Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- ABDULLAH GÜL KAYSERİ'YE GİDİYOR"Devletimiz ve aziz milletimiz asla teröre boyun eğmeyecektir"Haber: Enver ALAS,İstanbul / DHA11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'de halk otobüsünün geçişi sırasında bomba yüklü aracın patlatılmasıyla gerçekleşen terör saldırısının ardından Kayseri'ye gidiyor.

1- ABDULLAH GÜL KAYSERİ'YE GİDİYOR

"Devletimiz ve aziz milletimiz asla teröre boyun eğmeyecektir"

Haber : Enver ALAS,İstanbul / DHA

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'de halk otobüsünün geçişi sırasında bomba yüklü aracın patlatılmasıyla gerçekleşen terör saldırısının ardından Kayseri'ye gidiyor. Gül'ün patlamanın gerçekleştiği yere giderek yetkililerden bilgi alacağı, ardın da yaralıların tedavi gördüğü hastanelere ziyaret gerçekleştireceği belirtildi. Abdullah Gül, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Huzur kentimiz Kayseri'de askerlerimize karşı bu terör saldırısını yapanlara lanet olsun. Devletimiz ve aziz milletimiz asla teröre boyun eğmeyecektir. Şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Acımız derin" dedi.

============================

2- FETÖ'NÜN TSK YAPILANMASINA OPERASYON: 530 ASKERE GÖZALTI KARARI

Haber : Arzu KAYA - Çağatay KENARLI - Özden ATİK İstanbul DHA

FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik "Bylock" kullandığı tespit edildiği belirtilen kişilerin de aralarında bulunduğu 530 asker hakkında gözaltı kararı verildi.

SUBAY VE ASTSUBAYLARA YÖNELİK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 58 ilde başlatılan eş zamanlı operasyonda, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nde görevli 280 subay ve 250 astsubay hakkında gözaltı kararı verildi.

53'Ü YAKALANDI

Şüphelilerin yakalanmasına yönelik Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde Kaçakçılık, Organize, Mali Suçlarla Mücadele ve Asayiş Şube Müdürlüklerince eş zamanlı operasyon başlatılırken, şüphelilerden 3'ünün tutuklu, 4'ünün ise yurt dışında olduğu tespit edildiği öğrenildi. Operasyon kapsamında şüphelilerden 48'inin İstanbul'da olmak üzere 53'ünün yakalandığı ve hakkında gözaltı kararı bulunan diğer şüphelilerin ise yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.

===========================

3- ANTALYALI ÖĞRENCİLER, ŞEHİTLER TEPESİ'Nİ ZİYARET ETTİ

Haber : Mustafa ÖZDABAK-Kamera: Özgür EREN İSTANBUL

Antalya'dan yüz kişilik liseli öğrenci grubu, Şehitler Tepesi'ni ziyaret etti. Karanfil bırakan öğrenciler, şehitler için dua etti. Öğrenciler basın açıklaması sonrası, öğretmenleri ile beraber, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, İstiklal Marşı okudular.

Antalya'dan öğrenci grubu öğretmenleri ile birlikte otobüsle saat 10.00'da Şehitler Tepesi'ne geldi. Liseliler, şehitler tepesine karanfil bırakıp, dua etti. Açıklama sonrası topluca saygı duruşu yapıp, İstiklal Marşı okudular.

Öğretmen Filiz Elmas yaptığı açıklamada;"Öğrencilerimizle birlikte vatanımıza, milletimize destek amaçlı buradayız. Terörü kınıyoruz" dedi. Öğrenci olan Öykü İstek ise "Şehitlerimiz için buraya geldik. Üzgünüz. Bunu yapanlar cezasını çekmeli. Allah rahmet eylesin" diye konuştu. Tuğba Öncü'de "Vatanımız adına çok üzgünüz. Allah rahmet eylesin. Ailelerine başsağlığı diliyoruz. Patlamada ölen şehitlerimize dua etmek için buraya geldik. Karanfillerimizi bıraktık. Çok üzgünüz" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Öğrencilerin Şehitler Tepesine gelişi

-Öğrencilerin elindeki Türk Bayrağından görüntü

-Öğrencilerin ellerindeki karanfillerden görüntü

-Öğretmen Filiz Elmas ile röportaj

-Öğrenci Öykü İstek ile röportaj

-Öğrenci Tuğba Öncü ile röportaj

-Öğrencilerin Şehitler Tepesine karanfil bırakıp dua etmesi

-Öğrencilerin saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşını okuması

=================================

(ÖZEL)

4- VİCDANSIZ SÜRÜCÜ KAÇTI; POLİS DÜŞEN AYNADAN ONUN PEŞİNE DÜŞTÜ

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN - İSTANBUL DHA

Ataşehir'de yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adama hızla gelen bir araç çarptı. Sürücü, kanlar içinde yere yığılan yaralıya yardım etmek yerine hızla kaçtı. Polis, aracın düşen ayna parçasından yola çıkarak sürücüyü bulmaya çalışıyor.

Kaza saat 07.45 sıralarında Ataşehir Yenişehir mahallesi Dudullu Bostancıyolu caddesinde meydana geldi.

70 yaşındaki Hayati Kılıç'a yolun karşısına geçmek istediği sırada hızla gelen bir araç çarptı. Çarpmanın etkisiyle Kılıç kanlar içinde yere yığıldı.

SÜRÜCÜ KAÇTI

Aracın sürücüsü başından ağır şekilde yaralanan yaşlı adam yardım etmek yerine hızla olay yerinden kaçtı. Yerde yatan yaralıyı gören çevredekiler durumu polise ve sağlık ekiplerine haber verdi. Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri ve vatandaşlar yaralıya ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı.

DÜŞEN AYNASININ PARÇASINDAN ARANIYOR

Sağlık ekipleri yaralıya boyunluk taktıktan sonra sedyeyle ambulansa bindirildi. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Kılıç'ın hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi.Polis ekipleri çarpan araçtan düşen ayna parçasındaki seri numarasından yola çıkarak sürücüyü yakalamak için çalışma başlattı.

Polisin kaza ile ilgili soruşturması devam ediyor.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Yaralının yerdeki görüntüsü

-Vatandaş ve polis ekiplerinin yaralıya müdahalesi

-Sağlık ekiplerinin yaralıya müdahalesi

-Ambulansa konması

-Vatandaşlarla röp

-Araçtan düşen aynanın parçası

-Polisin aynayı incelemesi

-Genel ve detay görüntüler

17.12.2016 - 10.24 Haber Kodu : 161217024_

====================================

5- ÇAMLICA TEPESİ'NDEN KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN-İSTANBUL-DHA

Kar yağışıyla Çamlıca tepesinde kartpostallık manzaralar oluştu. Bazı vatandaşlar kar yağışı altında yürüyüş yaptı.Bazı vatandaşların manzarayı izledikleri görüldü. Bir çift eşsiz manzarayı kaçırmak istemediğini söyleyerek. "Gezmediğimiz yer yok ama buranın manzarası çok güzel. Ama kıymetini bilemiyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------

-Çamlıca tepesinden görüntü

-Yürüyen bir çiftin görüntüsü

-Röportaj

-Fotoğraf çektirenlerden görüntü

-Sokak hayvanlarından görüntü

-Boğazdan görüntü

17.12.2016 - 10.14 Haber Kodu : 161217022

============================

6- AVCILAR'DAKİ ÖĞRENCİLERİN 1 GÜNLÜK HARÇLIKLARI HALEP'E

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Suriye yönetiminin yüzde 98'ini ele geçirdiği Halep'teki çaresizlik içerisinde bulunan yaklaşık 100 bin sivile yardım elinin uzatılabilmesi amacıyla İstanbul Avcılar'daki ilk ve orta dereceli okullarda '1 Günlük Harçlığım Halep'e kampanyası başlatıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Halep'ten yükselen çığlığa kayıtsız kalamadıklarını, aç, susuz, sağlık ve ısınma sorunları bulunan binlerce kişiye bir nebze de olsa katkıda bulunabilmek amacıyla önerilen kampanyayı başlattıklarını söyledi. Avcılar'daki okullara devam eden öğrencilere kampanya ile ilgili bilgi verildi. Saide Zorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Dursun Yıldırım da kampanya ile ilgili öğrencilere bilgi verirken, "Oradaki insanlar aç, mazlum durumdalar. Bizim bir nebze de olsa onlara yardımımızın ulaşması gerekiyorö sözleri alkışla karşılandı. Kampanyaya destek veren bazı öğrencilerden Sinem Tezcan, Halep'teki insanlık dramı ve katliama dünyanın kayıtsız kaldığını anlatırken, "Bu durum çok canımızı yakıyor. Bunun için başlatılmış kampanya ile okul harçlıklarımızı toplayıp oradaki kardeşlerimize göndermeye karar verdik. Kan kokan bir yer o kanı biz yardımlarımızla bastırabileceğimizi düşünüyorumö dedi. Ege Başbüyük ise, 1 günlük harçlıklarının belki oradaki çaresiz insanların birkaç günlük yemek ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini anlatırken, "Oradaki insanların yemeğe, içmeye ihtiyaçları var. Ama onlara saldıranların da biraz insanlığa ihtiyaçları varö diye konuştu. Diğer öğrencilerin görüşleri şöyle:

Gaye Yerli: Suriye'de devam eden bir savaş ve orada sırtını dönen Arap ülkeleri var. Türkiye olarak onlara yardım etmekten gurur duyuyorum. 1 günlük harçlığımızı onlara verdiğimizde bir şey kaybetmeyiz. Bizim ülkemizde savaş yok, bebekler ölmüyor. Orada milyonlarca kadın ve bebek ölüyor, kan dökülüyor. Türkiye'den ekonomisi ileride hiçbir Avrupa ülkesi, Amerika onlara yardım etmiyor. Türkiye'nin bu çabası takdire değer.

Esra Adıeke; Halep'te; 6 metrekarelik alana 600 bin insanın sığdırıldığı hepsine 6 doktorun düştüğü, kadınların tecavüz edildiği, çocukların katledildiği, bizim burada soğukta ayakta duramadığımız onların yaşamaya çalıştığı yerdir. Harçlıklarımızı bağışlama kampanyası başlattık. Hepimizden yardım bekliyoruz.

Seda Özmen; Halep'te savaş var. 1 günlük harçlıklarımızı onlara göndereceğiz. Orada kardeşlerimiz, annelerimiz, büyüklerimiz yaşam mücadelesi verilor. Babalarımız işkence görüyor.

Semanur Balık; Halep'te olanlar canımızı çok sıkıyor, yakıyor. Oradaki insanların savaşırken soğukla, açlıkla mücadele etmelerine karşılık inşallah elimizden geldiğince yardımcı olacağız.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Okulun genel görüntüsü

-Okul müdürü kampanyayı anlatırken

-Öğrencilerin düşünce ve röportajları

-Bayrak töreni

17.12.2016 - 10.16 Haber Kodu : 161217023_

==================================

7- İSTANBUL BAROSU: TACİZ, İSTİSMARI DUYAN ÖĞRETMEN BİLDİRMEK ZORUNDADIR

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ - İstanbul DHA)

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ayşenur Demirkale, yasaların önünde her çocuğun eşit haklara sahip olduğu halde pratik uygulamada, mülteci konumundaki veya belli bölgelerde yaşayan çocuklar için ayrım olduğunu öne sürdü. Demirkale, kadına şiddet ve çocuk istismarını bilen veya duyan aile hekimleri, rehber öğretmen, psikolog veya avukatların bunları bildirmek zorunda olduğunu hatırlattı.

Avcılar Kent Konseyi tarafından Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Salonu'nda 'Kadını şiddet ve çocuk istismarı' konulu panel düzenlendi. Kent Konseyi Başkanı Mert Ali Ak, kadına, çocuğa yönelik her türlü şiddete dur denilmesi, bu konuda ortak mantalite oluşturulması gerektiğini vurguladı. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de, göreve gelince öncelikle kadın ve çocukların sorunlarına el attıklarını, ekonomik ve sosyal yönden güçlü kadının bu baskılara daha az maruz kaldığını anlattı.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ayşenur Demirkale, yasalarda kız veya erkek olduğuna bakılmaksızın tüm çocukların eşit haklardan yararlandığına dair çok katı kurallar konulduğu halde, pratik uygulamaya geçildiğinde sorunlar görüldüğünü söyledi. Demirkale, göç veya mültecilik tanımlaması içerisinde Türkiye'de çocuklar arasında ciddi bir ayrımcılık bulunduğunu savunurken, şöyle dedi:

"Sokakta dilenen Suriyeli çocukları alıp Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne götürdüğünüzde çok azına orada barınma olanağı sağlayabilirsiniz. Belli bölgelerde yaşayan mağdur durumdaki çocuklarla ilgili herhangi bir konuda Sosyal Hizmetler'den bir paydadan hak sağlamak istediğinizde yine bu tarz ayrımcılıklarla pratik uygulama içerisinde yüzleşebiliyorsunuz. Bu alanda çalışan insanlar olarak bizler bu ayrımcılığı daha net biçimde görebiliyoruz."

"ÜST KATTAKİ KADIN DAYAK YİYORSA…"

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ayşenur Demirkale, suç işlendiğini görenlerin bunu ilgili yerlere bildirmek zorunda olduğunu anlatırken, bazı meslek gruplarının suçun işlenmesinden sonra da bunu öğrendiklerinde bunu yapmalarının yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Demirkale, şöyle devam etti:

"Üst katınızda sürekli dayak yiyen bir kadın, sürekli ağlayan bir çocuk varsa normalde işini yapan bir savcının o apartmanda oturan herkese dava açması gerekir. Yani siz yaşı küçük olduğunu bildiğiniz bir kişinin düğüne gidip takı takıyorsanız, aralarında savcı, kaymakam da varsa onların tamamı sanıktır normal koşullarda. Ama bu işler böyle yürümez. İşlenmiş ve bitmiş bir suçu bilen, duyan bazı meslek grupları üyeleri; aile hekimleri, rehber öğretmen, psikologlar, avukatlar gibi sonrasında bile öğrenmiş olsa bile bunu bildirmek zorundadır. Okullardaki öğretmenler açısından söylüyorum. Bugün gelen çok yeni, beni tedirgin eden bir olay vardı Çünkü rehber öğretmenler genellikle çekiniyor. Bir çocuk sıra arkadaşının günlüğünü okuyunca ağabeyinin arkadaşına tacizini öğrenmiş. Bunu rehber öğretmene anlatmış. Rehber öğretmen çaresizce arayıp, 'Ne yapmak gerekir?' diyor. Mutlaka ihbar etmek zorundadır. 'Anne babayı çağırsam doğru mu diye öğrensem' veya 'Okul müdürüne söylesem de aramızda çözebilir miyiz?' gibi deme takdir yetkisi yoktur."

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi Avukat Fatma Nazan Sönmez de şiddete maruz kalan kadınların ne yapması gerektiğini ve haklarını anlattı. Psikolog Öznur Özkoca, suçlu çocuk ve ergenlerin yüzde 98'inde geçmişinde şiddet, travma bulunduğunu, bunların yetişkin olduklarında suç işleme, eş veya çocuklarına şiddet uygulama oranlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Psikolog Özkoca, ailelerden çocuklarından 'mükemmel kızlar' veya 'cesur erkekler' olmasını istememeleri çağrısı yaparken, toplumda bir işi kötü yapıldığında 'Kız gibi', iyi yapıldığında ise 'Adam gibi' yakıştırmasının da yanlış olduğunu söyledi.

Salonda bulunan bir ilkokul öğrencisi kızın söz alarak erkek arkadaşının sürekli kendisine karışmasından rahatsız olduğunu anlatması salonda gülüşmelere neden olurken psikolog Öznur Özkoca küçük dinleyiciden öncelikle sorunu konuşarak çözmesini, sonuç alamadığı takdirde öğretmeninden yardım alabileceğini anlattı.

Görüntü Dökümü:

---------

-Panele katılanlardan görüntüler

-Avcılar Kent Konseyi Başkanı Ak konuşurken

-İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ayşenur Demirkale çocuklara ayrımcılık ve öğretmenlere uyarıda bulunurken

-İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi Avukat Fatma Nazan Sönmez ve psikolog Öznur Özkoca, konuşurken

-Arkadaşından şikayet eden kız çocuğu ve psikolog uyarısı

17.12.2016 - 10.12 Haber Kodu : 161217021_

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Barosu Avcılar Kayseri Politika Güncel Haberler

title