Haberler

3 Farklı Operasyonda, 230 Kilo Uyuşturucu X-Ray'e Takıldı! Her Yere Zulalamışlar

Güncelleme:

Gürbulak Sınır Kapısı'nda yapılan 3 farklı operasyonda toplam 230 kilogram uyuşturucuya el koyuldu. Sehpa tablasına ve araç lastiklerine zulalanan uyuşturucunun değeri 20 milyon TL.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza Ekipleri, Gürbulak Sınır Kapısı'nda birer gün arayla yürüttükleri 3 farklı operasyonda toplam 230 kilogram uyuşturucuya el koydu.

SEHPA TABLALARININ İÇİNE ÖZEL OLARAK HAZIRLANMIŞ ZULALAR

Gürbulak Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan risk analizi doğrultusunda İran'dan gelerek İngiltere'ye gitmek üzere Gürbulak Gümrük Sahasına giren, sürücülüğünü İranlı J.A.S isimli şahsın yaptığı mobilya taşıyan TIR X-Ray'e sevk edildi. Yapılan taramada araç yükünde şüpheli yoğunluk belirlenmesi üzerine araç arama hangarına yönlendirildi. Şüpheli yoğunluğun tespit edildiği bölgede bulunan sehpa tablalarına 'Ari' isimli Narkotik Detektör Köpeğin yoğun tepki vermesi üzerine ekiplerce tablalarından birinde yapılan incelemede uyuşturucu olduğu değerlendirilen madde tespit edildi. Alınan numunenin analizi sonucu, şüpheli maddenin afyon sakızı olduğu tespit edildi. TIR'da yapılan arama neticesinde toplam 35 adet sehpa içinde paketlenmiş 36 kilo 125 gram afyon sakızı ele geçirildi.

ARAÇLARIN BÜTÜN BOŞLUKLARINDAN FAYDALANMAYA ÇALIŞIYORLAR

İkinci olayda ise, İran'dan Almanya'ya gitmek üzere gümrük sahasına gelen, sürücülüğünü İran'lı G.S. isimli şahsın yaptığı TIR, risk analizi kapsamında X-Ray'e sevk edildi. Taramada şüpheli yoğunluk belirlenmesi üzerine arama hangarında detaylı kontrolden geçirilen TIR, öncelikle LORA isimli Narkotik Detektör Köpeği ile arandı. LORA'nın dorsenin lastiklerini birbirine bağlayan silindir şeklindeki dingil tabir edilen bölgesine tepki verdiğinin görülmesi üzerine yapılan aramada, dingilin içerisine gizlenmiş 86 kilo eroin ele geçirildi.

Dün meydana gelen olayda ise saat 10: 55 sularında İran'dan Slovakya'ya gitmek üzere Gürbulak Gümrük Sahası'na gelen İranlı E.R. idaresindeki TIR, riskli görülerek X-Ray'e sevk edildi. Taramada şüpheli yoğunluk görülmesi ve sürücünün tedirgin tavırları üzerine harekete geçen ekipler, yine dingile gizlenmiş toplam 105 paket içerisinde 106 kilo eroin ele geçirdi.

ÜÇ OLAYDA 20 MİLYON TL KAÇAKÇILIK ORTAYA ÇIKARILDI

Gümrük Muhafaza Ekiplerince bir gün arayla yürütülen operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu yaklaşık 230 kilo olurken, maddelerin piyasa değerinin 20 milyon TL olduğu belirlendi. Özellikle afyon ve türevi cinsi uyuşturucu madde yakalamalarının gerçekleştiği Gürbulak Sınır Kapısı'nda, yılbaşından bugüne Gümrük Muhafaza Ekiplerince yürütülen operasyonlarda ise toplam 120 milyon TL değerinde 1 ton 210 kilo uyuşturucu maddeye el kondu.

X-RAY'LERİN ROLÜ BÜYÜK

Başta uyuşturucu maddeler olmak üzere her türlü yasadışı maddenin kaçakçılığı ile mücadelede beşeri kapasitenin geliştirilmesinin yanında teknik altyapının iyileştirilmesine de ciddi yatırım yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gerek kaçakçılıkla mücadele gerekse gümrük kontrol sürelerinin kısaltılmasında en önemli enstrümanlardan olan ve 'fiziki müdahalesiz kontrol teknolojileri' olarak bilinen Araç ve Konteyner Tarama Sistemlerinin sayısını her geçen gün artırıyor. Bu kapsamda kara sınır kapıları ve limanlar, işlem hacmi ve kaçakçılık riskine göre farklı türde ve sayıda araç ve konteyner tarama sistemleri ile donatılıyor. Tarama sistemleri, araç ve konteynerlerin bir nevi röntgenini çekerek, TIR veya konteynerlerin doğal boşluklarına veya yasal yük arasına yapılan kaçak eşya zulalarının anında tespit edilmesini sağlıyor. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından, sitemlerin yaygınlaştırılması ve alanında uzman x-ray operatörlerinin yetiştirilmesi çalışmalarının hız kesmeden devam edeceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Gürbulak İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title