Haberler

Dha istanbul bülteni-3

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye-Çekya İş forumu'nda yaptığı konuşmada, yatırım çağrısında bulundu.

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye-Çekya İş forumu'nda yaptığı konuşmada, yatırım çağrısında bulundu. Bakan Varank, "Çek yatırımcılarımıza sesleniyorum, gelin, Türkiye Cumhuriyeti'nin avantajlarından, sunmuş olduğu bu cömert imkanlardan sizler de istifade edin; yatırımlarınızı Türkiye'ye yapın. Emin olun, Türkiye'ye güvenip yatırım yapan hiç kimse yarı yolda kalmamış, bir zarara uğramamıştır" dedi.
DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çekya İş forumu, Swissotel The Bosphorus'ta gerçekleşti. Foruma Çekya Başbakanı Andrej Babis,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çekya Ticaret ve Sanayi Bakanı Karel Havlicek ve DEİK Başkanı Nail Olpak katıldı. Ayrıca Çekya ve Türkiye iş dünyasından temsilciler de foruma katıldı.

"İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 5 KATINA ÇIKTI"
Forumda konuşan Bakan Mustafa Varank, "Türkiye ve Çekya arasındaki ekonomik işbirliği son yıllarda önemli mesafeler katetti. Hedefimiz, Avrupa'nın 2 önemli aktörü olan ülkelerimizin çok daha verimli ve yoğun bir işbirliği içinde olmasıdır. İkili ticaret hacmimiz 2003 yılında yalnızca 633 milyon dolar seviyelerindeydi. 2018 yılı itibariyle 5 katına çıkarak 3,65 milyar dolara ulaştı.  Yine geçtiğimiz yıl Çek Cumhuriyeti'ne yaptığımız ihracat, bir önceki yıla oranla yüzde 10 artışla 1 milyar dolar sınırını ilk defa aştı. İnanıyorum ki ülkelerimizin sahip olduğu potansiyel bu rakamları çok daha yukarılara taşımaya müsait. Ülkemizde 81 Çek firmasının 623 milyon dolarlık yatırımları söz konusu. Daha sağlıklı ve kalıcı ilişkiler tesis etmek için karşılıklı yatırımları çok daha üst seviyelere çıkarmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

"TÜRKİYE YATIRIM KONUSUNDA AVANTAJLI BİR TERCİH"
Türkiye'nin yatırım konusunda oldukça ileri bir noktada olduğunu ifade eden Varank, "Global firmaların Türkiye'deki yatırımlarıyla dünyadaki diğer yatırımlarını şöyle bir kıyasladığınızda, Türkiye'nin ne denli avantajlı bir tercih olduğunu rahatlıkla görürsünüz. Elbette bunun birden fazla sebebi var. Bunların ilki Türkiyenin stratejik konumu. Türkiye'den yapacağınız 4 saatlik bir uçuşla Avrupa'ya, Avrasya'ya, Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya…Yani 2 milyara yakın bir nüfusa ve toplamda 27 trilyon dolarlık bir pazara doğrudan ulaşabiliyorsunuz. Bir diğeri; sahip olduğumuz genç, eğitimli, dinamik ve çalışkan nüfusumuz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE KAZANDIRAN BİR YATIRIM ÜLKESİ"
Yatırımcıların özgün fikirlerini ürün haline getirebileceği teknoparklar, ar-ge ve tasarım merkezlerinin olduğunu dile getiren Varank, "Buralarda sunduğumuz destek ve vergi muafiyetleriyle, girişimcilerin fikre ve somut ürüne odaklanmasını sağlıyoruz. Kısacası Türkiye hem verimli hem dinamik hem de kazandıran bir yatırım ülkesidir. Ben bu vesileyle Çek yatırımcılarımıza sesleniyorum, gelin, Türkiye Cumhuriyeti'nin avantajlarından, sunmuş olduğu bu cömert imkanlardan sizler de istifade edin; yatırımlarınızı Türkiye'ye yapın. Emin olun, Türkiye'ye güvenip yatırım yapan hiç kimse yarı yolda kalmamış, bir zarara uğramamıştır" ifadelerini kullandı.

"ÇEK DOSTLARIMIZIN DESTEĞİ ÖNEMLİ"
Görüşmelerinin en önemli konularından bir tanesinin gümrük olduğunu ifade eden Varank, "Biz Gümrük konusundaki düzenlemeler ile ilgili Çek dostlarımızın desteğinin önemli olduğuna inanıyoruz ve onların desteğiyle bu konuda artık somut adımlar atmak istiyoruz. Yine demir-çelik tarifeleriyle ilgili Avrupa Birliği'nde (AB) yapılan görüşmelerde, yine Çek dostlarımızın bize sağlayacağı desteğin önemli olduğu kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

"TÜRK İŞ İNSANLARINA SESLENİYORUM: ÇEKYA'DAKİ PROJELERİ TAKİP EDİN"
Türk iş insanlarının Çekya'daki projeleri takip etmesini konusunda çağrıda bulunan Varank, "Sayın Başbakan dün önemli bir konuyu gündeme getirdi.  müteahhitlik alanında Çekya önemli projelere imza atacak. Ben burdan türk iş insanlarımıza sesleniyorum: Çekya'daki bu projeleri sıkı takip edelim ve bu ihalelere girmekten çekinmeyelim. Oradaki imkanları kazan-kazan esasına göre beraber değerlendirelim" dedi.

"ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE YÖNELİK ORTAK ADIMLAR ATABİLİRİZ"

Bu yıl 7. si düzenlenecek Türkiye - Çekya Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı'nın 17 Ekim'de Prag'da gerçekleşeceğini sözlerine ekleyen Varank, "Bu toplantının, ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi açısından son derece somut sonuçlar doğuracağına eminiz. Bizler ticaretimizi geliştirmekle kalmayıp üçüncü ülkelere yönelik ortak adımlar da atabiliriz. Her iki ülkenin de bu potansiyele sahip olduğunu biliyorum. İhtiyacımız olan tek şey, bu potansiyeli harekete geçirmektir" ifadelerini kullandı.

Görüntü dökümü
--------
-Varank'ın salona gelişi
-Varank'ın konuşması
-Dinleyici görüntüleri
-Varank'ın hediye takdimi
-Genel ve detay

================================================

8 -  BİNALARI ÇÖKEN AİLELERDEN ARDA TURAN'IN KARDEŞİNE TAZMİNAT DAVASI

Hayati ARIGAN/ - SÜTLÜCE'de futbolcu Arda Turan'ın kardeşi Okan Turan'ın yaptırdığı otel inşaatının istinat duvarının yıkılması sonucu evleri çöken Ertürk Apartmanı sakinleri, zararlarının karşılanmadığını ileri sürerek tazminat davası açtı.

TAHLİYENİN ARDINDAN ÇÖKTÜ
Beyoğlu Sütlüce İmrahor Caddesi üzerinde 24 Temmuz 2018'de Arda Turan'ın kardeşi Okan Turan 'a ait AOT Yapı İnşaat Turizm A.Ş.'nin yaptırdığı otel inşaatının temel açma çalışması sırasında, istinat duvarının çökmesi sonucu  4 katlı Ertürk Apartmanı ile toplam 7 komşu binada hasar meydana gelmişti. Belediye ekipleri 7 binayı tahliye etmiş, Ertürk Apartmanı tahliyenin ardından çökmüştü.

ZARARIMIZ KARŞILANMADI
Ertürk Apartmanı sakinleri olayda Beyoğlu Belediye Başkanlığı ve AOT Yapı İnşaat Turizm A.Ş.'nin kusur ve ihmali olduğunu belirterek İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Otel inşaatın başlamasının ardından çevredeki binalarda hasar oluştuğunun belirtildiği dava dilekçesinde durumun belediyeye haber verildiği, 7 binada çatlaklar ve kaymalar meydana geldiği anlatıldı. Dilekçede AOT Yapı şirketinin inşaat çalışmasının usulüne uygun olarak yapıldığını, her türlü önlemi aldıklarını belirtmesine rağmen istinat duvarının devrilmesi sonucu 7 binanın tahliye edildiği anlatıldı.
İnşaatının ne zaman, hangi şartlarda, kimin sorumluluğunda yapıldığına dair bir tabela bulunmadığının belirtildiği dilekçede, "Olaydan sonra inşaatın izinlerine ilişkin kuşkular da medyaya yansımıştır. Bu hususta da davalı belediyenin kusurlu olduğu çok açıktır" ifadeleri yer aldı.

TEKNİK BİLİRKİŞİ USULE UYGUN DEĞİL
Dilekçede apartman sakinleri tarafından mahkemeden alınan teknik bilirkişi raporunda ise inşaatın temel kazısı çalışmalarının usulüne uygun olmadığı ileri sürüldü. Teknik bilirkişi raporunda, istinat duvarının yeterli derinlikte olmadığı, perde betonlarında filiz demirlerinin yetersiz olduğu, ankraj plakalarının yetersiz ve projesine uygun çakılmadığı, inşaatta yeterli teknik düzeyde mühendislik hizmetleri ve işçilik teknik uygulamasının yapılmadığı belirtildi.

EVSİZ KALDILAR
Dilekçede Apartman sakinlerinde Dal Ailesi, Yılmaz Ailesi,  Sekmen Ailesi ve Burhan Eracar, AOT Yapı İnşaat ve Turizm A.Ş. ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı'dan 35 bin maddi, 220 bin TL manevi olmak üzere toplam 255 bin TL tazminat istedi. Apartman sakinleri evlerinin yıkılmasından sonra yeni bir daire tutamadıklarını, evlerinin yıkılması sonucu tüm eşyaların enkaz altında kaldığını ve yeni bir ev bulana kadar evsiz kaldıkları belirterek maddi tazminat istedi. Evsiz kalmaları sonucu apartman sakinlerinin psikolojik rahatsızlıklar geçirdiklerinin belirtildiği dilekçede kimi apartman sakinlerinin enkazdan kıl payı kurtulduğu belirtildi.
Dava,  İstanbul Asliye Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde görülecek.

Görüntü Dökümü:
---------------
-Arşiv


- İstanbul
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Varank İstanbul Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title