Haberler

Depremzedelerin Zararı Karşılanacak

Devlet Bakanı Çiçek, Depremde Hayvanlarını Kaybeden Vatandaşların Zararlarının Karşılanacağını Söyledi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, depremde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kaybede vatandaşların zararlarının Hazine tarafından karşılanacağını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'ndan sonra yaptığı açıklamada, Elazığ'da meydana gelen depremin Kurul'un gündemine geldiğini belirterek, hükümet olarak depremin hemen ardından yapılması gereken çalışmaları başlattıklarını anlattı. Çiçek, depremin sadece Elazığ'ın Kovancılar ilçesini değil, Palu ilçesi ile Bingöl ve Tunceli illerini de etkilediğini ve hasar meydana geldiğine dikkat çekerek, hasar tespit çalışmalarının bu illerde de devam ettiğini kaydetti.

Ağır ve orta hasarlı yerleşim merkezlerindeki konutların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) tarafından yapılacağının Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığını hatırlatan Çiçek, inşaat faaliyetine süratle geçileceğini söyledi.

-HAZİNE KARŞILAYACAK-

Bakan Çiçek, Kurul'da konuya ilişkin bir karar alındığını da belirterek, "Deprem vesilesiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın tüm zararları Hazinece karşılanacaktır. Bunların yerine Tarım Bakanlığı TİGEM'de yetiştirdiği hibe damızlık hayvanları teslim edecektir. Bedeli de Hazine tarafından karşılanmış olacak. Bununla ilgili de kararnameyi bugün karara bağladık" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısında AB ile ilişkilerin de ele alındığını bildiren Bakan Çiçek, AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Türkiye ziyareti kapsamında Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Egemen Bağış ile görüştüğünü söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu eylem planı kabul edilmiştir. Bu çerçevede 24-25 Martta Egemen Bağış, Brüksel'de görüşülecek fasıllarla ilgili toplantı yapacaktır. Açılması imkanı olabilecek bazı fasıllarla ilgili çıkarılması gereken kanun tasarıları var. Bu tasarıların da bir an evvel Meclis'ten yasalaşması noktasında bir arzumuz var. Özellikle rekabet politikası, kamu alımları, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ile sosyal politika ve istihdam konusu ki 4 tane başlıktır. Bu 4 başlıkla ilgili bazı tasarıların mümkünse kısa sürede TBMM'den geçmesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili çalışmalar son safhaya gelmiştir, bir kısmı da Meclis gündemindedir."

Bakanlar Kurulu gündeminde ayrıca, nüfusu 2 bin altına düşen yerlerde bazı belediyelerin kapatıldığını belirten Çiçek, bu konuyla ilgili bir yasa çıkarıldığını ancak, iptale konu olduğunu söyledi. Çiçek, bazı şehirlerde ise birleşen belediyelerin olduğunu belirterek, "Ortada ciddi bir sıkıntı var. Bu belediyelerde fazladan istihdamın söz konusu. Bu belediyelerde memur ve işçi statüsünde fazladan çalışanların belediye bütçesine ciddi yük getiriyor" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çiçek, Ermeni iddialarıyla ilgili bir kararın İsveç Parlamentosunda kabul edilmesinin ardından Ankara'nın bundan sonra ne yapacağının sorulması üzerine Çiçek, ABD Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonunda bir tasarının oylama konusu olduğunu, bunlarla ilgili Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve kendisinin açıklamalar yaptığını hatırlattı.

Bu tür kabullerin hepsisinin haksız olduğunun altını çizen Çiçek, "Ortaklığa sığmayan, ortak olarak beraber olduğumuz bu ülkelerin parlamentolarından bu tip yasaların geçmiş olması, ilişkilere, normalleşmeye, barış sürecine ciddi ölçüde zarar veren hususlardır" dedi. Çiçek şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Türkiye haklı olarak tepkilerini ortaya koymuştur. Bizim tepkilerimiz bir anlık bir tepki değildir. Tabiatıyla böyle bir haksız itham karşısında kalan bir ülkenin koyması gereken tepkilerdir. Biz de bunun gereğini yapıyoruz. Ümit ederim muhataplarımız bunları iyi anlar, iyi değerlendirir. Çünkü biz bölgemizde barışın ve huzurun tesisi için, normalleşmenin gerçekleşebilmesi için bir kısım çabaların, bir kısım gayretlerin içinde olduğumuz bir dönemde bu tip parlamentoda kararların alınması ve parlamentoların kendilerini tarihçilerin yerine koyarak karar vermiş olmaları akla mantığa da uygun değildir, sürece de olumsuz yönde zarar verecek gelişmelerdir. Bunu değişik üsluplarla, değişik vesilelerle hep ifade etmeye çalıştık. Halen bulunduğumuz noktada da biz olaya böyle bakıyoruz. Bundan sonraki gelişmeleri de yakından takip edeceğiz."

Başbakan Erdoğan'ın, ABD'ye gelecek ay yapacağı gezinin erteleyip ertelemeyeceğinin sorulması üzerine Çiçek, "Sayın Başbakan'ın ABD ziyaretiyle ilgili konu, değerlendirme konusudur. Daha evvelki yapılan açıklama ne ise bu konuda halen o noktadayız. Bunun bilinmesinde fayda var" diye konuştu.

"Nevruz Bayramı'na yönelik önlemler gündeme geldi mi? Diyarbakır spor'un ligden düşürülmesi söz konusu. Demokratik açılım göz önünde bulundurulduğunda nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya Çiçek şu karşılığı verdi:

-"ARZUM: DİYARBAKIRSPOR'UN YOLUNA DEVAM ETMESİ"-

"Nevruz konusu bugün gündeme gelmedi. İçişleri Bakanlığımız, her zaman ilgili güvenlik birimleri belli tarihler öncesi ön çalışmayı yapar. Bu gerekli, tecrübeleri de var birikimleri de var. Neyin nasıl yapılacağı önceden kararlaştırılmış vaziyette. Bugün bunları konuşmadık. Nevruz gününün bir barış günü, bir şenlik günü, bir kardeşlik havası içinde geçmesi hepimizin menfaatinedir. Bu türlü günleri, bir endişe kaynağı, karşılıklı korkuların ortaya salındığı günler olarak değerlendirmemek lazım. Yasalara uygun olarak herkes kutlamaları yapabilir, yapmalıdır. Bundan herkesin de menfaati vardır.

Ona paralel olarak bir şey ifade edeceğim. Spor bir barış aracıdır, bir kardeşlik aracıdır. Spora böyle bakmak lazım. Bunun dışına taşırdığımızda spor, spor olmaktan çıkar. Kin ve nefretin, husumetin, karşılıklı bir kısım ön yargıların gündeme geldiği bir kısım sahneler ortaya çıkar. Arzu ederiz, tüm temennimiz odur ki 1. Lig'de bulunan Diyarbakırspor'un yoluna bu şekilde devam etmesidir. Ama herkesin bu süreci soğukkanlı değerlendirmesi lazım. Bu türlü görüntüler ne Diyarbakırspor'un lehinedir, ne bir başka ilimizin lehinedir ne de Türkiye'nin lehinedir. Bu görüntüler artık Türkiye'ye yakışmıyor. Herkesin sorumlu davranması lazım. En evvel spor kulüplerimizin başında olanlar dahil, bu konuları değerlendirirken son derece soğukkanlı, yatıştırıcı, birliği, beraberliği, kardeşliği ve sporun amacını göz önünde bulundurarak açıklamaları yapmaları gerekir. Bizim arzumuz Diyarbakırspor'un yoluna devam etmiş olmasıdır. Bu bizim temennimizdir, ama kararı verecek olan tabiatıyla biz değiliz, Futbol Federasyonu ve onun ilgili kurullarıdır. Biz meseleye böyle bakıyoruz."(ANKA)

(HM/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title