Haberler

Dha İstanbul - Tuğrul Türkeş:  Kural Koyan Bir Ülke mi Kurallara Uyan Bir Ülke mi Olacaksınız?

Haber-Kamera: Enver ALAS, İstanbul / DHA

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, dünyanın 21. yüzyılda bilgi çağına girdiğini belirterek, "Dünyada muhtemelen bu yeni çağda 500'e yakın devlet olacak. Şu anda 200 devlet var. Bir tercih ile karşı karşıyasınız. 'Kural koyan bir ülke mi kurallara uyan bir ülke mi olacaksınız?' Eğer, 'ben kural koyan bir ülkenin vatandaşı olmak istiyorum' diyorsanız, dilinizi iyi bileceksiniz" dedi.

Türkeş, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) tarafından düzenlenen "2017 Türk Dili Yılı" toplantısına katıldı. Üniversitenin Ayazağa yerleşkesindeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panelde konuşan Tuğrul Türkeş, dilin birçok sebepten önemli olduğunu söyledi.

Millet tanımının 3 unsurda tarif edildiğini kaydeden Türkeş,  "Ortak bir geçmiş sahip olmak, beraber yaşama isteği ve ortak bir geleceği hedeflemek ve bunları temin etmek için de ortak bir dile sahip olmak gerekir. Bunların yapamadığın zaman elalemin diliyle kalkınamazsın" diye konuştu.

"KENDİ DİLİNİ BİLEMEZSEN DÜNYA İLE NASIL YARIŞACAKSIN?"

Türk dilinin dünyada yaygın kullanılan dil ailelerinden biri olduğunu anımsatan Tuğrul Türkeş, Türk dilinde değişik alfabeler ve değişik lehçeleri tekleştirme çabaları olduğundan bahsetti. Türkeş, " Dil öğrenmek için önce kendi dilinin çok iyi bilinmesi gerekir. 21. yüzyılı çok iyi anlamak lazım. Dünya insanlık tarihi, milletlerin yarışıdır. Kendi dilini bilemezsen dünya ile nasıl yarışacaksın? Bunun bilinmesi lazım" dedi.

"YOZLAŞMAYA VE BOZULMAYA KARŞI FREN OLMASINI UMUYORUZ"

Tuğrul Türkeş, 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde "Türk Dili Yılı" hareketini başlattıklarının altını çizerek, üniversitelerde bu konuyu anlatacaklarını dile getirdi. Türkeş, "Bu hareketin dilde son yıllarda yozlaşmaya ve bozulmaya karşı bir fren olmasını umuyoruz" dedi.

"LANSMANA ÖZEL FİYAT" SÖZLERİNİ ÖRNEK OLARAK ANLATTI

Türkçe'nin iyi bilinmesi halinde konuların konuların daha iyi anlaşılacağını dile getiren Tuğrul Türkeş, buna inşaat firmaları tarafından daire satışlarıyla ilgili 'lansmana özel fiyat' sözlerinin kullanılmasını örnek gösterdi. Türkeş, şunları söyledi:

"Bina satışlarıyla ilgili 'lansman'a özel diye bir şey var. Nedir diye baktım. Satılamayan daireyi fiyatını indirip  satmaya çalışmak. Aslı nedir peki? Orayı satamamış. Ben Başbakan Yardımcısıyım, konut sektörünün durumunu biliyorum. Ancak televizyona baksan kadıncağız eşine soruyordur 'biz de alabilir miyiz?' diye... Müteahhit, satılamamış daireye indirim yapıyor. Adamın paraya sıkıntısı var yani alacaksanız gidin ona göre konuşun. Türkçeyi bildiğinizde meseleyi farklı olduğunu anlarız."

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN 100. YILINA DOĞRU

Türkler'in insanlık tarihi boyunca var olan bir millet olduğnu ve tarihte 200'e yakın devlet kurduğunu anlatan Tuğrul Türkeş bunlar içinden de 100 yılı aşan 16 devlet kurulduğunu ifade etti. Türkeş, " Türkiye Cumhuriyeti'ni  17'ncisi diye tarif ediyoruz. 2023'te Türkiye Cumhuriyeti'nin  100. yılına ulaşacağız. 100. yıl  anmalarını hazırlıyoruz. 100. yıl Türk tarihi açısından, psikolojik eşik olması açısından  önemlidir. 21. yüzyılda dünyada bilgi çağı adıyla yeni bir çağa girdik. Bize düşen bu çağa göre devleti  ikinci yüzyıla hazırlamaktır. Bu değişimin alt yapısını yapmaktır" dedi.

"KURAL KOYAN BİR ÜLKE Mİ KURALLARA UYAN BİR ÜLKE Mİ OLACAKSINIZ?"

"Çağı okuyamayan yok olur gider" diyen Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Dünyada muhtemelen bu yeni çağda 500'e yakın devlet olacak. Şu anda 200 devlet var. Bir tercih ile karşı karşıyayısınız. Kural koyan bir ülke mi kurallara uyan bir ülke mi olacaksınız? Eğer 'ben kural koyan bir ülkenin vatandaşı olmak istiyorum' diyorsanız, dilinizi iyi bileceksiniz. Birbirinizle iyi iletişim halinde olacaksınız. Bu yeni yüzyılın altyapısında kendi ne yapabilirim diye düşünmeye Türkçe düşünmeye başlayacaksınız" ifadelerini kullandı.

KONUŞMACILARA PLAKET

Panelde Tuğrul Türkeş'in yanı sıra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de birer konuşma yaptı.

Rektör Karaca, konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'e günün anısına bir plaket takdim etti.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Tuğrul Türkeş'in salona girişi

-Türkeş ve diğer konuşmacılar

-Paneli izleyenler

-Öğrenciler

-Başbakan Yardımcısı Türkeş'in konuşması

-Plaket tören

-Genel ve detaylar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Cumhuriyeti Tuğrul Türkeş Ayazağa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title