Haberler

Deprem Paneli İlgi Görmedi

Malatya'da Düzenlenen "Türkiye'de Deprem" Konulu Panele Yöneticiler Başta Olmak Üzere İlgi Gösterilmezken, Gelen Çok Az Sayıdaki Dinleyicilerin Bir Kısmı İse Uykuya Daldı.

Malatya'da düzenlenen "Türkiye'de Deprem" konulu panele yöneticiler başta olmak üzere ilgi gösterilmezken, gelen çok az sayıdaki dinleyicilerin bir kısmı ise uykuya daldı.

Türk Fizik Derneği tarafından organize edilen ve İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 24. Uluslararası Fizik Kongresi kapsamında "Türkiye'de Deprem" konulu bir panel yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay'ın başkanlığında yapılan panele konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İnönü Üniversitesi Öğretim

Üyesi Doç. Dr. Mehmet Önal ve AKUT Başkanı Nasuh Mahruki katıldı. Kentten hiçbir yönetici ile teknik ve mesleki kuruluş temsilcisinin katılmadığı paneli, Fizik Kongresi'ne gelen öğretim görevliler izledi.

Panelde konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, kurum olarak depremle ilgili yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Altay, depremin tahmininden çok dayanıklı yapıların önemli olduğunu söyleyerek, "Depremi kestirsek bile, dayanıksız mekanlarda yaşamaya devam mı edelim? Bizim kaliteli yaşama hakkımız var" dedi.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Önal ise, Malatya'nın çok sayıdaki fayın arasında yer aldığını söyleyerek, Malatya merkezden geçmekte olan Çöşnük Fay Hattı'nın güzergahında çok sayıda gecekondu ve bina bulunduğunu söyledi. Önal, Malatya'daki Çöşnük zemin üzerinde bulunan yerleşimlerin geri dönüşüm projesi ile başka alanlara kaydırılması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da, küçük depremlerle enerji kaybı olmayacağını söyledi. Doğudaki fay hatlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, Malatya'nın çok ciddi bir deprem etkisi altında bulunduğunu kaydetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise konuşmasında, Türkiye'de belediyelerin yüzde 48'nin 1. derecede deprem bölgesinde, yüzde 20 belediyenin ise 2. derece deprem bölgesinde olduğunu söyleyerek, "80 ilden 56'sı 1. ve 2. deprem bölgesindedir. Nüfusu 1 milyondan fazla olan ve 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde bulunan il sayısı 11'dir. Konut sayısı 20 milyon civarında olup, bunu ancak yüzde 20'si kat mülkiyeti kapsamındadır. Binaların büyük bölümü güçlendirmeyi

beklemektedir. Binaların yüzde 1.5'i yıkılma kalitesindedir. Kentlerdeki yapı stoğunun yüzde 50'sinden fazlası kaçak sınıfında bulunmaktadır. Okul ve hastanelerin yalnızca yüzde 7.6'sının kullanılabildiği anlaşılmıştır" dedi.

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de, "Küresel ısınma depremden çok daha tehlikelidir. Bizler depreme çok odaklayıcı gidiyoruz ama, küresel ısınma konusunda depremden çok daha yüksek seviyede tehlikeli ile karşı karşıya gelme durumundayız. Dolayısıyla bir an önce ülkenin içinde bulunduğu bu tür potansiyel tehditleri toplumla paylaşacak, ama doğru paylaşacak bilim adamlarına ihtiyaç var. 1999 depreminde bilim adamları birbirlerine girmişlerdi. Birbirlerine çok farklı bilimsel veriler açıklayarak halkın bilim

adamlarına olan güvenini de kırdılar" diye konuştu.

Toplantı sonunda konuşmacılar arasındaki aynı zamanda Malatyalı olan Doç. Dr. Mehmet Önal, panele gereken önemin gösterilmemesine tepki göstererek, "Doğruları söyleyeceğimiz için gelmediler. Ben Malatyalılar'ın çağdaş yer bilimcilerini dinleyen yöneticiler seçmelerini isterim. Ben bugün bir Malatyalı olarak çok üzüldüm. Yaklaşık 25 yıllık emeğimi burada sundum. Ben Malatyalı olarak gerçekten utandım" ifadelerini kullandı.

Bu arada, ilginin çok az olduğu panele katılanların bir kısmının ise uykuya daldığı gözlendi.

(BK-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title