Haberler

Devlet desteğiyle Avrupa standartlarında süt üretim tesisi kurdu

Güncelleme:

Ankara'da ticaretle uğraşan girişimci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe destekle memleketi Çankırı'da AB standartlarında koyun sütü üretim çiftliği kurdu.

Ankara'da ticaretle uğraşan girişimci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe destekle memleketi Çankırı'da AB standartlarında koyun sütü üretim çiftliği kurdu.

Ankara'da yaşayan ve ticaret yapan Emrah Işık (41), kuzeninin kurduğu koyunculuk tesisini inceledikten sonra bu alanda yatırıma karar verdi.

Çeşitli araştırmalar yapan Işık, ithal etmeyi planladığı asaf koyununa ilişkin bilgi edindi.

2018 yılında TKDK'ye başvuran Işık, yaklaşık 1,8 milyon liraya mal olan çiftlik için 900 bin lira civarında hibe almaya hak kazandı.

Yurt dışından 250 toklu (bir yaşında erkek) asaf koyunu getirten Işık, memleketi Atkaracalar ilçesinde süt üretimine başladı.

Işık, yaptığı açıklamada, ağılda tam otomatik sağım sistemi kullandığını söyledi.

Sistem sayesinde 24 hayvanın sağımını aynı anda yaptıklarını, 250 koyunun sağımını 45 dakikada tamamladıklarını belirten Işık, "Bu sistemin bir diğer avantajı yem kaybımızı da önemli oranda düşürmüş olması. Ağılın zemininde ahşap ızgara sistemi kullandık, bu sayede hem ağılda gübre birikmiyor hem de ağılın içinde koku olmuyor. Son olarak bu teknolojik yatırımlar sayesinde bu büyüklükte bir tesisi sadece 3 kişi çok rahat idare edebiliyor." dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin meşakkatli bir iş olduğunu dile getiren Işık, şunları ifade etti:

"Ülkemizde koyun yetiştiriciliğinde en önemli sorunlardan birisi olan kuzu ölüm oranı yüzde 30 civarındadır. Bu oran bizim tesisimizde şu an yüzde 5 seviyelerinde. Bu tür tesislerde dikkat edilmesi gereken temel kural ağılın temiz ve havadar olması, cereyan olmaması ve hayvanların altlarının kuru olması. Çünkü küçükbaş hayvancılıkta yapılması gereken şey hayvanın hasta olmadan önce bakımlarının düzenli yapılması, farklı yaş gruplarında ve mevsimlerde farklı yemler hazırlayarak hayvanın kondisyonunu her daim üst sevide tutmaktır. Şu anda her bir kuzuya doğumundan başlayarak aşı programlarıyla birlikte yaklaşık 18-19 takviye uygulaması yapıyoruz."

Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık da "Emrah Bey ve ailesi Çankırı ve Türkiye için örnek bir süt üretim çiftliğine imza attılar. Her detayı incelikle düşünülmüş, planlamış, hedefleri net olarak ortaya konulmuş, karlı ve sürdürülebilir böyle bir işletmenin kurulmasına vesile olduğumuz için son derece mutluyuz, kendilerine başarılarının devamını dileriz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Çankırı Ankara Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title