Haberler

Devlet Bakanı Babacan Türk Gazetecilerle Kahvaltıda Buluştu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB'ye Üyelik Yolunda Türkiye'nin 'Rüzgarı Karşısına Alarak İlerlediğini' Söyledi. 301'inci Maddede Yakın Zamanda Değişiklik Yapılacağı Sinyalini Veren Babacan, Kıbrıs Konusunun Bazı Ülkeler Tarafından İyi Bir 'Mazeret' Olarak Kullanıldığını Dile Getirdi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB'ye üyelik yolunda Türkiye'nin 'rüzgarı karşısına alarak ilerlediğini' söyledi. 301'inci maddede yakın zamanda değişiklik yapılacağı sinyalini veren Babacan, Kıbrıs konusunun bazı ülkeler tarafından iyi bir 'mazeret' olarak kullanıldığını dile getirdi.

Bakan Babacan, Brüksel temaslarının ikinci gününde sabah kahvaltısında Türk gazeteciler ile bir araya geldi. AB'ye son katılan 12 üye gibi kesin tarihe endeksli bir sürecin Türkiye için söz konusu olmadığını belirten Babacan, "Türkiye genişleme bakımından rüzgara karşı yelken açmış pozisyonda" dedi.

'301'DE DEĞİŞİKLİK YAKINDA' SİNYALİ

Tartışmalara yol açan 301'inci madde hakkında açıklamalarda bulunan Babacan, "Eğer bizden bu maddenin değiştirilmesi için tarih isterlerse, biz de 'Bulgaristan ve Romanya'ya nasıl kesin üyelik tarihi verdiyseniz, bize de verin' deriz" diye konuştu. 301'inci maddeye ilşikin değişikliğin yakın zamanda yapılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Bakan Babacan, hükümetin bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Babacan, "Üyelik tarihinin kesin olmadığı bir süreçte, bundan sonra AB'nin bize dikte edeceği takvimlerle iş yapmayız. Biz şu anda Türkiye'de karşı karşıya olduğumuz tablodan hoşnut değiliz. Bu problem uygulamada mıdır, bu maddenin yazılış şeklinde midir, bu çok tartışıldı. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle, yakın bir zamanda 301 ile ilgil bir değişiklik söz konusu olabilir. Kendi iç çalışmalarımızı yapacağız ve ondan sonra bununla ilgili kararlar neticelenecek. Gerekirse adımlar atılacak" diye konuştu.

'KIBRIS MAZERET YAPILIYOR'

Kıbrıs'ta yaşanan petrol krizinin ardından Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde yeni bir döneme girdiğini belirten Babacan, 'Müzakerelerin ilerlemesinde sadece teknik değil, siyasi konuların da önemli olduğunun görüldüğünü' dile getirdi. Kıbrıs konusunun bazı ülkelerce iyi bir 'mazeret' olarak kullanıldıuğını vurgulayan Babacan, müzakerelerde sekiz faslın açılmaması ve açılan fasılların kapanmaması kararının ise adil olmadığını ifade etti. Babacan, "Aralık ayındaki bu tartışmalar sona erdikten sonra daha iyi anladık ki, Kıbrıs konusu bazı ülkeler tarafından iy bir mazeret olarak kullanıldı. Bazı ülkelerin Türkiye'yi 'Biraz yavaşlatalım' amacına da bir bakıma hizmet etmiş oldu. Aksi halde, sadece bir ek protokol konusunun müakere sürecinin tamamını bu şekilde etkilemesini açıkçası biz adil bir karar olarak görmüyoruz.Biz Ocak ayı içerisinde bbazı kararlar verdik. Bizim '27 ülkenin bir araya gelip de karar verme mekanizmasıyla yürüyen fasıllar bazındaki kararları bekleyip de pek çok konuda yıllarca geri kalmaya tahammül edemeyiz' dedik" şeklinde konuştu.

'AB SÜRECİNDEN ÇOK İSTİFADE ETTİK'

Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı çıkanlara da mesaj veren Babacan, "Başarıların sebebini unutup da gelişmeler Türkiye'nin kendi dinamikleri ile başarılmış gibi davranmayalım. Bu güne kadar AB sürecinde olmaktan çok istifade ettik" dedi. Babacan, Almanya'nın dönem başkanlığının sona ereceği Haziran ayına kadar 3 faslın daha müzakereye açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Brüksel'de temaslarına devam eden Babacan, son olarak AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs ile bir araya geldi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title