Haberler

Derleme Gün İçerisinde Geçilen Muş'taki Depreme İlişkin Haberlerimizi Derleyerek Yeniden...

-Vali Ali Çınar.-Kaymakam Görükmez.vatandaşımız var.

Muş'taki deprem

-Vali Ali Çınar:

"Bulanık merkez ve bağlı köylerde hissedilen deprem

nedeniyle ilk tespitlere göre, can kaybı yaşanmadığı ve

yaralı bulunmadığı öğrenilmiştir"

-Kaymakam Görükmez:

"Can kaybımız yok, ancak hafif sıyrıkları olan birkaç

vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri ambulanslarımızda

yapılıyor"

MUŞ (AA) - 26.03.2012 - Muş'un Bulanık ilçesi Sultanlı köyünde orta şiddette deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), merkez üssü Muş'un Bulanık ilçesinde saat 13.35'te meydana gelen depremin büyüklüğünün 5,0 olarak ölçüldüğünü açıkladı.

Muş Valisi Ali Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Bulanık merkeze 15 kilometre mesafede bulunan Sultanlı köyünde, 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini kaydetti.

Çınar, şu bilgileri verdi:

"Bulanık merkez ve bağlı köylerde hissedilen deprem nedeniyle can kaybı yaşanmadığı ve yaralı bulunmadığı öğrenilmiştir. Deprem nedeniyle Bulanık merkez ve bağlı köylerde bazı evlerde hafif hasar ve çatlaklar meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Muhtemelen ihtiyaçların tespit ve gereken yardımların sağlanması için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri bölgeye gönderilmiştir."

Depremin ardından Sultanlı köyüne giderek incelemelerde bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez de Bulanık ilçe merkezinde bazı binalarda çatlaklar olduğunu belirterek, "Rüstemgedik beldesindeki bir okulda da çatlak var. Bunun dışında Sultanlı köyündeki evlerde çatlaklar var. Can kaybımız yok, ancak hafif sıyrıkları olan birkaç vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri ambulanslarımızda yapılıyor. Yıkılan ahırların altında kalan 3-5 hayvanımız telef oldu. Onun dışında ön incelemelerimizi yapıyoruz. Muş'tan gelecek teknik ekip de daha sonra hasar tespitini yapacak" dedi.

- Türk Kızılayı Bulanık'a çadır ve battaniye gönderdi-

Türk Kızılayı'nı depremin ardından bölgeye, afet müdahale ekibi ile çadır ve battaniye gönderdi.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin komşu illerde de hissedildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Meydana gelen deprem sonrasında alarm durumuna geçen Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi (AFOM), Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden bölgeye öncü ekip yönlendirdi.

Maddi hasar meydana getiren depremle ilgili bölge illerdeki Türk Kızılayı müdahale ekipleri de haberdar edildi. Gelişmeleri yakından takip eden AFOM, AFAD ile işbirliği içerisinde gerekli yardım malzemesinin bölgeye ulaştırılabilmesi için hazırlıkları tamamladı.

Türk Kızılayı Erzurum Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Van Yerel Afet Müdahale Merkezi'nden 2 ekip, beraberinde toplu barınma çadırı, yeterli sayıda aile barınma çadırı ve battaniye ile yola çıktı."

-AFAD: "Deprem, Muş, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde kuvvetli şekilde hissedildi"-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre ise 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından, büyüklükleri 2,4-2,8 arasında değişen 5 artçı deprem olduğu kaydedildi.

"Deprem, Muş, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana gelmemiştir" ifadelerine yer verilen açıklamada, ana şok ve daha sonra meydana gelen artçı depremlerin Muş'un kuzeydoğusunda yer alan Bulanık ilçesinin kuzeyinde dağılım gösterdiği bildirildi.

Bölgenin, Muş bindirmesi ve Malazgirt fay zonlarının etkisi altında olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bölge, sismik olarak aktif bir bölge olup, bölgedeki faylarda bu tür depremlerin olması normaldir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur."

-Kalafat: "Bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması beklenmemektedir"

KRDAE Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada depremin sığ odaklı (5 kilometre) olup Muş ve yakın ilçelerinde, Erzurum ve Ağrı'da hissedildiğini belirtti.

Bölgede bulunan binaların yüzde 1-2'sinde hafif ve orta hasar meydana gelmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Kalafat, "Türkiye deprem bölgeleri haritası kapsamında Bulanık bölgesi birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması beklenmemektedir" dedi.

Muş ve yakın çevresinin Kuzey Anadolu Fayı'nın doğu kesiminde yer aldığını, genel olarak bölgede çok sık aralıklarla olmasa da tahripkar depremler meydana geldiğini anlatan Kalafat, bunlara örnek olarak 7 Mart 1966'da 5,6 moment büyüklüğündeki Varto-Hınıs, 19 Ağustos 1966'da 6.0 moment büyüklüğündeki Varto, 24 Kasım 1976'da 6,3 moment büyüklüğündeki Çaldıran ve 27 Mart 1982'de 5,7 moment büyüklüğündeki Bulanık-Varto depremlerinin verilebileceğini bildirdi.

Geçen yıl şubat ayında olan ve yerel büyüklüğü 4,2-4,7 arasında değişen depremlerin bölgede tedirginlik yarattığına işaret eden Kalafat, şunları kaydetti:

"Bölgedeki yapı stoku da dikkate alındığında orta büyüklükteki depremler, özellikle kaynağa yakın köyler ve yığma taş ile kerpiç binalarda hasara, kısmen de olsa yıkıma, yaralanma ve can kaybına neden olabilirler. Bu büyüklükte bir depremden sonra yerel büyüklüğü yaklaşık 4,0 civarında artçıların olması beklenmelidir. Bu ise özellikle hasar görmüş yığma kerpiç binalarda hasarın artmasına, bazen yıkıma neden olabilir. Bu yüzden yörede yaşayan vatandaşlarımızın tedbirli ve bilinçli olması gerekmektedir."

Kalafat, depremden sonraki süreçte bölgede hafif şiddette 4 artçı deprem meydana geldiğini de bildirdi.

- 26.03.2012

Kaynak: AA / Politika

Türk Kızılayı Kızılay Bulanık Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title