Haberler

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: "Gürcistan ile Dış Ticaret Hacmini 1 Milyar Dolara Çıkaracağız"

Sarp Gümrük Kapısı Temel Atma Törenine Katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gürcistan ile Dış Ticaret Hacmini 2008'de 1 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedeflediklerini Belirterek, Türk Firmalarının Gürcistan'da Telekom, Liman İşletmeleri, Tekstil, Gıda ve Bankacılık Alanında Yatırım Yaptığı Söyledi.

Hülya Ömür bildiriyor Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gürcistan ile dış ticaret hacmini 2008'de 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, Türk firmalarının Gürcistan'da telekom, liman işletmeleri, tekstil, gıda ve bankacılık alanında yatırım yaptığı söyledi.

Türk firmalarının Gürcistan'da 200 milyon dolarlık yatırım yaptığının altını çizen Yazıcı, söz konusu yatırımın Gürcistan'daki doğrudan yabancı yatırımın yüzde 10'una tekabül ettiğini kaydetti.

Sarp Gümrük Kapısı temel atma törenine katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Türkiye çağ atlarken kurumlar hedefe ulaşırken birbirini engellememelidir" dedi. Gümrüklerin kamu gelirlerinin temel kaynağı olduğunu belirten Yazıcı, gümrüklerden mal çıkarmak işkence tabirini kaldırma çabası içinde olduklarını kaydetti. Gümrüklerin yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre devredilmesini eleştirenlere anlam veremediklerini dile getiren Yazıcı, bunu hantal yapının ayak diretmesi olarak gördüklerini söyledi. Yazıcı, gümrüklerin iş adamlarının hızına uyar hale getireceklerini kaydederek, Sarp Sınır Kapısı'nın en son 4 Ocak 2009'a kadar idareye teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, dış ticaretin yüzde 40'nın, ihracatın yüzde 50'sinin ve yurda giriş-çıkış yapan yolcunun yüzde 30'unun kara gümrük kapılarından geçtiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Sarp Gümrük Kapısı'ndan yılda 180 bin araç, 1 milyon 300 bin yolcu geçiyor. Modernizasyon sonrasında geçen araç sayısının 500 bin, yolcu sayısının ise 3 milyon olmasını hedefliyoruz. Sarp Gümrük Kapısı'nın modernizasyonunun ilk yılında dış ticaretin 1 milyar dolar ve sonraki 5 yılın da ise 3 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Modernizasyon Azerbaycan ticaretimizi de arttıracak. Toplam dış ticaret hacminin 2.5 milyar dolar artmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da Sarp Gümrük Kapısı'nın kritik öneme sahip olduğunu kaydederek, modernizasyonun 40 milyon 747 bin YTL'ye mal olacağını kaydetti. İşletme süresinin ise 20 yıl olduğunu kaydeden Parmaksız, gümrük işlemlerinin arabadan inilmeden yapılacağını söyledi. (ANKA)

(HLY/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title