Haberler

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Brüksel Temasları

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Kültürler ve Dinler Arası Bir Diyalog Görevini Üstlendiğini Söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin kültürler ve dinler arası bir diyalog görevini üstlendiğini söyledi.

Brüksel'de temaslarını sürdüren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bugün Crowne Plaza Oteli'nde düzenlenen bir kahvaltıya katıldı. Avrupa Komisyonu ve Parlamentosu'ndan çeşitli temsilcilerin bulunduğu kahvaltıda bir konuşma yapan Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreciyle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Aralık ayında 8 faslın askıya alınması kararına değinen Babacan, bu kararın Türkiye'de bazı sıkıntılara sebep olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Olan oldu, ancak yeni bir stratejimiz var. Biz işimize devam edeceğiz. AB'ye üye olup olmayacağımızın kesinleşmesini düşünmeden işimize bakıyoruz. Daha iyi zamanlarla da karşılaşacağımızı biliyoruz."

AB Komisyonu ve AB Dönem Başkanı Almanya'nın Haziran sonunda 4 faslın müzakerelere açılması için destek vereceklerini söylediğini bildiren Babacan, "AB Komisyonu bu konuda umutlu. Bizim en nihayetindeki amacımız AB'ye tam üye olmaktır" dedi. Babacan, konuşmasında ayrıca Türkiye'nin komşularıyla bazı problemleri ve sıkıntıları olduğunu ancak bu konuyu AB'nin daha iyi anlamaya başladığını ifade etti. "AB bir süreçtir ve bütün dünya Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini takip etmektedir" diyen Babacan, Sudan'dan Fas'a, Endonezya'ya kadar tüm dünyanın Türkiye'nin AB sürecini takip ettiğini anlattı. Babacan, Türkiye müzakere tarihi aldığında 270 tane Arap gazetesinin gelişmeleri yakından izlediğini de söyledi.

Türkiye'deki ilerlemelere de değinen Ali Babacan, Türkiye'nin ekonomik açıdan oldukça iyi gittiğini belirterek, ekonomide yüzde 7.5'lik bir büyüme görüldüğünü, 3 sene önceye bakıldığı zaman enflasyonun ve bütçe açığının ciddi bir şekilde düştüğünü söyledi. Türkiye'nin AB'ye dinamizm getireceğini ve 5. büyük pazar konumunda olduğunu belirten Devlet Bakanı Babacan, Türkiye'nin aynı zamanda bir enerji hattı olduğuna dikkat çekti.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin AB'nin kurumları içerisinde her zaman yer aldığını, AB ile birçok konuda uluslar arası olarak hareket edildiğini hatırlatan Babacan, "Örneğin Afganistan'a, Bosna'ya, Lübnan'a asker göndermekte beraber hareket ettik" dedi. Türkiye'nin oldukça ayrıcalıklı bir pozisyonu olduğunu ve Arap dünyası ve İsrail ile de bağlarının iyi olduğunu belirten Babacan, "Ben burada askeriyemizin ne kadar kuvvetli olduğunu değil, AB ile olan ortak uluslar arası faaliyetlerden bahsediyorum" diye konuştu. Türkiye'nin komşuları Irak ve İran'a dikkat çeken Babacan, Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda AB ile daha iyi bir gelecek için çalışacaklarını ifade etti.

Ali Babacan, Türkiye'nin aynı zamanda kültürler ve dinler arası bir diyalog görevi üstlendiğini de sözlerine ekledi.

(MC-SŞ-SŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title