Haberler

Denizli Barosu'ndan, ABD'nin Türkiye'ye Yaptırım Kararı ile İlgili Açıklama

Denizli Baro Başkanı Av. Müjdat İlhan, Türkiye ile ABD arasında krize dönüşen Amerikalı rahip Andrew Bronson olayıyla ilgili olarak, "Bronson'un serbest kalıp kalmamasına karar verecek olan merci bağımsız hukuk kurumlarımızdır. ABD'nin böyle bir talepte bulunmasının ne ulusal ve ne de uluslararası hukukta yeri yoktur, Türk yargısına bu şekilde müdahale edemez" dedi.

İlhan, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD ile Türkiye arasında birkaç aydan bu yana devam eden diplomatik sürtüşmenin, Türkiye'nin tüm diplomatik girişimlerine karşın krize yol açtığını hatırlattı. Son günlerde Amerikan Hükümetinin aldığı yaptırım kararlarıyla, 70 yıllık dostluğun adeta dinamitlendiğini kaydeden İlhan, "Alınan ekonomik ve askeri yaptırımların siyasal yaptırımlara dönüşmesi, tehlikeli bir gidişata işaret etmektedir. Sanık sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılanan Amerikan yurttaşı Rahip Bronson'un serbest kalıp kalmamasına karar verecek olan merci bağımsız hukuk kurumlarımız olup, diplomatik ilişkilerin anlaşma aracı haline getirilemez. ABD'nin böyle bir talepte bulunmasının ne ulusal ve ne de uluslararası hukukta yeri yoktur, Türk yargısına bu şekilde müdahale edemez. Türkiye Cumhuriyeti, milletiyle bir bütün ve bağımsızlığından asla ödün vermeyen bir ülkedir. 95 yıllık Cumhuriyet dönemi boyunca, temel ilkesi 'Yurtta Sulh, Dünyada Sulh' olmuştur. Atatürk'ün temellerini attığı uluslararası diplomasinin tüm kurallarına uyarak Sevr'i aşmış, Lozan Antlaşması'nı imzalamıştır. Bir asır boyunca aynı ilkeler doğrultusunda devam eden barışçıl devlet kimliği nedeniyle, geçici anlaşmazlıklar dışında ülkemizin varlığını tehdit etme cüretini hiçbir ülke göstermemiştir. ABD aldığı yaptırım kararlarını gözden geçirmek ve ülkemiz aleyhine geliştirdiği kriz politikalarına son vermek zorundadır. Bu hem ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluğun devamı, hem de devletlerarası ilişkinin çıkarları gereğidir. Çatışmanın hiçbir ülkeye ve halka yararı olmayacaktır" dedi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Denizli Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title