Haberler

Devlet Bakanı Tüzmen, Değerli YTL'yi "Kur Kenesine" Benzetti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dünyada İhracat Artışı Oranlarına Bakıldığında Türkiye'nin Çin'den Sonra İkinci Sırada Yer Aldığını 12 Milyar 280 Milyon Dolar İhracat, 18.2 Milyar Dolar İthalata Ulaşıldığını Belirterek, Değerlenen YTL'yi "Kur Kenesi"ne Benzetti.

Eylem Düzyol bildiriyor -Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünyada ihracat artışı oranlarına bakıldığında Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını 12 milyar 280 milyon dolar ihracat, 18.2 milyar dolar ithalata ulaşıldığını belirterek, değerlenen YTL'yi "kur kenesi"ne benzetti.

TİM Mayıs ayı ihracat rakamları Ardahan Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

-KUR KENESİNE RAĞMEN İHRACATIMIZ ARTIRIYORUZ-

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünyada ihracat artışı oranlarına bakıldığında Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, 12 milyar 280 milyon dolar ihracat, 18.2 milyar dolar ithalata ulaşıldığını söyledi. Tüzmen, değerlenen YTL'yi "kur kenesi" olarak nitelendirerek, "Kur kenesine rağmen, Türkiye'nin ihracatını artırmaya devam ediyor" dedi. Tüzmen, 6 milyar dolar dış ticaret açığı ile Türkiye'nin yoluna güvenle devam ettiğini, ithalatın büyük çoğunluğunun hidrokarbon, enerji, doğalgaz ithalatından kaynaklandığını kaydetti.

Hükümet olarak bölgesel kalkınmayı önemsediklerini aktaran Tüzmen, bu yönde komşu ülkelerde görüşmelerin ve işbirliklerinin sürdüğünü söyledi. Tüzmen, Aktaş Sınır Kapısının açılması amacıyla Gürcistan'ın çalışma yürüttüğünü, projeye başlaşmak amacıyla kredi bulduğunu belirterek, Türkiye'nin bu projede üzerine düşen görevi yaptığını ve kısa zamanda Gürcistan'ın da çalışmalarını tamamlayarak, Aktaş'tan ticaretin yapılmasının sağlanacağını anlattı. Sınır kapısıyla ilgili sorunun çözümünün Ardahan'a da büyük yarar sağlayacağının altını çizen Tüzmen, Ardahan için de önem taşıyan sınır ticaretiyle yasal bir düzenleme içinde olduklarını söyledi. Tüzmen, 12 ilin sınır ticareti, 8 ilin de mücavir alan olarak ilan edilmesini içeren projeye yönelik çalışmalarının devam ettiğini, Ardahan'ın da bu iller içinde yer aldığını ifade etti.

Tüzmen, önemli demiryolu ve petrol-doğalgaz projeleri içinde Ardahan'ın önemli bir üst olarak görüldüğünü vurgularken, "Doğu "doğum' gibidir. Sancılıdır, mücizevidir. Artık doğumu bekliyoruz. Yöresel, bölgesel özelliklerimizi bir avantaja dönüştüreceğiz" dedi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi arasında yer aldığını anımsatarak, "Ancak ekonomik göstergelerimiz, Türkiye ekonomisinin kırılganlığını henüz üzerinden tamamen üzerinden atmadığını gösteriyor. Bu nedenle iyimserliğimizi korurken, önlemlerimizi de almak zorundayız" dedi.

-ÜRETİM AMAÇLI ŞİRKET AÇILMIYOR-

Satıcı, TÜİK'in verilerine göre, 2008'in ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla kapanan şirket ve kooperatifler ile ticaret ünvanlı işyerlerinin toplam sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 73 oranında artarak, 22 bin 294'e ulaştığına dikkat çekti. Kapanan şirketlerin daha çok üretim yapan şirketler olduğuna işaret eden Satıcı, yeni açılan şirketler arasında ise üretim amaçlı şirketlerin sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

-GAP HAK ETTİĞİ ÖNEMİ BULACAK-

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı GAP projesine de değinen Satıcı, bu projenin önemine dikkat çekerek, bu projenin bundan sonra hak ettiği önemi bulacağını vurguladı. Satıcı projenin hızlandırılması ve bitirilmesiyle birlikte tüm doğu bölgesinin kalkınması doğrultusunda önemli adımlar atılmaya başlanacağını kaydetti. Satıcı, dünya konjoktüründeki enerji ve gıda fiyatlarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomileri için büyük risk oluşturmaya başladığını belirterek, "50 milyar dolardan fazla enerji harcaması olan ve enerji maliyeti her geçen gün artan Türkiye için su, rüzgar ve enerji üretimi gibi petrol dışı enerji üretim imkanlarının geliştirilmesi ekonomimize önemli etkide bulunacaktır" diye konuştu.

-AB ÜYELİK SÜRECİ-

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine değinerek konuşmasını sürdüren TİM Başkanı Satıcı, Türkiye'nin iç siyasette çok sıkıntılı günler yaşadığını, ancak, bunlar hakkında ülke dışından yorum yapılmasını kabullenmekte zorlanıldığını kaydetti. Satıcı, "Oysa bunları açık fikirlilikle karşılama olgunluğu göstermeliyiz. Artık "AB sürecini sırtımızdaki yük', iç sorunlarımız hakkında görüş bildirenleri "düşmanımız' olarak görmekten vazgeçelim" dedi.

Satıcı, iş dünyası olarak, bu sürecin gerektirdiği disipline ve kararlılığa sahip olduklarını, bu projenin siyasi ve sosyal ayaklarının da aynı hızla ilerlemesini istediklerini söyledi.

-ARDAHANLININ İSTEĞİ ÇOK-

Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Latif Tosunoğlu ise, illerine yeterince yatırım yapılmamasından şikayetçi olurken, Porsuk Sınır Kapısında ihracat ve ithalat rakamlarını artırmak, ticaret canlılığı sağlamak amacıyla iç gümrükleme yetkisinin Türkgözü sınır kapısına verilmesini gerektiğini söyledi.

Tosunoğlu, Kars-Tiflis demiryolunun kendileri için hayatı bir önem taşıdığını ancak bu projede Ardahan'ın by-pass edildiğini belirterek, Çıldır Gölü'nün batısında yapılması gereken projenin doğu tarafına alınmasının kendilerini zor durumda bıraktığını kaydetti.

Tosunoğlu, Porsuk Sınır kapısından Türkiye geneline mazot ticareti yaptıklarını ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle artık bunun yapılamaz olduğunu vurgulayarak, 958 esnafın iflas ettiğini, 250 şirketin ise askıda olduğunu ifade etti.

Tosunoğlu, Ardahan'ın geçim kaynağının hayvancılık olduğuna dikkat çekerek, hayvan barınakları için hükümetten teşvik beklediklerini de sözlerine ekledi.(ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title