Haberler

Deve Güreşleri Başlıyor

Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde 200 Yıldır Geleneksel Olarak Yapılan Deve Güreşleri Şenlikleri, 25 Kasım Pazar Günü Germencik'e Bağlı Bağlı Ömerbeyli Köyünde Başlayacak ve 16 Mart'ta Emirhacılı(salihli)'da Yapılacak Güreşler ile Son Bulacak. Kuşadası'ndaki Deve Güreşleri 16 Aralık'ta, Deve Güreşlerinin Kırkpınarı Olarak Bilinen Selçuk-efes Deve Güreşleri İse 20 Ocak'ta Gerçekleştirilecek.

Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde 200 yıldır geleneksel olarak yapılan Deve Güreşleri Şenlikleri, 25 Kasım Pazar günü Germencik'e bağlı bağlı Ömerbeyli köyünde başlayacak ve 16 Mart'ta Emirhacılı(Salihli)'da yapılacak güreşler ile son bulacak. Kuşadası'ndaki deve güreşleri 16 Aralık'ta, deve güreşlerinin Kırkpınarı olarak bilinen Selçuk-Efes deve güreşleri ise 20 Ocak'ta gerçekleştirilecek.

İspanya'daki boğa güreşlerine alternatif olarak gösterilen, ancak Türkiye'de şenlik havasında geçen deve güreşleri, kış turizminin yeni bir parçası olarak tanımlanıyor. Deve güreşlerinin tek internet sitesinde yapılan açıklamada, pazar günleri gerçekleştirilen ve bir gün önce de ''Halı Gecesi'' adı verilen eğlencede deve sahiplerini buluşturan güreşlerin amacının, toplumsal dayanışmayı güçlendirmek olduğu vurgulandı. Ancak son yıllarda deve güreşlerinin hayır amaçlı yapıldığı ifade edilen açıklamada, deve güreşleri organizasyonlarından elde edilen gelirin genelde okul, cami, yol, kanalizasyon gibi yarım kalan ya da hiç başlanmamış yatırımlara harcandığı kaydedildi.

Güreşlerin toplumsal kaynaşmayı da sağladığını belirtilen açıklamada, deve güreşlerini izlemek isteyenler için yurt dışında turlar düzenlenmeye başladığını, yabancı turistlerin de güreşlere büyük ilgi gösterdiğine dikkat çekildi. Güreşlerden önce sokaklarda halka tanıtılan develerin özenle süslendiği belirtilen açıklamada, güreşi kazanan devenin sahibine sadece halı hediye edilmesinin 200 yıllık geleneğin bir parçası olduğu kaydedildi. Güreşlerin ''orta'', ''ayak'', ''başaltı'' ve ''baş'' olmak üzere 4 kategoride yapıldığı vurgulanan açıklamada, ''Deve güreşi, ata sporumuzdur. Güreşin ev sahipliğini, o bölgenin en yetkilisi ile 'cazgırlar' yapar. Güvenliğini ise 'urgancılar' sağlar. Develerin güreşi sırasında yüzlerce davul zurna bölgesel zeybek oyunlarını çalar. İnsanlar hem eğlenir hem de güreşe katkı sağlar'' deniliyor.

Bu arada, Kültür ve Turizm Müdürlüklerince açıklanan 2007-2008 Deve Güreşleri Şenlikleri takvimi ise şöyle: 25 Kasım: Germencik ilçesi Ömerbeyli köyü, 2 Aralık: Koçarlı ilçesi Bıyıklı beldesi, 9 Aralık İsabeyli, Mumcular(Bodrum), 16 Aralık, Kuşadası, Buharkent, Yukarıköy, 23 Aralık: Atça, Selimiye, 30 Aralık: Bağarası, Parsa, Ayvacık, 6 Ocak: İncirliova, Ortakent, 13 Ocak: Germencik, Yalıkavak, Ayvalık, Güzelbahçe, 20 Ocak; Selçuk, Yatağan, Çanakkale, 27 Ocak: Aydın, Burhaniye, Kumluca, Turgutreis, 3 Şubat: Torbalı, Yenipazar, Pelitköy, 10 Şubat: Tire, Milas, Kuyucak, 17 Şubat: Pınarbaşı, Çine, Geyikli, 24 Şubat: Bozdoğan, Çan, Altınova, 2 Mart: Haydarlı, Ulucak, Gökkaya, 9 Mart: Turanlar, Konaklı(Ödemiş) ve 16 Mart: Emirhacılı (Salihli)

(ZH-İK-YK)

24.11.2007 14:21 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title