Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- MİT TIR'LARI DAVASI ÖNCESİ CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN AÇIKLAMAHaber-Kamera: Hayati KILIÇ- İstanbulDHAMİT TIR'larının durdurulması görüntülerinin yayınlamasına ilişkin gazeteci Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile CHP'li Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı...

1- MİT TIR'LARI DAVASI ÖNCESİ CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN AÇIKLAMA

Haber-Kamera: Hayati KILIÇ- İstanbulDHA

MİT TIR'larının durdurulması görüntülerinin yayınlamasına ilişkin gazeteci Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile CHP'li Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı dava öncesi CHP milletvekilleri Çağlayandaki Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na destek vermek için  CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak, Özgür Özel, Utku Çakırözer ve Aykut Erdoğdu, İstanbul Adalet Sarayına geldi. Milletvekilleri adına bir açıklama yapan Özgür Özel "Sevgili Can Dündar'la birlikte yargılandıkları davada, CHP milletvekilleri, grup başkan vekilleri, genel başkan yardımcıları olarak davayı izlemek üzere burada Çağlayan Adliyesi'ndeyiz. Her zaman söylediğimiz gibi, burada yargılanan kişiler değil, gazetecilik mesleğidir. Daha önemlisi, halkın özgürce doğru haber alma özgürlüğüdür. Burada yargılanmakta olan 2016 yılında 2015 yılında Türkiye'de kendisini modern çağdaş dünyanın bir ülkesi olarak görmek istediğimiz Türkiye'de devlet sırrı kavramıdır. Bu çağda devletlerini açıklanamayacak ne kadar büyük sırları olduğu iddia edilirse o ülkedeki demokrasi ve o devleti yönetenlerin iş görüş biçimleri o kadar tartışılır durumdadır. Burada Cumhuriyet Halk Partisi'nin milletvekillerinin gazetecilerin arkasında durmanın yanında, esas olarak kendisini yönetenlerin ülkeyi nasıl yönettiklerini insanların haber alma haklarının kısıtlanmasının sorgulanmasını baskıyı ve sansürü tartışmak üzere buradayız. Enis Berberoğlu'nun hiçbir suçunun hiçbir kusurunun olmadığını hepimiz biliyoruz bütün dünya biliyor. Bütün Türkiye biliyor. O günlerde Türkiye'de kimler ne savunuyordu. Bugün neler açığa çıkmış ortada. Ama bu Türkiye'deki saray düzeninin demokrasiyle, aydınlarla ve özgür basınla hesaplaşma davasıdır. Bunu inatla sürdürüyorlar. Biz  bu inada karşı bütün kalbimizle Türkiye'nin ortak yarınlarına inananlar olarak dimdik yan yana sımsıkı durmak için burada sizin karşınızdayız" dedi.

Görüntü Dökümü

----------

-CHP milletvekilleri adliyeye gelirken.

-Özgür Özel'in CHP milletvekilleri ile birlikte açıklama yapması

08.05.2017 - 11.55 Haber Kodu : 170508075

=========================

2- ELEKTRONİK YASAĞI TÜM AVRUPA HAVALİMANLARINA YAYILIYOR

Haber: Tolga ÖZBEK/İSTANBUL

Avrupa Komisyonu, Avrupa'daki havalimanlarından ABD'ye yapılacak uçuşlarda elektronik yasağı uygulanmasının başlayacağını bildirerek gerekli hazırlıkların yapılması talimatını verdi.

ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeden yapılan doğrudan uçuşlarda başlattığı yasakta, yolcular kabine cep telefonundan büyük elektronik alet alamıyor. Bu yasağı ABD'nin ardından İngiltere de uygulamaya başlamıştı.

Avrupa Komisyonunu'nun ACI olarak bilinen Uluslararası Havalimanları Komisyonu'na verdiği bilgiye göre, yasağın önümüzdeki haftalarda başlaması planlanıyor. Detayların 11 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Komisyonu havacılık güvenliği toplantısında belli olacağı öğrenildi.

YASAK 22 MART'TA BAŞLADI

ABD güvenlik birimleri, uçaklara diz üstü bilgisayar içine yerleştirilecek patlayıcı ile terör saldırısı yapılacağı istihbaratı üzerine 22 Mart'ta aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 Müslüman ülkeden ABD'ye doğrudan yapılan uçuşlara elektronik yasağı uygulaması başlattı. Ertesi gün bu karar İngiltere tarafından da uygulamaya konuldu. Yasakta, yolcular cep telefonlarından büyük diz üstü bilgisayar, tablet ve diğer elektronik cihazları bavullarına koyarak uçak altındaki kargoya veriyor.

Büyük tartışma getiren yasağın artan risk nedeniyle tüm Avrupa'dan yapılan uçuşlara da uygulanmaya başlayacak. Örneğin Frankfurt'tan New York'a, Paris'ten Los Angeles'a veya Londra'dan Washington'a uçacak bir yolcu uçağında yolcular elektronik yasağına uymak zorunda kalacak. Bu yasak Avrupa içi veya Türkiye'den İngiltere dışındaki diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan uçuşlar için geçerli değil.

Henüz yasağın tarihi belli olmamasına rağmen havalimanları ve havayolu şirketleri, bu hatlarda uçacak yolcularına bilgilendirmede bulunacak. Terminallerde yolculara yasak hakkında bilgi verilecek.

YOLCULAR AVRUPALI AKTARMALI UÇUYORDU

22 Mart'ta başlayan yasağın ardından bazı Türk yolcular İstanbul'dan doğrudan uçmak yerine Avrupa'da bir kente gidip olarak aktarmalı uçmayı ve laptoplarını yanında taşıyordu. Bu yasağın devreye girmesi ile Türk Hava Yolları'nın bu yolcuları yeniden kazanması bekleniyor. Yasak sonrasında THY geçtiğimiz gün başlattığı uygulama ile ABD uçuşlarında business class yolcularına kabinde laptop dağıtmaya başlamıştı.

HİNDİSTAN'DAN TEPKİ

Yasağa en büyük tepkiyi gösterenlerin başında Hintli yazılımcılar geliyor. Ülkeleri dışında yaşayan Hintliler, seyahatleri sırasında dizüstü bilgisayarlarına kargo vermediklerini ve uçakta çalıştıklarını bildirerek yasağa tepki gösterdi.

Görüntü Dökümü:

------------

-ARŞİV

-THY uçağında laptop dağıtımı

08.05.2017 - 11. 08 Haber Kodu : 170508047

==============================

3- 16 YAŞINDAKİ LİSE ÖĞRENCİSİNİN POLİS KURŞUNUYLA ÖLÜMÜ: POLİS MEMURUNA MÜEBBET HAPİS İSTENDİ

Haber: Serpil KIRKESER / Kamera: İstanbul DHA

Esenyurt'ta 16 yaşındaki lise öğrencisi Ömer Barış Topkara'nın 2,5 ay önce polis kurşunuyla hayatını kaybetmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede  polis memuru H.D.S.'nin (20) "Çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi olası kast ile öldürme" suçundan müebbet hapis cezası  istendi. Şüpheli H.D.S.'nin ifadesinde "Maktül ile arkadaşının bana saldırma ihtimalini düşünerek vurma gereği duydum. O esnada silah ateş aldı. Suç işleme kastıyla hareket etmedim" dediği de iddianameye yer aldı.

İDDİANAMEDE OLAY ANLATILDI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre olay şöyle oldu: 16 Şubat 2017 tarihinde Ömer Faruk Topkara ile arkadaşı hırsızlık eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemin ardından kolluk kuvvetleri tarafından olay mahallinden alınan Topkara ve arkadaşı ardından darp-adli raporu almak üzere Esenyurt Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Elleri birbirine kelepçelenmiş çocuklar kaçmaya başladı ve çocukları takip eden polis memuru H.D.S. hastane kapısında havaya doğru bir el ateş etti. Söz konusu kovalamaca yaklaşık 150 metre sürdü. Eylemin gerçekleşmiş olduğu yere vardıklarında çocuklar teslim olmak üzere durdu, ancak buna rağmen polis memuru  H.D.S., kendisine karşı teslim olma iradesini sunan Ömer Faruk Topkara'nın omuz hizasına doğru silah elinde olacak vaziyette vurdu. Vurduğu esnada silah ateş aldı ve Ömer Faruk Topkara olay yerinde hayatını kaybetti.

POLİS: PİŞMANIM

Polis memuru H.D.S. ifadesinde, "Maktül ile arkadaşının bana saldırma ihtimalini düşünerek vurma gereği duydum. O esnada silah ateş aldı. Suç işleme kastıyla hareket etmedim. Meslek eğitim aşamasında benzer durumlarda ne şekilde hareket edilmesi gerektiği yönünde eğitim aldım. Panik ve korkunun etkisiyle olay bu aşamaya geldi. Olay sebebiyle pişmanım. Olayda kullandığım silah 'canik' marka silah güvenliksiz silahtır. Dolayısıyla olayın gerçekleşmesi aşamasında silahın niteliği de önemlidir" dedi. İfadesinin ardından polis memuru H.D.S. sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

"OLASI KAST İLE HAREKET ETTİĞİ ANLAŞILMAKTADIR"

İddianamede, şüphelinin silahın güvenliksiz olduğunu bildiği ve buna rağmen söz konusu eylemi gerçekleştirdiği, söz konusu hususların olay yerinden temin edilen kamera kayıtları ile sabit olduğu belirtildi.  İddianamede, "Şüphelinin mesleği de gözönüne alındığında söz konusu sonucun gerçekleşebileceğini ön görmesi gerekmektedir. Öngörememesi hayatın olağan akışına ve mesleğin niteliğine aykırıdır. Doktrinde olası kast, 'Failin ulaşmak istediği netice dışında eyleme bağlı olarak gerçekleşmesi muhtemel olan diğer neticelerle ilgili kastını ifade etmektedir. Asıl neticenin zorunlu sonucu olmayıp gerçekleşme olasılığı bulunan tali neticeleri bilip öngörmesine karşın amacını elde etmek istediği için 'olursa olsun' diyerek göze almak ve kabullenmek suretiyle hareket eden fail bu tali neticeler bakımından olası kast içerisindedir' şeklinde ifade edilmektedir. Somut olayda da şüphelinin olası kast ile hareket ettiği anlaşılmaktadır" denildi.

"AĞIR SONUCUN ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMASI GEREKİR"

İddianamede, "Şüphelinin yaralama kastıyla hareket ettiği ancak neticenin kast edilenden daha ağır şekilde sonuçlandığıdır. Bu hususun Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 87/4 maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemenin uygulanabilmesi için gerçekleşen ağır sonucun öngörülebilir olması gerekir. Soruşturmaya konu olaydada her ne kadar şüpheli yaralama kastıyla hareket etmiş ise de anlatıldığı üzere gerçekleşen ölüm neticesinin de öngörülebilir olduğu anlaşılmaktadır. Şüphelinin daha ağır ceza öngören 'Çocuğu veya beden vaya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi olası kast ile öldürme' suçundan cezalandırılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ

Şüpheli polis memuru H.D.S.'nin  "Çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi olası kast ile öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istendi. Ayrıca şüpheli H.D.S.'nin "Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma"ö suçundan da cezalandırılması istendi. İddianame kabul edilirse şüpheli polis memuru H.D.S.'nin Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanacak.

Görüntü Dökümü:

------------------

-16 Şubat 2017'de meydana gelen olayın arşiv görüntüleri

08.05.2017 - 11.25 Haber Kodu : 170508057_

===========================

4- UYUŞTURUCU OPERASYONU KAMERADA

Terör örgütüne finansal destek için Avrupa'da piyasaya sürülmek istenen 41 kilogram eroin, jandarmanın yaptığı operasyonla ele geçirildi.

Haber: İhsan YALÇIN - İstanbul DHA

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, terör PKK'nın desteğiyle Hakkari Dağlıca'dan Türkiye'ye girişi sağlanan ve terör örgütüne finansal destek sağlamak amacıyla M.A.'nın yurt dışında piyasaya sürmek istediği 41 kilo eroini ele geçirildi.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, M.A.'nın doğu illerinden temin ettiği uyuşturucu maddeyi İstanbul'dan yurt dışına çıkaracağı bilgisini aldı. Şüpheli M.A.'nın uyuşturucu maddeyi araçla Tekirdağ Çerkezköy'den İstanbul'a getireceğini öğrenen ekipler, fiziki takibe başladı.

ARAMALARA DETEKTÖR KÖPEK AVCI DESTEK VERDİ

Şüpheli araç İstanbul TEM Otoyolu Kınalı gişelerinde durduruldu. Aracın bagajında 3 çanta içeresinde preslenmiş vaziyette 41 kilo eroin ele geçirildi.  Uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen M.A i sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. M.A.'nın bağlantılı olduğu kişiler ile ilgili de soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

--------------------

(JANDARMA KAMERASI)

Operasyondan görüntüler

Ele geçirilenlerin sergilenmesi

08.05.2017 - 12.19 Haber Kodu : 170508076_

===========================

5- TÜRK VE YUNAN KADINLAR 'DOSTLUK BÖREĞİ' AÇTI

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Silivri'de düzenlenen 8'inci Ortaköy Börek Festivali'ne, Mübadele Dönemi'nde göç eden Yunan konuklar da kalırken, iki ülke kadınları 'Dostluk böreği' açtı.

Geleneksel hale gelen Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 8'inci Ortaköy Börek Festivali'ne Yunanistan'dan gelen mübadiller de katıldı. Büyük Mübadele Derneği'nin, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 94'üncü yıldönümü etkinliklerini de kapsayan festivale, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın yanı sıra Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, Silivri İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Hakan Karaaslan, Silivri İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan, Silivri Metropoliti Maksimus, siyasi parti temsilcileri, dernek ve oda başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda kişi katıldı. Festivalde, her iki ülke kadınları birlikte hamur açıp, börek pişirirken dostluk mesajı verdi. Belediye Başkanı Özcan Işıklar, geçmişin izlerini taşıyan, med-cezirleri, bir yaşam dramını, insanlık tarihinin en büyük göçünün izlerini taşıyan Ortaköy'de anıları canlandırdıklarını söyledi. Işıklar, şöyle konuştu:

"Börek bu anılardan sadece bir tanesi. Şarkı, türkü, horonlarımız, folklorumuz, danslarımız, manilerimiz, hikayelerimiz var. Böreğin bizi bağlayıcı etkisini yıllarca devam ettirmeyi düşünüyoruz. Mübadele ruhuyla, gözyaşıyla, ruh ve sevgi katılarak açılan o börekler, aslında bizim kültürel birleşmemizin en önemli parçalarından sadece bir tanesi. Bir daha acıların yaşanmaması için de bu çabaları, dostluğu sürdürmeliyiz. Artık kimse bizi kavga ettiremez, düşmanlaştıramaz. Bu maya tuttu, bundan sonra da devam etmesini diliyorum.2

Festival alanında Kültür Merkezi ve Mahalle Evi kursiyerlerinin açmış olduğu el emeği ürünlerin yer aldığı sergi alanı lgi gördü. Büyük Mübadele Derneği'nin stantlar açtığı alanda, mübadele dönemini anlatan kitaplar satışa sunuldu.

YARIŞMA SONUCU VE KONSER PROGRAMI ERTELENDİ

Festival kapsamında düzenlenen etkinlikler yoğun yağış altında gerçekleştirildi. Büyük Mübadele Derneği Ege Dansları Grubu'nun sirtaki gösterisi ve halk oyunları ekibinin dans gösterisi ilgiyle izlenirken, Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu da ege ezgilerinden oluşan repertuvarlarını seslendirdi. Yağış nedeniyle konser programının iptal edildiği festivalde, Börek Yarışması'nda ünlü şefler tarafından derecelendirilen En İyi Börek'ler daha sonra açıklanarak ödül töreni gerçekleştirilecek.

Görüntü Dökümü:

----------

-Kadınlar börek açarken

-Kadınlar börek tepsilerini gösterirken

-Bir kız çocuğu börek yerken

-Halk oyunları gösterisi

-Sirtaki gösterisi

-Jüri üyeleri ve Belediye Başkanı Özcan Işıklar börekleri incelerken

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Cumhuriyet Gazetesi Can Dündar İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title