-Apartman sakinlerine ihtarnamelerinin verilmesi

-Mahkeme kararı

Haber : Turgay İPEK - Kamera : Zafer KUMRU / ERZURUM,(DHA)

============================================

9) YEM DARLIĞI SİLAJLA AŞILACAK

Doğu Anadolu'da kuraklık yüzünden oluşan yem darlığı, Muş'ta silajlık mısır ekimiyle giderilecek. Geçen yıl da yem sıkıntısı nedeniyle hayvanlara makarna ve patates yediren yetiştiriciler, bu sezon Muş Ovasına 10 bin dönüm silajlık mısır ekimi yaptı. Kışın silajlık mısırla hayvanlarını besleyeceklerini anlatan yetiştiriciler,. silajın yem bitkileri içinde ot ve samandan daha kaliteli olduğunu söyledi.

Görüntü Dökümü:

--------------

-Mısır tarlalarından detaylar

-Mısırların biçilmesi hasat yapılması

-Çiftçilerle röportaj

-Hayvanlardan detaylar

Haber-Kamera: Mehmet AYDIN/ MUŞ,(DHA) -

============================================

10) ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ YEMEK

Terörle mücadelede herg ün şehitlerg elirken, Antalya'da lokanta sahibi Erdinç Efe Tuncel de şehit ailelerine ücretsiz hizmet etme kararı aldı.

Antalya'nın Kızılsaray Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir lokantanın girişine üzerinde bayrak ve Atatürk resmi bulunan 'Bu işyerinde şehit ailelerine yiyecek ve içecek ücretsizdir' afişini astı. Bunu sosyal sorumluluk gereği yaptığını belirten Tuncel, "Şu günlerde artan terör olaylarının etkisi ve buna bağlı olarak da İzmir'de yaşayan bir şehit ailesinin evine haciz gitmesi bizi çok etkiledi. Bundan dolayı biz de şehit aileleri için ne yapabiliriz, onlara nasıl destek olabiliriz düşüncesiyle hem de topluma öncü olmak amacıyla bu yola başvurduk" dedi.

(DHA YAZILI HABERLERE GENİŞ GEÇİLECEK)

Görüntü Dökümü:

--------------

-Restoran kapısında şehit aileleri ile ilgili pankarttan görüntü

-Masaya servis yapılırken

-Ustanın yemek yaparken

-Erdinç Efe Tuncel ile röportaj

Haber: Özgür ÖZTÜRK -Kamera: Mehmet KILIÇASLAN /ANTALYA -DHA)

============================================

11) KEKOVA ADASI'NIN TARİHİ GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

Antalya'nın Demre İlçesi yakınlarındaki dünyaca ünlü Kekova Adası'nın üstünde ve denizin içinde yatan tarih gün ışığına çıkarılıyor.

Kekova Adası'nın batı ucundaki 'Dolichiste Antik Kenti' ile kuzeyindeki 'Batık Kent'in karada ve denizdeki tarihi araştırılıyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü öğretim üyesi Dr. Erdoğan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sualtı arkeoloğu Kenan Beşaltı ve üç arkeoloji öğrencisinin yer aldığı 5 kişilik ekip, iki antik kentte çalışma yürütüyor. Çalışma Grubu Başkanı Dr. Erdoğan Aslan, çalışmalarını Tersane Koyu'nda sürdürdüklerini belirterek, "Buradaki yerleşimin, kentin planlarını çıkarıyoruz. Diğer taraftan eş zamanlı, sualtı ekibi olarak buranın limanında ve çevresinde sualtı araştırmaları yapıyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:

--------------

-Tersane koyundaki kilise yapısının yukarıdan görünümü, denizle iç içe olan kent kalıntıları

-Apsisin yakın görüntüleri.

-Dolichiste Antik Kenti'nden değişik görüntüler.

-Antik kent içinde ekibin çalışmasından farklı kesitler, antik kentin bir bölümü.

-Grubun toplu çalışma değerlendirmesi, antik kentin farklı bir bölümü.

-Batık Kent'in denizle birlikte farklı bölümleri.

-İki kişilik dalış ekibinin dalış hazırlığı, suya atlayışları, su üstünde ve dalışları.

-Su altındaki çalışmaları, su altında kent, anfora, kiremit kalıntıları, balık sürüleri.

-Sudan çıkışları, teknede görüntüleri.

-Dr. Erdoğan Aslan'la röpörtaj

Haber -Kamera: Ahmet ACAR /DEMRE (Antalya-DHA)

============================================

12) KÖYDE ÇANAKKALE SERGİSİ

Antalya'nın Akseki İlçesi Sadıklar Köyü'nde, Çanakkale zaferini anlatan sergi açıldı.

Orhan Akseki adlı vatandaş, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış materyalleri bir araya getirerek, Sadıklar Köyü'ndeki köy konağında sergi açtı.

Sergide, Orhan Akseki'nin 50 yıldır topladığı, 1854 yılı ve sonrasında imal edilmiş Çanakkale'de kullanılmış silahlar, mermiler, kasaturalar, süngüler, madalyalar, telgraflar, mektuplar, paralar ve daha birçok parça yer alıyor.

'Çanakkale Savaşları Harp Malzemeleri Resim Belge ve Objeler' adlı sergi, köylülerden büyük ilgi gördü. Sergiyi ziyaret edenlere 1. Dünyü Savaşı, Çanakkale ve Dumlupınar'da kullanılan tüfekleri, silahları, mermileri ve tüm objeleri anlatan Orhan Akseki, ziyaretçileri geçmişe götürüyor. Babasının silah sevgisinin çocuk yaşta kendisine de yansıdığını belirten Orhan Akseki, şöyle konuştu:

"Köyüme geldiğim zaman tarihi objelere ilgi duydum. Köyümde ve çevremde bulunan gazilerden İstiklal Harbi ve Çanakkale ile ilgili hikayeleri dinledim. İzmir, İstanbul ve görev yaptığım diğer yerlerden eski silahlar ve bu silahlara ait parçaları topladım. Koleksiyonum çok zenginleşti. Silahlar genelde birinci cihan harbi, Çanakkale ve Dumlupınar'da kullanılan silahlardı."

Çanakkale kahramanlarını anlatan Orhan Akseki, mermiyi kaldıran makaranın bozulması üzerine 276 kiloluk mermiyi omuzlayıp topun namlusuna süren ve 'Ocean' zıhlısını üçüncü atışta vuran Seyit Onbaşı'yı anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Orhan Akseki, elinde 3 binden fazla obje olduğunu, 12 Eylül ihtilalinde 'silah kaçakçısı' diye defalarca tutuklanıp yargılandığını belirtti.

Sergiyi ziyaret edenlerden Hıfsı Tellioğlu, köylerinde böylesi bir sergi açılmasından mutlu olduğunu belirterek, "Rahmetli dedemin İstiklal gazisi olarak anlattıklarını, izlenimlerini ve çektikleri sıkıntıları bu sergi sayesinde canlı canlı yaşadım, çok duygulandım. Herkesin bu sergiyi görmesi gerekir" diye konuştu.

Bu serginin köyünde açılmasından çok mutlu olduğunu söyleyen 80 yaşındaki Kadir Özer ise şöyle dedi: "İzmir'de, Ödemiş'te ve yurdun değişik yerlerinde sergi açan Orhan Akseki köylüm olur. 'Bu sergiyi benim ve senin doğduğun köyde niye açmıyorsun' dedim, sağ olsun beni kırmadı, geldi köyümüzde bu sergiyi açtı. Köyümüz sergiye gelen misafirlerle dolup taşıyor çok mutlu oldum."

Görüntü Dökümü:

--------------

-Açılan sergiden görüntüler

-Orhan Akseki'nin sergiyi anlatması

-Sergiyi gezen vatandaşların görüntüleri

-Hıfsı Tellioğlu ve Kadir Özen adlı vatandaşların sergi hakkındaki konuşmaları

Haber -Kamera: Adem ÇETİN/AKSEKİ, (Antalya- DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title