Haberler

Dha Dış Haber - İtalya Dışişleri Bakanı: Soykırım Meselesi, Bölgedeki Gerginliğin Artmasına Sebep...

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, sözde Ermeni soykırımı meselesinin, 'bölgedeki gerginliğin artmasına sebebiyet vermemesi gerektiğini' söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, sözde Ermeni soykırımı meselesinin, 'bölgedeki gerginliğin artmasına sebebiyet vermemesi gerektiğini' söyledi.

Bakan Paolo Gentiloni, Vatikan Devletlerarası İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Monsenyör Richard Gallagher ile Roma'da ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, ikili ilişkiler ve uluslararası gelişmeleri masaya yatıran bakanlar, bunun ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İki hafta önce Ermenistan'ı ziyaret etmiş olduğu hatırlatılan Paolo Gentiloni'ye, "Karabağ sorunu ve Türkiye'nin soykırımı inkarı konularında İtalya'nın görüşü nedir?" sorusu yöneltildi.

Gentiloni, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Karabağ sorunun çözümü için uluslararası toplumun, müzakereleri teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.

"SOYKIRIM MESELESİ, ULUSLARARASI ORGANİZMALARA BIRAKILMALI"

İtalya diplomasinin başı, 1915 Olaylarına ilişkin ise şunları söyledi:

" İtalya, kanlı olayların ve Ermeni halkına karşı yapılanların olağanüstü ağırlığını her zaman kabul etmiştir. Ancak 'soykırım' teriminin hukuki tanımı üzerindeki tartışmanın, uluslararası organizmalara bırakılması ve bunun, bölgedeki gerginliğin artmasına sebebiyet vermemesi gerektiğini düşünüyoruz."

İtalya, 1915 Olaylarını "soykırım" olarak tanıyan ülkeler arasında bulunmuyor.

MÜLTECİ KRİZİ MESELESİNDE AB'YE ELEŞTİRİ

Gentiloni bir başka soru üzerine, Avrupa Birliği (AB) ve İtalya arasındaki mülteci krizine ilişkin gerginliğe de değindi.

Mülteci krizinde bazı üye ülkelerin yeterli dayanışmayı göstermemesi nedeniyle İtalya'nın, AB'nin orta vadeli bütçe revizyonu uzlaşı görüşmelerinde veto hakkını kullanacağını açıkladığı hatırlatılan Gentiloni, "AB, bu katı tutumunu sürdüremez. Göç krizinin boyutunun, kesinlikle çok daha büyük olduğunu gayet iyi biliyoruz. AB'nin, verdiği taahhütlere uyması, yine kendi iyiliği için önemlidir" diye konuştu.

Bu arada iki bakan, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerden duydukları endişeyi ifade etti ve uluslararası meselelerde, iki ülkenin de aynı vizyona sahip olduğunun altını çizdi.

Görüntü Dökümü

------------------------

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentioni'nin, Ermeni meselesine ilişkin açıklaması

Bakan Paolo Gentiloni ve Vatikan Devletlerarası İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Monsenyör Richard Gallagher'in ortak basın toplantısından görüntüler - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Vatikan İtalya Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title