Haberler

Deveci Kadınlar Yörük Kültürünü Yaşatıyor

DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Milas ilçesinde, deve besleyen ve sezonun tüm güreşlerini yerinde takip eden kadınlar, bu kültürü sürdürmenin gururunu yaşıyor.

VOLKAN YILDIZ - DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Milas ilçesinde, deve besleyen ve sezonun tüm güreşlerini yerinde takip eden kadınlar, bu kültürü sürdürmenin gururunu yaşıyor.

Ege Bölgesi'nde sürdürülen ve Yörük kültürünün önemli bir parçası olan geleneksel deve güreşlerine, bölge halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistler de ilgi gösteriyor.

Yörük kültürü olan deve güreşleri, Muğla'nın Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe ve Datça ilçelerinde şubat, kasım ve aralık aylarında her yıl geleneksel olarak düzenleniyor.

Etkinliklerde 100'ün üzerinde devenin güreştirildiği ve heyecan dolu anlara sahne olan deve güreşlerini, bölge halkı her yıl sabırsızlıkla bekliyor.

Muğla'nın birçok mahallesinde çok eskiden beri sürdürülen deve besleme geleneğini kadınlar da yaşatıyor.

Yörük kültürünün önemli bir parçası olan deve güreşlerine valilikler "folklorik amaçlı düzenlenmesi ve güreşen hayvanlara eziyet edilmemesi" şartıyla izin veriyor.

Develer, 6 yaşından itibaren 25 yaşına kadar güreşebiliyor. Develerin önceki yıllarda elde ettiği birinciliklere göre sahiplerine bin ila 20 bin lira katılım parası veriliyor. Güreşlerde birinci olan deve sahibine ise kupa takdim ediliyor.

Yetiştirdikleri develerle güreşlere katılan Milaslı kadın deveciler de arenada renkli görüntüler oluşturuyor.

Güreş sırasını beklerken develerini öperek sakinleştiren kadın devecilere, arenayı dolduran coşkulu kalabalık da sık sık alkışlayarak destek veriyor.

"Devecilik dededen gelen bir gelenek"

Milas'taki çiftliklerinde 4 deve beslediklerini anlatan Zeynep Odabaşı, hayvanlarını güreşlere yaz boyunca her sabah antrenman yaptırarak hazırladıklarını söyledi.

Havaların soğumasıyla develerin güreşlere hazır hale geldiğini belirten Odabaşı, "Devecilik bizde dededen gelen bir gelenek. Bu kültürü sürdürmenin gururunu yaşıyorum. Hayvanları çok seviyorum." dedi.

Üç yıldır develerle ilgilendiğini söyleyen 45 yaşındaki Sayinur Aşıcı ise her sabah kalktığında ilk iş olarak devesine baktığını ve yemini verdiğini ifade etti. Aşıcı, "Devemize her zaman özenle bakıyorum. Arpa hamuru ve ot yediriyorum. Kaşağını da yapıyorum. Güreş sezonu geldiğinde de onunla birlikte arenaya iniyoruz." diye konuştu.

Milas'ı Yörük kültürünü yaşatan bir ilçe olarak tanımlayan Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Çınar ise kış aylarında ilçedeki birçok mahallede kültürü yaşatmak için deve güreşleri festivali yaptıklarını söyledi.

Deve güreşine gönül veren kadınların yaz aylarındaki hazırlıkların ardından güreşlerin başlamasıyla arenaya girdiğini anlatan Çınar, bir kadın idareci olarak, kadınları poşularıyla, çizmeleriyle develerini çekerken görmenin çok güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.

Çınar, kadınların da erkekler gibi develerinin başında mücadele edebildiğini vurgulayarak, deveci kadınları yürekten kutladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Muğla Milas Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title