Haberler

Deü'de Dekanlardan Ortak Açıklama

Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki (Deü) Fakültelerin Dekanları, Yaptıkları Ortak Yazılı Açıklamada, Deü'de Yapılan Rektör Atamasının, Seçimlerde Ortaya Çıkan İradeyi Yansıtmadığını İleri Sürerek, Konunun Çözümü İçin Gerekli Yasal Düzenlemelerin Yapılması Gerektiğini Bildirdiler.

Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki (DEÜ) fakültelerin dekanları, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, DEÜ'de yapılan rektör atamasının, seçimlerde ortaya çıkan iradeyi yansıtmadığını ileri sürerek, konunun çözümü için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini bildirdiler.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ceyhan Aldemir, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Alp, Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferda Aysanbuca, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Semih Çelenk, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmalı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Türkçü, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Polat Soyer ve İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenay Üçdoğruk imzasını taşıyan bir yazılı açıklama yapıldı.

"Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan rektör ataması, üniversitemizde gerçekleştirilen rektörlük seçimlerinde ortaya çıkan iradeyi yansıtmamaktadır" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2547 sayılı yasanın 13. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı makamına tanınan atama yetkisinin, demokrasi etiğine uygun bir biçimde kullanılmaması ve dolayısıyla da rektör seçimlerine katılan 1169 öğretim üyesinin iradesinin atamaya yansımaması, demokrasi ve adalet duygumuzu büyük ölçüde zedelemiştir. Ortaya çıkan bu rahatsızlığı gidermenin en doğru yolu, bu konuda demokratik iradeyi öne koyan bir yasal düzenlemenin yapılmasıdır."

Öte yandan, rektör adaylarından Prof. Dr. Sedef Gidener, Cumhurbaşkanlığı bilgi edinme birimine başvurarak, atanmama gerekçesini öğrenmeye çalışacağını bildirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektör adayları seçiminde en çok oyu alan ve YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ilk sırada sunulan Prof. Dr. Murat Aydın da yaptığ yazılı açıklamada, "Umarım Sayın Cumhurbaşkanımız, atama sırasında hangi kriterleri kullanarak beni tercih etmediği konusunda kamuoyunu aydınlatır" ifadesine yer verdi.

Bu arada İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, görevinden istifa etti.

Yılmaz, yeni atanan rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in, kendi kadrosunu oluşturmanın yolunu açmak amacıyla istifa ettiğini söyledi.

Yılmaz, 18 Haziranda yapılan rektörlük seçiminde aday olmuş ve 170 oyla Prof. Dr. Cemil Çelik'ten sonra en fazla oy alan rektör adayı olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title