Haberler

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Kapıkule'de

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kaçakçıların kullandıkları yöntemlerin çok şaşırtıcı olduğunu belirterek, kaçakçılığın önlenmesi konusunda ekonomik cezalar caydırıcı olmuyorsa caydırıcı yasal önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı Yazıcı, çeşitli ziyaret ve açılışlar için geldiği Edirne'de, Kapıkule Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.

Edirne Valisi Gökhan Sözer ve öteki yetkililer tarafından karşılanan Yazıcı, Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün de bulunduğu Kapıkule Sınır Kapısı'nda, kaçakçılıkla mücadele için oluşturulan risk analiz merkezlerinde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin de katıldığı ziyaret ve incelemelerden sonra Yazıcı, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kapıkule Sınır Kapısı'nın, Avrupa'nın en modern sınır kapısı olduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, ancak hafta sonları çıkışlarda yoğunluk yaşandığını, bununla ilgili kendisine de duyumlar ulaştığını söyledi.

Bunun Türkiye'den değil Bulgaristan'dan kaynaklandığını belirten Yazıcı, 'Geçen günlerde bu kapıda yoğunluk olduğu şikayeti ulaştı bana. Sorunun nedenini öğrenmek için başmüdürü aradım. Bulgaristan'dan kaynaklanıyor. Bulgaristan'daki iki kantardan birisi onarım nedeniyle çalışmıyordu. Onun için bir birikme olmuş' dedi.

Gümrük kapılarının çok güzel çalıştığını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

'Burada teknolojik araç gereçlerin devreye sokulmasıyla gerek küçük araç geçişi, gerek büyük araçların geçişi ve gerekse insanların geçişi sırasında X-Ray cihazında şüpheli durumlara rastlanırsa arkadaşlarımız değerlendiriyor. Araçlar araba hangarına alınıp arama yapılıyor. Eşyalar ve bagajlarla alakalı bir durum varsa şahıslara açtırmak suretiyle kontrol yapılarak gayet güzel bir hizmet sunuluyor. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.'

Bütün bunlara rağmen vatandaşlara ve basın mensuplarına ulaşan sorunların, doğrudan başmüdüre, valiye veya kendisine ulaştırılmasını isteyen Yazıcı, 'Gümrük kapıları ülkenin görüntüsünü yansıtan aynalardır. Burası dünyanın ikinci Avrupa'nın ise en büyük sınır kapılarından bir tanesidir. Birkaç eksiğimiz var. Onu da dönüşümüzde değerlendireceğiz' dedi.

Tarih boyunca ülkelerin gümrük kapılarında kaçakçılığın olduğunu anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

'Kaçakçılığa tevessül etmiş insanlar sınır kapılarını kullanıyor. Kaçakçılığın önlenmesi için arkadaşlarımız teknolojinin imkanlarını kullanarak çalışmalarını yapıyor. Buna tevessül eden insanları yakalıyor ve adli makamlara sevk ediyor. Kaçakçıların kullandıkları yöntemler çok şaşırtıcı. Ben onları özellikle görüntülemenizi istedim. Aslında mümkün olsa da vatandaşları bilgilendirmek için duyurabilsek.

Ben bunları önemsediğinde iki hafta önce bakanlığın bütçe görüşmelerinde sunum yaparken kaçakçılık örneklerini fotoğraflarla milletvekillerine dağıttım. Takma ayağı içerisine uyuşturucu koymuş. TIR?ın lastikleri arasına kaçak insan yerleştirmişler. Kaçakçılığın her türlüsü kötüdür. Et kaçakçılığı da öyledir. Son zamanlarda et fiyatları konusunda yaşanan spekülasyon, kaçakçıların ürün tercihlerini farklılaştırıyor.

Kaçakçılığın önlenmesi konusunda ekonomik cezalar caydırıcı olmuyorsa caydırıcı yasal önlemlerin alınması gerekir.

Bana göre yurt dışına çıkış pulu uygulaması kaldırılmalı. İnsanlar hava yolu bileti alırken bu bedeli ödesinler. Bileti çıkış için nasıl olsa kullanacak. Çıkış pulu için tekrar uğraşmak zorunda kalmasın.'

Bakan Yazıcı, daha sonra AK Parti Edirne İl Başkanlığını ziyaret etti.

(RC-YIL) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title