Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri Açıklaması

RAHMİ M.Koç Müzesi'nin Türkiye'nin her yerindeki öğrencilere ulaşabilmek amacıyla hayata geçirdiği 'Müzebüs', Mersin'deki öğrenciler ile buluşuyor.

///////////

koç'un 'Müzebüs'ü Mersin'de

RAHMİ M. Koç Müzesi'nin Türkiye'nin her yerindeki öğrencilere ulaşabilmek amacıyla hayata geçirdiği 'Müzebüs', Mersin'deki öğrenciler ile buluşuyor. Müzebüs'te Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonundan seçilmiş, ulaşım, iletişim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 60 obje sergileniyor. Bu objeler arasında buhar makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati, güneş pilli araba da bulunuyor.

Müzebüs, 8 Şubat'ta Tarsus Kerim Çeliktaş Türkocağı İlköğretim Okulu, 9 Şubat'ta Tarsus İstiklal İlköğretim Okulu, 10 Şubat'ta Tarsus İbrahim Kozacıoğlu İlköğretim Okulu öğrencilerini ziyaret edecek. Yola çıktığı ilk günden bu yana bin 200 okulda 200 bin 857 öğrenciye ulaşan gezici müze, bu yıl da 27 ilde 127 okul ve 30 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Mersin, (DHA)

(07.02.2012, FOTOĞRAF)

/////////

Açılan atölyelerde 60 kursiyer iş hayatına atılacak

AKYED'de proje sevinci

AKKAPI Kültür Yardımlaşma ve Eğitim Derneği (AKYED), Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında "Bir Kapı Araladık" projesiyle, dört meslek dalında atölye açtı. AKYED Başkanı Haşim Turaçtemur, aşçılık, bilgisayar destekli muhasebe, hazır giyim ve kuaförlük alanlarında 60 kursiyerin eğitim alacağını belirtti. Turaçtemur, kursiyerlere eğitim süresince günde 10 TL ödeneceğini ve kurs sonunda alacakları sertifika ile istihdama hazır hale geleceklerini dile getirdi.

Akkapı Mahallesi'ndeki dernek merkezindeki açılış töreninde konuşan Turaçtemur, proje kapsamında yöre insanına mesleki eğitim, üretim, kültür ve sosyal destek oluşturulacağını vurguladı. Turaçtemur, aşçılık, bilgisayar destekli muhasebe, hazır giyim ve kuaförlük alanlarında 60 kursiyerin eğitim alacağını belirtti. Kursiyerlerin günlük 10 TL'nin yanı sıra eğitim sonunda alacakları sertifikalar ile istihdama hazır birer birey olacaklarını dile getiren Turaçtemur, projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Açılışa katılan Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz ise Valilik ve Kalkınma Bakanlığı ile ortak yürütülen SODES projelerinde kadınların coşkusuna ortak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Deniz, "Adana'daki çalışmalar Bakanlıktan takdir görüyor. Çalışmalar bu yönde sürerse Bakanlık, göç alan diğer illerde de uygulama başlatacak. SODES, toplumun dezavantajlı kesimlerini dezavantajı olmayan kişilerle eşit seviyeye getirebilmek için hayata geçirildi ve toplumda dayanışmayı geliştirmek için uygulanmaya başlandı. Adana'ya bu kapsamda 3 milyon 900 bin lira kaynak aktarıldı. Gelecek yıl bu rakamın üst seviyelere çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

Açılış törenine katılan CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, CHP Mersin Milletvekili Dr. Aytuğ Atıcı, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, Güney Yıldızı Hastanesi Başhekimi Dr. Salim Canoğulları, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, mahalle muhtarları, mahalle halkı ve çok sayıda davetli katıldı.

Adana,(DHA)

////////

Tarsus'ta kaçak elektrik kontrolü

Mersin'in Tarsus İlçesinde Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), kaçak elektrik kullanımını önlemek amacı ile özel ekipler kurarak denetimlere başladı. Toplam 100 kişilik ekibin katıldığı kontrollerde 130 bin elektrik abonesi denetlenecek.

TEDAŞ İl Müdürü Mehmut Unsu ve Tarsus İşletme Müdürü Oğuzhan Yıldız belde, köy ve mahallelerde yapacakları çalışma hakkında bilgi verdi. Müdür Unsu, Tarsus'ta 130 bin elektrik abonesi bulunduğunu ve gerçekleştirdikleri çalışmanın asıl amacının kaçak enerji kullanımını önlemek olduğunu söyledi. Mersin'in kaçak elektrik kullanımında Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu ifade eden Unsu, "Vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve kesintisiz elektrik kullanabilmeleri için, öncelikle enerjiyi tasarruflu kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşımız dürüstçe elektrik kullanıp parasını zamanında öderken, çevresinde kaçak elektrik kullandığını düşündüğü insanları bizlere bildirsin ki, kendi hakkını korumuş olsun. Bizim görevimiz bu kontrollerle haksız enerji tüketimi yapanları ortaya çıkartmaktır. Ayrıca vatandaşların, oturduğu evde kullanılan elektrik aboneliğini üzerlerine almaları gerekmekte" diye konuştu.

TEDAŞ Tarsus İşletme Müdürü Oğuzhan Yıldız da "İnsanlarımıza asla eziyet etmek istemiyoruz. Elektrik enerjisini düzgün ve dürüst kullanan vatandaşlarımıza en güzel hizmeti vermek istiyoruz" diye konuştu.

Tolunay DUMAN/TARSUS,(Mersin),(DHA)

(7.2.2012 FOTOĞRAF)

//////////

Mersin'de kayıtlı çalışan sayısı 182 bini geçti

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'deki kayıtlı çalışan sayısının 182 bin 445'e ulaştığını söyledi. Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın İstihdam İzleme Bülteni'nde ortaya çıkan sonuçları değerlendirdi. Vali Güzeloğlu, ülke genelinde gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte kayıtlı istihdamda büyük artışlar yaşandığına dikkat çekti.

Sigortalı ücretli çalışan sayısının en fazla arttığı iller sıralamasında, Gaziantep'in yüzde 18.4 ile birinci olduğunu ifade eden Güzeloğlu, bu ilde sigortalı çalışan sayısının ekim ayı itibariyle son bir yıl içinde 2 bin 397 kişi artarak 190 bin 244'e yükseldiğini kaydetti. Gaziantep'i yüzde 17.5 artışla Mersin'in izlediğine dikkat çeken Güzeloğlu, Mersin'de kayıtlı çalışan sayısının ise 2 bin 600 kişi artarak 182 bin 445'e ulaştığını bildirdi.

İŞKUR'dan işsizlik ödeneği alanların sayısının da Ekim 2011'de 23 bin 359 olarak gerçekleştiğini anlatan Güzeloğlu işsizlik ödeneği almaya hak kazananların sayısının bir yıl önceye göre yüzde 7 oranında artış gösterdiğini aktardı.

Söz konusu ödeneği almaya hak kazananların sayısının ekim ayları itibariyle 2008'de 21 bin 866, 2009'da 26 bin 466, 2010'da 21 bin 804 olduğuna işaret eden Güzeloğlu, şunları kaydetti: "Kişi sayısı en yüksek noktasına 2009 yılı Ocak ayında 54 bin 897 ile ulaşmıştı. İşsizlik ödeneği alanların üçte biri İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'dan 7 bin 702 kişi, Ankara'dan bin 671 kişi, İzmir'den bin 807 kişi işsizlik maaşı aldı. İşsizlik ödeneği alan kişi sayısının en fazla arttığı 10 il ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Manisa, Van, Mersin, Antalya, Sakarya ve Gaziantep olmuştur."

Mersin, (DHA)

(7.2.2012 FOTOĞRAF)

///////////

Cosi Fan Tutte geliyor

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) besteci W. Amadeus Mozart'ın ilk komik operası 'Cosi Fan Tutte', diğer adıyla 'Bütün Kadınlar Böyle Yapar'ı sanatseverlerle buluşturacak.

İlk gösterildiği 1790 yılından bu yana güncelliğini yitirmeden, büyük bir beğeni ile izlenen eser 9 Şubat Perşembe günü saat 20: 00'de Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. İtalyan rejisör Flavio Trevisan'ın sahneye koyduğu eserin librettosunu L. da Ponte kaleme alırken, orkestra şefliğini Naci Özgüç üstlendi. Eserin dekor-kostümü İsmail Dede, koro şefliğini Serhat Kaya, ışık tasarımını ise D. Tarı Deniz yapıyor. Eserde Ferrando'yu Aydın Uştuk, Guglıelma'yı İnanç Makinel, Don Alfonso'yu E. Hasan Alptekin, Hasan Berk, Fıordılıgı'yı Işıl Azaz, D. Burcu Kılıç, Dorabella'yı Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı, K. Ferda Yetişer, Despina'yı Funda Uyanık, Tülay Uyar oynuyor.

Mersin, (DHA)

(7.2.2012 FOTOĞRAF)

///////

Özsabuncuoğlu'ndan Gaziantep yemekleri şöleni

Gaziantep'te Araştırmacı-Yazar Özden Mermer Özsabuncuoğlu'nun 'Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri' adlı kitabı 5'inci baskısı ile bir kez daha okuyucuyla buluştu.

Özden Mermer Özsabuncuoğlu, eşi Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu'nun desteğiyle ilk baskısını 2001 yılında yaptığı kitabını "Hem göze, hem damağa hitap ediyor" diye tanıttı. Kitapta, çorbalar, kebaplar, etli yemekler, köfteler, dolmalar, sarmalar, pilavlar, börekler ve lahmacunlar, zeytinyağlı yemekler ve aperatifler, salatalar, piyazlar ve cacıklar, tatlılar, reçeller ve şuruplar, kışa hazırlık turşuları, salamuralar ve kuruluk tarifleri yer aldı.

Tariflerin gelecek nesillere aktarılmasının, bir kültür borcu olduğunu belirten Özsabuncuoğlu, şöyle devam etti: "Çünkü geçmiş nesiller bizim kuşağa olan borçlarını ödememişler ve bunun sonucunda bir çok kültür değerlerimiz eminim ki o muhterem insanlarla birlikte toprak altına gömülmüştür. Bu kitapla biz toprakların üstünde ve bu mavi gök kubbenin altında yaşamış insanlara, Türk, Arap, Ermeni, Yahudi, Rum hangi toplumdan olursa olsun ne kadar çok ortak yanlarımızın olduğunu göstermek amacıyla da hizmet etmek istedik. Zira mutfak kültürünün zenginliği, farklı toplulukların bu kültüre yaptıkları katkılarla orantılıdır. Çok farklı etnik geçmişe sahip toplulukların uğrak yeri olan Gaziantep bu bakımdan çok şanslıdır. Gerek geçici, gerekse kalıcı gruplar, Gaziantep kültüründeki çeşitliliğe önemli ve yadsınamaz katkılarda bulunmuşlardır."

EVLİLİĞİMİZİ KURTARDINIZ

Özsabuncuoğlu, 400'ün üzerinde tarifin yer aldığı ve yakında İngilizcesi'ni de çıkaracakları kitabın gelirini üniversite öğrencilerine burs amacıyla Gaziantep Üniversitesi Vakfı'na bağışladıklarını dile getirirken, bir kadın okuyucusunun da yazdığı şu ilginç nota kitapta yer verdi: "Ben Gaziantepli değilim. Fakat eşim buralı. Kitabınız sayesinde eşimin benden istediği Antep yemeklerini rahatlıkla pişiriyor ve yediriyorum. Evliliğimi kurtardırdınız. Allah sizden razı olsun."

Zeki GÜNAY / Gaziantep, (DHA)

(7.2.2012 FOTOĞRAF) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Mersin Dha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title