Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- KANDİLLİ MÜDÜRÜ ÖZENER: SON VERİLERE GÖRE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM MEYDANA GELDİ "Son verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi""Her an teyakkuzda olmalarını öneriyoruz""Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimun 13 cm kaydedildi""Saha gözlemlerinde ise 10 metreden...

1- KANDİLLİ MÜDÜRÜ ÖZENER:  SON VERİLERE GÖRE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM MEYDANA GELDİ

"Son verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi"

"Her an teyakkuzda olmalarını öneriyoruz"

"Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimun 13 cm kaydedildi"

"Saha gözlemlerinde ise 10 metreden 100 metreye giren yaklaşık 30 cm yüksekliğinde dalga gözlemliyoruz"

Haber-Kamera: Ramazan EĞRİ - İSTANBUL DHA

Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde basın açıklaması yapıldı.

"6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE"

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, "Son verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" dedi. Özener, "Bölge sismik olarak aktif bir bölge. Ekranda gördüğünüz şekilde Gökova körfezinin batısında aktif. 160 civarı artçı sarsıntı kaydettik, bunların en büyüğü 4,8 olarak tespit edildi. Bilimsel olarak 5,5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Bölgedeki vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz ve her an teyakkuzda olmalarını öneriyoruz" dedi.

"13 CM KAYDEDİLDİ"

Tsunaminin maksimum 13 santimetre olarak ölçüldüğünü belirten Dr. Ceren Özer Sözdinler de, "Bodrum Limanı içerisinde olan bir istasyonda maksimum 13 cm olarak ölçüldü. Cihazın konumu gereği düşük bir seviyede kaydedildi. Güney kıyılarında çok daha yüksek su baskınları gözlendi. Kıyıdan 10 ila 100 metreye kadar su içeriye sokuldu" diye konuştu.

"SİSMİK BOŞLUĞU DOLDURDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ"

Prof. Dr. Ali Pınar ise "Gökova'da son 15-20 yılda belirgin bir etkinlik var. 1900'den günümüze 4'ten büyük depremlere bakıldığında batı kısmında çok az sayıda deprem olduğunu görüyorsunuz. Depremlerin dağılımı sismik bir boşluk varmış izlenimini yaratıyor. 6.6 büyüklüğündeki depremin batıda sismik boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

"30 CM YÜKSEKLİĞİNDE DALGA GÖZLEMLİYORUZ"

"Tsunaminin boyutuyla" ilgili soru üzerine Özener, "10 cm bizim istasyonumuzun olduğu yerde. Burası liman içinde. Orada 10 cm tespit ettik ancak saha gözlemlerinde 10 metreden 100 metreye giren yaklaşık 30 cm yüksekliğinde dalga gözlemliyoruz" yanıtını verdi.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Basın toplantısı

21.07.2017 - 11.45 Haber Kodu : 170721094

21.07.2017 - 11.46 Haber Kodu : 170721095

============================

2- KANDİLLİ: BODRUM VE CİVARI KIYI BÖLGELERİMİZDE TSUNAMİ GÖZLENMİŞTİR.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi,

"Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir"

"Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir"

Haber: Ramazan EĞRİ - İSTANBUL DHA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir" denildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Ege'deki depremle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Gökova Körfezi- Akdeniz'de yerel saat ile 01: 31'de aletsel büyüklüğü Mw=6.5 (Ml=6.2)  olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Muğla ili ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Güney Batı Ege'de hissedilmiştir. Güney Ege özellikle Girit Yayı - On iki Adalar civarı deprem etkinliğinin en yoğun görüldüğü bir bölgedir. Girit Yayı-Kıbrıs Yayı bölgesinde hakim olan Afrika plakasının kuzeye doğru hareketi bölgede sık aralıklarla orta şiddette ve şiddetli şiddette depremler üretmektedir. Özellikle Milas-Bodrum-Gökova Körfezi-Datça civarları ülkemizde deprem dizilerinin yoğun gözlendiği bölgeler arasında yer alır. Depremin kaynağının bulunduğu bölge, Gökova Körfezi'ni oluşturan ve genel uzanımı körfeze paralel olan normal faylar tarafından denetlenmektedir. Körfezin kuzey kolunu oluşturan doğu-batı gidişli normal faylar ile ilişkide bulunan ve kara içine doğru genel olarak KD-GB ve KB-GD gidişli normal, doğrultu atım bileşeni olan faylar mevcuttur" denildi.

Geçmişteki depremle ilgili bilgi de verilen açıklamada,  "Deprem Bölgesinin Aletsel Dönem Deprem Etkinliği (M'5.5) Bölgede Aletsel dönemde meydana gelmiş en etkili deprem (1900 yılı sonrası) 1926 yılı Oniki Adalar- Akdeniz M=7.7 depremidir. Deprem bölgesi Muğla'da 1941 yılında M=6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremin merkez üstü I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın her zaman depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmaları gerekmektedir. Ayrıca bölgenin çok aktif olmasından dolayı bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"  ifadeleri yeraldı.

TSUNAMİ BİLGİSİ

Kandilli'den yapılan açıklamada tsunami bilgilerine de yer verildi. Açıklamada,  "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. UNESCO/Hükümetler arası Oşinografi Komisyonu çatısı altında bölgesel Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak görev yapan merkezimiz deprem sonrasında AFAD'a ve ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara bölgede tsunami olabileceğine dair tehlike mesajını iletmiş olup gözlem ve değerlendirmelerine devam etmektedir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir" denildi.

Kandilli geçmişte bölgede yaşanan tsunamilerle ilgili ise şu bilgileri verdi:

Bodrum Deniz Seviyesi Ölçüm İstasyonunda Gözlenen Tsunami Dalgası Tarihsel kayıtlara göre MS 554 ya da MS 556 yılında Bodrum-Kos arasında meydana gelen 7 büyüklüğündeki bir deprem İstanbul ve İskenderiye'de de hissedilmiş olup Kos adasında kıyı bölgelerinde su baskınlarına neden olmuştur. Ege denizinin depremsellik bakımından en aktif kısmı İzmir Körfezi, Karaburun yarımadası ve Sakız adasıdır. MÖ 496 ve MS 1949 yılları arasında 20 adet orta ölçekte deprem meydana gelmiş, bunlardan 1389, 1856, 1866, 1881 ve 1949 tarihli olanlar tsunami oluşturmuşlardır. 1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) adasında 2.5m yüksekliğinde dalga ve 1.5 km derinliğinde su baskın alanı ve Ünye (Ios), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ciddi maddi hasar gözlemlenmiştir. Tsunami dalgası Fethiye'de 1m'ye ulaşmış, su baskın derinliği 250m olarak gözlemlenmiştir. 12 Haziran 2017'de Karaburun açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğünde depremde de yaklaşık 15 cm'lik tsunami dalgası gözlenmiştir. 21 Temmuz 365 tarihinde batı Girit'te meydana gelen deprem ve tsunami Akdeniz'i önemli ölçüde etkilemiştir. Bu depremin Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem olduğu düşünülmektedir. Iskenderiye'de tsunami dalgasının kıyıdan oldukça içerilere  ulaşmış olduğu, hatta bazı teknelerin evlerin çatılarına yerleşmiş olduğu ve yaklaşık 5000 kişinin boğulmuş olduğu tarihsel çalışmalarla ortaya koyulmaktadır. Girit'te yapılan çalışmalar tsunami yüksekliğinin 6m olduğunu ortaya koymaktadır. 1303 yılında Batı Helen Yayı'nda (Girit'in güney doğusu) meydana gelen büyük deprem ve oluşturduğu tsunami etkisini Doğu Akdeniz'de hissettirmiş, yine İskenderiye'de binlerce kişi tsunami nedeniyle yaşamını kaybetmiştir"

Görüntü Dökümü:

----------

-Sosyal medyada vatandaşların paylaştığı denizin yükselmesiyle ilgili görüntüler

21.07.2017 - 09.33 Haber Kodu : 170721041

===============================

3- BAKAN EROĞLU'DAN "EGE DEPREMİ" AÇIKLAMASI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,

"Allah'a çok şükür bir can kaybı yok. Herhangi bir büyük bir maddi kayıp da söz konusu değil"

*Bodrum ile Kos Adası arasında Ege Denizi'nde vuku bulan depremde, tsunami hadisesi olmadı. Son aldığım bilgilere göre 10 santimlik bir deniz suyusunun yükselmesi söz konusudur.

Haber - Kamera: Enver Alas, İstanbul / DHA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Muğla Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6.3'lük depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Eroğlu, "Bugün maalesef Bodrum, Kos Adası civarında bir deprem vuku buldu. Biraz önce sayın Muğla Valimizle görüştüm. Allah'a çok şükür bir can kaybı yok. Herhangi bir büyük bir maddi kayıp da söz konusu değil. Sadece, Bodrum Belediyesi'ne ait bir limanda yedieminde bekleyen bazı tekneler, su bir miktar yükselince onlar zaten hurda teknelermiş; onlarda hasar var. Onun dışında önemli bir zayiyat yok. Allah'a çok şükür geçmiş olsun diyorum. Özellikle başta Bodrum olmak üzere bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum" diye konuştu.

Veysel Eroğlu, depremde Kos Adası'nda hayatını kaybeden vatandaşlar içinde taziyede, yaralılara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu.  Basın toplantısında tabii afetleri anlatan Bakan Eroğlu, sözü yine bugün Gökova Körfezi'nde meydana gelen depreme getirerek, "Bodrum ile Kos Adası arasında Ege Denizi'nde vuku bulan depremde, tsunami hadisesi olmadı. Son aldığım bilgilere göre 10 santimlik bir deniz suyusunun yükselmesi söz konusudur. Bu AFAD'tan aldığımız bilgidir, özellikle paylaşmak istiyorum" ifadeleri kullandı.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Bakan Eroğlu'nun açıklamaları

21.07.2017 - 11.01 Haber Kodu : 170721082_

================================

4- BODRUM'DAN KAÇIŞ

Tatillerini yarıda kesip istanbul'a döndüler

Tatilcilerden Yılmaz Kahraman,

" Deprem nedeniyle ilk uçakla döndüm. Çünkü orada odalara bile girişimiz yasaklandı. Sahildeydik. Bir anda çatırtılarla birlikte su yükseldi. Şezlongların suya çekildiğini gördük. Herkeste bir panik havası vardı"

"Deprem anında plajdaydım. Korkunç çığlıklar başladı. Çünkü otelin içinden dışından çatırtılar geliyordu"

Haber-Kamera: Hüseyin ASLIYÜCE - Faik KAPTAN/İSTANBUL

Ege Denizi'ndeki deprem sonrası bazı tatilciler tatillerini yarıda keserek sabah ilk uçakla Bodrum'dan İstanbul'a döndü.

Yaşadıkları şoku hala atamadıklarını söyleyen bazı tatilciler deprem anında kaldıkları otel ve evlerden panik halinde kaçtıklarını söylediler.  Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda iki kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası THY'nin bu sabah Bodrum'dan kalkan, saat 07.30'da da İstanbul'a gelen tatilcilerden Nail Dağlı hemen havalimanı geldiğini ve ilk bileti aldığını belirterek, "Deprem oldu. O nedenle döndüm. Bu ayın 26'sında Fransa'ya gitmem lazımdı. Hemen Havalimanı'na geldim.Birinci bileti aldım.İstanbul'a dayımın yanına geldim.Deprem anında çarşıda diskoteklerin orda bir dükkanın içindeydim.Elbise bakıyordum.Birden hepimiz yere düştük. Dışarı çıktık. Lambalar söndü. Elektrikler gitti. Herkes dışarı çıktı. Yoldu koştuk. Çok panik vardı" dedi.

Deniz Koca ise, "Doğma büyüme Bodrumluyum. Depremin şiddetini televizyonlardan öğrendik.  6.3 - 6.8  aralığında deprem oluşmuş. Kısa süreli salladı. Dört beş saniye gibi. Herhalde devamlı olsaydı. Daha büyük şeyler olabilirdi. Küçük çaplı panikler yaşandı. Turistler panik içindeydi. Garajın içi insan doluydu" diye konuştu.

ODALARA BİLE GİRİŞİMİZ YASAKLANDI.

Bir başka yolcu ise, "Bodrum'daydık. Yatmak üzereydim. Ama büyük bir sarsıntı ile merdivenlerden aşağı indik. Deprem bayağı şiddetli idi. Depremin şiddetinden korktuk" diye konuştu.

Tatilcilerden Yılmaz Kahraman ise deprem nedeniyle tatili kısa kestiğini ve hemen döndüğünü belirterek, Deprem nedeniyle ilk uçakla döndüm. Çünkü orada odalara bile girişimiz yasaklandı. Sahildeydik. Bir anda çatırtılarla birlikte su yükseldi. Şezlongların suya çekildiğini gördük. Herkeste bir panik havası vardı. Dışarıda yatacağımıza uçağımızı öne alalım dedik. Çünkü yurtdışı dönüşümüz var. Aktarmalı onu kaçırmamak için yine de dönmek istedik. Deprem anında plajdaydım. Korkunç çığlıklar başladı. Çünkü otelin içinden dışından çatırtılar geliyordu. Deniz tarafından alttan geldiği belliydi. İnsanlar dışarıya koştu. Çoğu insan nerede duracağını bilmiyordu. Deprem ülkesi olmamıza rağmen insanlar birbirine soruyor. Arabalara mı gidelim? Oteldeki yöneticilerin yönlendirmesiyle güvenle yerlere alındık"

Görüntü Dökümü

----------

-Ekrandan Bodrum yazısı görüntüsü

Nail Dağlı röp

-Deniz Koca röp

-Yaşlı kadın yolcu röp

-Yolculardan görüntü ve valiz bandından görüntü

-Yılmaz Kahraman röp

-Genel ve detay görüntü

21.07.2017 - 09.02 Haber Kodu : 170721039

=====================

5- İDO TATLISES VE DERYA TUNA DEPREME BÖYLE YAKALANDI

istanbul DHA

Ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses'in eski eşi Derya Tuna ve oğlu İdo Tatlıses, Bodrum'da doğum günü kutlarken depreme yakalandı. o anlarda kamera da kayıttaydı. Depremle birlikte Tuna, Tatlıses ve beraberindekiler kaçışırken kısa bir süre sonra dalgalar da ayaklarına kadar geliyor.

Görüntü Dökümü:

--------

-İdo tatlıses'in paylaştığı görüntüler

21.07.2017 - 10.08  Haber Kodu : 170721057

=============================

6- "ARENA" GİTTİ, "PARK" GELDİ

Beşiktaş'ın stadında  tabelalar değişti;  "Vodafone Arena", "Vodafone Park" oldu

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM- Hakan KAYA İSTANBUL DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın " 'Arena' isimlerini stadyumlardan kaldıracağız" açıklamasının ardından adı değiştirilen "Vodafone Arena" stadında ışıklı tabelalar da değiştirildi. Stadın çevresindeki tabelalardaki "arena" yazıları söküldü yerine"park" yazıldı.

Görüntü Dökümü:

--------

-Beşiktaş Vodafone Park tabelası

-Stadyumdan görüntü

21.07.2017 - 09.36 Haber Kodu : 170721042

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu İstanbul Gökova Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title