Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 3

1 - BAKAN KAYA: 81 İLİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE KREŞ AÇMA PROJEMİZ VARAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya,"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında önümüzdeki dönemde 81 ilin...

1 - BAKAN KAYA: 81 İLİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE KREŞ AÇMA PROJEMİZ VAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya,

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında önümüzdeki dönemde 81 ilin Organize Sanayi Bölgelerinde kreş açma projemiz var"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan,

"Kadının elinin değmediği bir kalkınma modeli kadük kalmaya mahkumdur"

Haber-Kamera: Enver Alas / İstanbul DHA

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle düzenlenen 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi', Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.

Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Fatma Betül Sayan Kaya, sürdürülebilir kalkınma hedefinde, kadınların toplum hayatının her alanında yer almalarının sağlanması, kadının statüsünün güçlendirilmesinin temel unsurlardan biri olduğunu söyledi.

KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI

Bakan Kaya, kız çocuklarının okullaşma oranında son 15 yılda önemli bir başarıya imza attıklarını belirtti. Kaya, "Ülkemizde kız çocukları için ortaöğretim kademesinde net okullaşma oranı 2002-2003 öğretim yılında yüzde 45,2 iken, bu oran 2016-2017 öğretim yılında yüzde 82,4'e yükselmiştir. Yüksek öğrenimde kız çocuklarımızın 2002'de katılım oranı yüzde 13,5 iken bugün yüzde 42,6'dır. Tabii bu oranlardaki artışı memnuniyetle karşılıyoruz ama asla yeterli görmüyoruz. Bunları yüzde 100'e çıkarana kadar çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"16, 17 YAŞINDA EVLENEN KIZ ÇOCUKLARININ TOPLAM EVLİLİKLER İÇİNDEKİ ORANI 2016'DA GERİLEDİ"

Kız çocuklarının okullaşma oranındaki yükselişin erken yaşta evlilikle mücadeleye de olumlu katkı sunduğuna dikkat çeken Kaya, "16, 17 yaşında evlenen kız çocuklarının toplam evlilikler içindeki oranı 2002 yılında yüzde 7.3 iken, bu oran 2016'da yüzde 4.6'ya geriledi. Ancak bu orandaki düşüşü de yeterli bulmadığımızı ve ülke ortalaması üzerinde orana sahip 8 ilde özel bir çalışma yürüttüğümüzü de belirtmek isterim. Bu alanda da hedefimiz erken yaşta evlilikleri tamemen ortadan kaldırmak" ifadelerini kullandı.

"2023'TE KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI HEDEFİ YÜZDE 41"

Konuşmasında sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin temel önceliklerinden birinin kadın istihdamının arttırılması olduğunu aktaran Bakan Kaya, şunları söyledi:

"Ulusal İstihdam Stratejisi'nin öncelikli hedeflerinden biri 'kadın istihdamının arttırılmasıdır'. 2005 yılında kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 23,3 iken, 2017 Temmuz ayı itibariyle bu oran yüzde 34,3'e yükselmiştir.  Aynı dönem için yüzde 20,7 olan kadın istihdamı oranı yüzde 29,3'e yükselmiştir. Ulusal İstihdam Stratejisi'ne, 2023 yılında, kadınların işgücüne katılım oranında hedefimiz, yüzde 41'e ulaşmaktır."

KREŞ PROJESİ...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, konuşmasında kadınların, çocuklarının bakımı nedeniyle işgücü piyasasından çekilmelerini önlemek ve çalışma hayatında kalmaya devam etmelerini sağlamak üzere, yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bakan Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında 81 ilin Organize Sanayi Bölgelerinde kreş açma projelerinin olduğunu açıkladı.

"İNCE BİR AKIL SÜZGECİYLE OLAYLARA YAKLAŞIYORUM"

Hükümet olarak atılan adımların kadının statüsünü zayıflatan değil, güçlendiren hamleler olduğunu dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Herkesin içi rahat olsun. Hükümet olarak kadınları güçlendirmeyen hiçbir adıma imza atmayacağız. Bu hükümetin bir bakanı olarak, kadınlarla ilgili tüm çalışmalarda çok hassas bir şekilde, ince bir akıl süzgeciyle olaylara yaklaşıyorum. Kadınlarımızın lehine olmayan hiçbir işe imza atmayacağım" şeklinde konuştu.

BAKAN ELVAN: KALKINMADA KADININ ROLÜ BİR DÜNYA MESELESİ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise konuşmasında kadınların ekonomik, sosyal ve toplumsal anlamda daha güçlü olmalarının ekonomik anlamda kalkınmanın şartlarından olduğunu söyledi. Kalkınmada kadının rolünün bir dünya meselesi olduğunu dile getiren Elvan, "Kadının elinin değmediği bir kalkınma modelinin kadük kalmaya mahkumdur" dedi.

Kadınların istihdamına yönelik önemli avantajlar sağladıklarını belirten ve bu alanda verilen teşviklerden bahseden Lütfi Elvan, yarı zamanlı çalışma imkanı getirdiklerini, özlük haklarında iyileştirmeler yaptıklarını söyledi.

Konuşmaların Bakanlar Lütfi Elvan ve Fatma Betül Sayan Kaya'ya, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Açık bir plaket takdim etti.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Zirvenin yapıldığı salondan görüntüler

-Protokol üyeleri

-Bakan Lütfi Elvan'ın yerini alması

-Zirvenin katılımcıları

-Bakan Kaya'nın konuşması

-Lütfi Elvan'ın konuşması

-Genel ve  detaylar

==========================

2- BAKAN YILMAZ'DAN AFRİKA ÜLKELERİNE "FETÖ OKULU" ÇAĞRISI

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,

"Ülkemizdeki FETÖ iltisaklı tüm kurumları kapattık. Afrika'da da bu terör örgütü ile bağlantısı olan yapılar bulunmakta. Bu yapılarında da terör örgütüne finans kaynağı sağladığı bilinmektedir. Kardeş Afrika ülkelerinden bu terör yapılanmalarına karşı daha iyi bir mücadele için Türkiye ile daha çok iş birliği yapmalarını bekliyoruz"

"FETÖ okullarının kapatılması, öğrencilerimizin ihtiyacı olan daha kaliteli, daha fırsat eşitliğini sağlayan bir eğitimi de Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla daha iyisini karşılayabileceğimizi taahhüt ediyoruz. Maarif vakfımız sizlerle bu konuda çalışmak istemektedir"

"Türkiye Maarif Vakfı 15 Temmuz'un hemen ardından bazı Afrika ülkelerinde FETÖ okullarını devraldı. Bazı Afrika ülkelerinde yeni okullar açtı. Bazıları ile görüşmeler halen devam ediyor.  Bu konuda da sizlerin desteğini bekliyoruz"

Haber : Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferası"na katıldı. İstanbul'da düzenlenen konferansa Yılmaz'ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ile 27 Afrika ülkesinden Eğitim Bakanlığı temsilcileri katıldı. Programda İstanbul Fatih Sultan Mehmet Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan mehteran takımı bir gösteri yaptı.

"FETÖ OKULLARININ KAPATILMASI…"

Konferansta açılış konuşmasını yapan İsmet Yılmaz, "Yurt dışında eğitim alanında yapacağımız faaliyetlere rehberlik etmesi amacıyla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Bu vakıf yurt dışında açmayı planladığımız okullarla ilgili koordinasyonu sağlayacaktır" dedi.

Bakan Yılmaz, vakfın bu koordinasyonun yanında çok önemli bir görevi daha üstlendiğini belirterek şunları kaydetti:

"Ülkemiz 15 Temmuz günü çok büyük bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Adeta uçurumun kenarından döndü desek yeridir. FETÖ o gün içinde çıkmış olduğu toplumun üzerine kurşun yağdırdı. O gece vatandaşlarımızın Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın çağrısıyla sokaklara sokaklara döküldü, demokrasisine sahip çıktı, kendi hakkını hukukunu korudu. Bundan sonra da bu terör örgütüne karşı Türkiye'nin mücadelesi devam edecektir. Ülkemizdeki FETÖ iltisaklı tüm kurumları kapattık. Afrika'da da bu terör örgütü ile bağlantısı olan yapılar bulunmakta. Bu yapılarında da terör örgütüne finans kaynağı sağladığı bilinmektedir. Kardeş Afrika ülkelerinden bu terör yapılanmalarına karşı daha iyi bir mücadele için Türkiye ile daha çok iş birliği yapmalarını bekliyoruz. FETÖ okullarının kapatılması, öğrencilerimizin ihtiyacı olan daha kaliteli, daha fırsat eşitliğini sağlayan bir eğitimi de Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla daha iyisini karşılayabileceğimizi taahhüt ediyoruz. Maarif Vakfımız sizlerle bu konuda çalışmak istemektedir. Türkiye Maarif Vakfı 15 Temmuz'un hemen ardından bazı Afrika ülkelerinde FETÖ okullarını devraldı. Bazı Afrika ülkelerinde yeni okullar açtı. Bazıları ile görüşmeler halen devam ediyor.  Bu konuda da sizlerin desteğini bekliyoruz. Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla 30'u Afrika'da olmak üzere 60 ülkeyle resmi temas sağlamıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 30 ülkeye yönetici atayarak çalışmalarına başlamıştır"

"SINIRLANDIRILMIŞ, KAPATILMIŞ VEYA YEREL DEVLETLERİN KONTROLÜNE GEÇMİŞTİR"

Bakan Yılmaz, "İlk yılda Afrika'da 5 ülkede, Somali, Gine, Nijer, Sudan ve Kongo Cumhuriyeti'nde FETÖ iltisaklı toplam 32 okul devir alınmış bu ülkelerde Türkiye Maarif Vakfı eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanmıştır. Bu ay içerisinde Mali ve Moritanya'da  eğitim öğretim faaliyetlerine başlanılmış. Burkina Faso, Çad ve Senegal ülkeleriyle de protokol imzalanmış bu ayın sonuna kadar da eğitim-öğretim faaliyetlerine başlanılacaktır. Yürütülen müzakereler sonucunda 100'ü Afrika'da olmak üzere yaklaşık 200 FETÖ iltisaklı okulun faaliyeti sınırlandırılmış, kapatılmış veya yerel devletlerin kontrolüne geçmiştir" şeklinde konuştu.

UNESCO ADAYLIĞINA DESTEK TALEBİ

İsmet Yılmaz, "Afrika ülkeleri ile dış politikada birçok konuda birlikte hareket ediyoruz. Birlikte hareket etmenin aramızdaki bağları daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Bu bağı kalıcı hale getireceğine inandığımız bir hususu da sizlerle paylaşmak isterim ve sizlerin açık desteğini bekliyorum. UNESCO ideallerine güçlü bir şekilde inanan Türkiye, örgütün oynadığı önemli rolün daha da güçlendirilmesini amaçlamaktadır ve bu maksatla 2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu Üyeliğine adaylığını açıklamıştır. UNESCO'da Afrika adına da faaliyetler sürdürmek için 8 Kasım 2017 tarihinde seçimleri yapılacak olan Yürütme Kurulu adaylığımıza destek vermenizi istiyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------

Mehteran gösterisi

Yılmaz'ın açıklamaları

Genel ve detay görüntüler

19.10.2017 - 12.50 Haber Kodu : 171019076_

=============================

3- ESKİ PATRONUNU YOLUNU KESİP VURDU

Haber-Kamera: Zeki GÜNAL/İSTANBUL,

Şişli'de bir kişi alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle yolunu kestiği eski patronunu vurdu.

Olay saat 10: 30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Ali Aytekin, Ali Osman Aykut'un Sarıyer'deki restoranında garson olarak çalışıyordu. Restoran sahibi Ali Osman Aykut işyerini  kapattı. Eski patronundan alacağı olan Ali Aytekin, Şişli Paşa Mahallesi Batı Caddesi üzerinde aracını eski patronunun aracının önüne çekerek yolunu kesti. Ali Aytekin ve Ali Osman Aykut araçlardan inerek burada bir süre tartıştı. Tartışma sırasında silahını çeken Ali Aytekin,  Aykut'u karnından vurarak kaçtı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi olay yerine yapılan Ali Osman Aykut ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay yerinde incelemelerde bulunan polis kimliğini tespit ettiği Ali Ayten'i yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü dökümü

--------------------

-Olay yeri

-Olay yerindeki polis ekipleri

-Ambulansın hastaneye gidişi (Kask Kamerası)

-Yaralının ambulanstan indirilip sedye ile hastaneye girişi (2 Kamera)

-Polisin olay yeri inceleme çalışması

-Esnaf ile röportaj

-Genel ve detay görüntüler

19.10.2017 - 13.19 Haber Kodu : 171019087

===========================

(ÖZEL)

4- KÖPRÜ ALTINDA YAŞAYAN EVSİZE GASP

Bıçaklanan evsize, saatler sonra tesadüfen yoldan geçen bir kişi yardım etti.

Haber-Kamera: Zeki GÜNAL İSTANBUL DHA

Çağlayan'da köprü altında yaşayan evsiz Hüseyin Nurel (40) önce dövüldü daha sonra bıçaklanarak gasp edildi. Yaralı halde olduğu yere yığılan Hüseyin Nurel'i kimse fark etmedi. Yaklaşık 6 saat sonra yoldan geçen bir kişinin fark etmesiyle ambulansla hastaneye kaldırıldı.

40 yaşındaki Hüseyin Nurel yollardır sokakta yaşıyor. Nurel, Çağlayan'da köprü altında küçük bir alanı evi gibi benimseyerek orada kalıyor. Dün sabah saatlerinde köprü altına gelen bir kişi,  Hüseyin Nurel'i gasp etmek istedi. Saldırgan, Hüseyin Nurel direnince önce dövdü daha sonra bıçaklayarak gasp etti. Cebindeki az miktardaki parası alınıp bacağından bıçaklanan Nurel'i kimse fark etmedi. Yaklaşık 6 saat sonra bir arkadaşının yardımıyla hastaneye kaldırılan Hüseyin Nurel'in sağlık durumu iyi.

"EVSİZLERE YARDIM EDİLMELİ"

Gasp edilen Hüseyin Nurel'e yardım eden Ferit Şahin, "Ben paket servis elemanı  olarak çalışıyorum. Buradan geçerken arkadaşı gördüm. Gasp edilmiş, dövülmüş ve ayağından bıçaklanmış. Bunu da yapan başka bir evsiz diye düşünüyorum. Yaklaşık 5-6 saat önce bıçaklanmış. Telefonu olmadığı için kimseye haber verememiş. Ben orada görmesem, ağır yaralı olsa ölebilirdi. Hemen ambulansı aradım. Hastaneye getirdik. Geçen sene evsizlerin toplandığı yerde tanıştık. Evsizler acizler, güçsüzler, muhtaçlar. Hor görülüyorlar. Yardım istedikleri zaman yanlış anlaşılıyorlar. Evsizlere yardım edilmeli. Sıcak bir aş, sıcak bir yer verilmeli.Bu insanlar da sokaktan kurtulur" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------

-Ambulansla hastaneye kaldırılan yaralı

-Arkadaşı Ferit Şahin ile röp.

-Gasp edilen Hüseyin Nurel'in yaşadığı köprü altı

-Köprü altındaki yaşam alanı

-Genel ve detaylar

=======================

5- ÜMRANİYE'DE SİLAHLI SOYGUN

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN -İSTANBUL-DHA

Ümraniye'de maskeli kişi, girdiği markette kadın kasiyeri tabancayla tehdit edip kasadaki paralarla kaçtı.

Olay, saat 11.45 sıralarında Ihlamurkuyu Mahallesi Petrolyolu cacddesi üzerindeki markette meydana geldi. Kar maskeli ve siyah giyimli  bir kişi, markete girerek kasiyeri tabancayla tehdit etti. Kasadaki 890 liralı  alan soyguncu daha sonra yaya olarak kaçtı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen polis ekipleri, kasiyerin ifadesine başvurup, güvenlik kamerası görüntülerini inceledi. Polis, soyguncuyu yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Marketten görüntü

-Çevredeki vatandaşlardan görüntü

-Polis ekiplerinden görüntü

-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması

==============================

(Görüntüyle yeniden)

6- SAHTE KİMLİKLE BANKALARDAN KREDİ ÇEKEN 6 KİŞİ YAKALANDI

Şüpheliler, bankaların güvenlik kameraları tarafından da görüntülendi.

Haber: Çağatay KENARLI - Kamera: İstanbul DHA

İstanbul'da banka şubelerinden sahte belgelerle kredi çeken kişilere Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2 ayrı operasyon düzenledi. Polis ekipleri, bankaların güvenlik kameraları tarafından da görüntülenen 1'i kadın toplam 6 kişiyi yakalayarak gözaltına aldı. Şüphelilerin sahte kimliklerle 2 kişinin banka hesaplarından yaklaşık 39 bin lira çektiği tespit edildi.

Polis ekipleri, 19 Eylül'de yaptığı ilk operasyonda bir bankanın Sefaköy şubesinden sahte belgelerle kredi çeken V.Ş. ile T.Ü.'yü yakalayarak gözaltına aldı. V.Ş.'nin üst aramasında 20 bin 987 lira para Ü.A. adına düzenlenmiş sahte kimlik, ehliyet ve 4 telefon hattı ele geçirildi. Polis ekipleri, V.Ş ve T.Ü. hakkında 'Nitelikli Dolandırıcılık' ve 'Resmi-Özel belgede sahtecilik' suçlarından işlem başlattı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden T.Ü. savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, V.Ş. ise çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

KENDİSİNE PARA ÇEKTRENLERİ POLİSE İTİRAF ETTİ

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 26 Eylül'de yaptıkları ikinci operasyonda ise, bir bankanın Çağlayan şubesinden sahte belgelerle kredi çekmeye çalışan H.T. isimli bir kadını yakalayarak gözaltına aldı. H.T.'nin yapılan üst aramasında 17 bin 700 lira para Z.E. adına düzenlenmiş sahte kimlik, sahte kimlikle alınan sim kart ve telefon ile Z.E.'ye ait gerçek kimlik ele geçirildi. Emniyette ifadesi alınan H.T.'nin, kendisine sahte kimlik yaparak bankalara kredi çekmesi için yönlendiren S.K, E.H. ve A.Z.'nin isimlerini polise itiraf ettiği öğrenildi. Bunun üzerine yapılan operasyonda S.K, E.H. ve A.Z. yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin telefonlarında yapılan incelemede bin kişiye ait kimlik fotokopileri, banka bilgileri, emeklilik ve iş yeri bilgileri ele geçirildi. Şüphelilerin emniyette yapılan sorgularında, H.T. isimli kadının 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası, S.K, E.H. ve A.Z.'nin ise çok sayıda dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarından kayıtlarının olduğu tespit edildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheli çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

POLİS GEÇMİŞE DÖNÜK OLAYLARI İNCELİYOR

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri şüphelilerin son 1 yıl içinde başka kişilerin adına da bankalardan kredi çekip çekmedikleri belirleyebilmek için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Şüphelilerin bankaya girişlerinin güvenlik kamera kayıtları

19.10.2017 - 14.10 Haber Kodu : 171019111_

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatma Betül Sayan Kaya İstanbul Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title