Haberler

Deprem izolatörü ilk kez bir konut projesinde uygulanıyor

Güncelleme:

Deprem izolatörü ilk kez bir konut projesinde uygulanıyorOsman BAKIR / İSTANBUL, (DHA) ? DEPREM kuşağında olan Türkiye'de deprem izolatörünün uygulandığı ilk konutlar Başakşehir'de yapılıyor.

Deprem izolatörü ilk kez bir konut projesinde uygulanıyor

Osman BAKIR / İSTANBUL, (DHA) ? DEPREM kuşağında olan Türkiye'de deprem izolatörünün uygulandığı ilk konutlar Başakşehir'de yapılıyor. Daha önce köprü, hastane gibi yapılarda uygulanan sistem ilk kez bir konut projesinde hayata geçiriliyor.

Deprem kuşağında olan Türkiye'de daha önce kamu binaları, hastaneler ve köprülerde kullanılan deprem izolatörleri, ilk kez konutlarda uygulanacak. Başakşehir'de yapılacak konutlara deprem izolatörleri eklenecek. Depremin şiddetini dörtte bir oranda düşüren sistem, hem yapıyı hem içindeki eşyaları hem de yaşayan vatandaşları koruyor. Bina maliyetine yüzde beş ile on arasında etki eden sistem, binanın performasında da yüzde dört yüze yakın performans artışı sağlıyor. Sistemin çalışma şekli simülatörde gösterildi. Bir tarafta izolasyon bulunmazken diğer tarafta izolasyon bulunan bir yapı simüle edildi. 7.0 şiddetindeki bir deprem canlandırılırken, yalıtım olmayan yapıdaki eşyaların devrilip zarar gördüğü görüldü. Yalıtımlı yapıdaysa deprem oldukça az hissedildi.

'İLK KEZ BİR KONUT PROJESİNDE UYGULANIYOR'

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Sütcü, daha önce kamu binalarında uygulanan sistemin ilk kez konutlarda uygulandığını söyledi. Sistemin depremin şiddetini azalttığını belirten Sütcü, 'Burada görmüş olduğunuz simülatörde de olduğu gibi sol tarafta sabit temelli bir bina var. Sağ tarafta da deprem yalıtımlı bir bina var. Deprem yalıtımlı binalar, depremin şiddetini ve sarsıntı etkisinin binaya girmesine engel olurlar. Bu binalarda yalıtımsız binalara oranla çok daha güvenli bir yaşam sürebilirsiniz. Burada gördüğünüz proje bu ölçekte bir konut projesi olması bakımından bir ilk olacak. Ülkemizde tabi ki buna benzer projeler vardı. Ama konut bazında ilk defa böyle bir proje gerçekleşmiş olacak' ifadelerini kullandı.

'İYİ BİR YATIRIM OLARAK DÜŞÜNÜLEBİLİR'

Sistemin binanın maliyetine yüzde beş ile on arasında etki ettiğini belirten Fatih Sütcü, 'Deprem yalıtımı dediğimiz teknoloji, deprem izolatörüyle beraber yerin sarsıntı etkisine engel olan teknolojidir. Sabit temelli yapılar şiddetli bir şekilde sarsılırlar. Bu sırada binada bazı hasarlar oluşabileceği gibi içerideki mimari unsurlarda da duvarlar ve tesisatta da bazı hasarlar meydana gelebilir. Yalıtımlı binalardaysa binalar ve içindeki eşyalar korunur. Siz binanızda depremden önce olduğu gibi sorunsuz bir şekilde yaşamaya devam edebilirsiniz. Deprem yalıtımının maliyete etkisi vardır. Fakat ülkemizde yüzde beş ile on arasındadır. Fakat binanın performasında yüzde dört yüzlük bir artış elde edilir. Bu da gerçekten iyi bir yatırım olarak düşünülebilir' diye konuştu.

'7.0 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİ SİMÜLE EDECEĞİZ'

ABD'de 1994 senesinde meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki bir depremin simüle edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Sütcü, 'Şu anda arkamızda bir deprem simülatörü görüyorsunuz. Burada ABD'de 1994 senesinde meydana gelmişi bir depremin simülasyonu gerçekleştirilecek. Depremin orijinal kaydı yaklaşık olarak 7.0 büyüklüğünde. Soldaki binada yine 7.0 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşecekken sağdaki yalıtımlı binada dörtte biri büyüklüğünde hissedilecek. Gerçek bir depremde de yine aynı şekilde bir performans bekliyoruz' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Başakşehir Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title