Haberler

Depremle İlgili Tazminat Davalarında Zaman Aşımı Yok

Marmara Bölgesini Sarsan 17 Ağustos 1999 Depreminin Ardından 7.5 Yıllık Zaman Aşımı Süresi Yarın Doluyor. Bu Süre İçinde Karara Bağlanmamış Tüm Davalar Bugün Mesai Saatinin Bitiminde Düşmüş Olacak. Ancak Depremle İlgili Açılmış Tazminat Davaları İse Zaman Aşımından Etkilenmeyecek.

MARMARA Bölgesini sarsan 17 Ağustos 1999 Depreminin ardından 7.5 yıllık zaman aşımı süresi yarın doluyor. Bu süre içinde karara bağlanmamış tüm davalar bugün mesai saatinin bitiminde düşmüş olacak. Ancak depremle ilgili açılmış tazminat davaları ise zaman aşımından etkilenmeyecek.

Kocaeli Baro Başkanı Avukat Ersayın Işık, depremin ardından bir süre bu davalara hangi mahkemelerin bakacağı konusunda yetki kargaşası yaşandığını, daha sonra suç tarihi olarak binanın yapıldığı tarih ile depremin meydana geldiği tarihin esas alınması konusunda da uzun süreli tartışmalar yaşandığını hatırlattı. Kocaeli ile birlikte depremden etkilenen diğer illerde, bugüne kadar açılan depremle ilgili ceza davalarında sadece 40 kişinin hapisle cezalandırıldığını hatırlatan Ersayın Işık, ''Ceza davalarıyla ilgili devam eden tüm davalar, 7.5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğundan düşmüş olacak'' derken, binaların yıkılmasından da sadece mimar ve müteahhitlerin sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu söyledi.

Baro Başkanı Ersayın Işık, ''Sürekli olarak mimar ve müteahhitler suçlandı. Oysa bunda yerel idareler, belediyeler, fay hattı üzerine çok katlı binaya müsade edenler de suçlu. Ayrıca binalarının kontrolünü yapmayanlar suçlu. Tabi ki toplum olarak biz de kusurluyuz. Hiç bir zaman ev alırken binanın kalitesine değil, güzelliğine bakarak daireleri aldık. Onun için de sadece müteahhit ve mühendisleri suçlamak doğru değil. Hatta ben onların suçunun en az olduğu inancındayım'' diye konuştu.

Avukat Ersayın Işık, bu akşam mesai saatininden sonra depremle ilgili karara bağlanmamış tüm ceza davalarının düşmesine karşılık, yine depremle ilgili olarak açılmış tazminat davalarının ise bu zaman aşımından etkilenmeyeceğini, tazminat davalarının süreceğini bildirdi.

Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title