Haberler

Derine İndikçe İşler Daha da Zorlaşıyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde liderlerin olası bir Kıbrıs konferansında izlenecek yöntem konusunda birbirinden çok uzak fikirlere sahip olduklarını belirterek, bu anlamda mekik diplomasisinin...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde liderlerin olası bir Kıbrıs konferansında izlenecek yöntem konusunda birbirinden çok uzak fikirlere sahip olduklarını belirterek, bu anlamda mekik diplomasisinin önemli olduğunu, fakat derine indikçe işlerin daha da zorlaştığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Espen Barth Eide, tarihte ilk kez her iki liderin de gerçekten tüm konuları çözmek için son bir Kıbrıs Konferansı'na gitme konusunda kararlılık gösterdiğini, kendisinin de bunun en iyi şekilde anlaşılması ve kurulmasını sağlamak için elinden geleni yaptığını anlattı.

"Her iki liderin de soruna çözüm bulunması yönünde kararlılığı ve bunu Cenevre'ye taşıma isteği var" diyen Eide, liderlerin olası bir Kıbrıs Konferansı'nda izlenecek yöntem konusunda birbirinden çok uzak fikirlere sahip olduklarını, bu anlamda mekik diplomasisinin önemli olduğunu, fakat derine indikçe işlerin daha da zorlaştığını ifade etti.

"Daha gidilecek uzun yol var"

Espen Barth Eide, kendisinin esasa yönelik değil haziran ayında olası bir Cenevre toplantısı olup olmayacağını belirlemek için izlenecek yöntem konusunda görüşmeler yaptığını belirterek, her iki liderin de sürecin başarısızlığa uğramasının dramatik sonuçları olacağını bildiklerini, fakat daha gidilecek uzun bir yol olduğunu dile getirdi.

Güvenliğin yönetimsel bazdaki boyutlarının yanı sıra iç ve dış unsurları olduğunu kaydeden Eide, bazı detaylı fikirleri ortaya koyduklarını, bunların kabul gördüğünü ancak bunlar üzerinde anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Espen Barth Eide, bir yararı olduğuna inandığı sürece mekik diplomasisini sürdüreceğini vurgulayarak, "Bu görüşmeler çok da umut verici olacak. İşte bu yüzden Cenevre'ye ihtiyaç var. Bu konular sadece Cenevre'de ele alınabilir. Çünkü Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ı ve özel rolü dolayısıyla AB'yi de ilgilendirir." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi?", "Avrupa Birliği"?, "Mülkiyet"?, "Yönetim-Güç Paylaşımı"?, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler??" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Antonio Guterres Cenevre Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın ne olur? Faiz sabit kalırsa altın düşer mi, yükselir mi? SON DAKİKA: PPK kararı ne? PPK kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı sonrası açıklama geldi mi? FAİZ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası Nisan ayı faizi sabit tuttu; Peki dolar ne olacak? Faiz sabit kalırsa ne olur? MB Nisan ayı faizi sabit mi bıraktı? SON DAKİKA: Faiz artarsa altın ne olur? Merkez Bankası faiz kararı kuru etkiler mi? Altın ne olur? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Nisan ayı faiz oranı ne oldu? Faiz arttı mı? FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI SON DAKİKA! TCMB faiz kararında son durum ne? Faiz kararı ne oldu? Reynmen Renklensin şarkı sözleri | Reynmen'in yeni şarkısı ne? Yeterince düşmanım var benim şarkısının adı ne? Merkez Bankası faizi ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası faiz kararını saat kaçta açıklayacak? Green Card ne zaman açıklanacak? Green Card sonuçları ne zaman belli olacak? Green Card 2024 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir? Nihal ve Bahar Candan davası ne oldu? Candan kardeşler tahliye edildi mi? Brawl Stars bakım molası ne zaman biter 2024? Brawl Stars bakım molası saat kaçta bitecek? 25 Nisan 2024 ESRA EROL İZLE #128226 Esra Erol canlı izleme linki! Erol Erol saat kaçta, ne zaman? Filozof Atakan'ın son hali! Filozof Atakan kaç yaşında, kimdir? Seçim parası ne zaman yatacak? Seçim ücretleri ne zaman yatacak? 31 Mart Seçim ücretleri ne zaman yatırılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title