Haberler

Denizlerde Yeni Av Sezonu Başlıyor

Kocaeli'de yeni av sezonunu kurban keserek açan Kandıralı balıkçılar, kötü hava şartları nedeniyle teknelerini balıkçı barınağından çıkaramadı.

Kocaeli'de yeni av sezonunu kurban keserek açan Kandıralı balıkçılar, kötü hava şartları nedeniyle teknelerini balıkçı barınağından çıkaramadı.

Kandıra ilçesindeki Kefken Limanı'nda denizlerde av yasağının sona ermesi dolayısıyla düzenlenen törende 5 bin kişiye balık ekmek dağıtıldı. Yeni sezonun bereketli ve kazasız geçmesi amacıyla kurban kesildi.

Törenin ardından denize açılmak için av yasağının kalkacağı gece yarısını beklemeye başlayan balıkçılar, hava şartlarının kötü olması nedeniyle teknelerini balıkçı barınağından çıkaramadı.

Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesi dolayısıyla Karamürsel ilçesindeki Ereğli Limanı'nda da tören düzenlendi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, AK Parti İlçe Başkanı Recep Demirel ve balıkçılar ile vatandaşların katıldığı törende Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi.

Karamürselli balıkçılar, törenin ardından siren çalarak denize açıldı.

"Karşımızdaki en büyük sorun aşırı avlanma"

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Denetçisi ve Kocaeli Bölge Başkanı Şükrü İlikhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin sanayinin kalbi olarak nitelendirilmesine rağmen balıkçılıkta da önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Kentte 572 balıkçı teknesi ve bin 800 amatör tekne olduğunu ama 2 bin 215'i profesyonel olmak üzere 8 bin de balıkçı olduğuna dikkat çeken İlikhan, bunun yanında dışarıdan gelen 50-60 geminin Kandıra açıkları ve İzmit Körfezi'nde avlandığını kaydetti.

İlikhan, yeni av sezonuna büyük bir coşku ve umutla girdiklerini fakat kötü hava şartları nedeniyle Kandıralı balıkçıların büyük kısmının denize açılamadığını belirterek, sezonun ilk günlerinde ağlara en çok palamutun takılmasını beklediklerini ifade etti.

Balıkçıların çok önemli sorunları ve talepleri olduğunu vurgulayan İlikhan, "Türkiye'nin balıkçılığında son yıllarda büyük bir düşüş var. Verilere göre, balık rezervi 250-300 binlere kadar düştü. Bu da geleceğin çok daha zor olacağını göstermektedir." diye konuştu.

"1380 sayılı Kanun'un yeniden düzenlenmesini bekliyoruz."

İlikhan, karşılarındaki en büyük sorunun aşırı avlanma olduğuna işaret ederek, "Balık unu ve yağına verilen kontrol dışı balıklar geleceğimizi yok etmektedir. Av filoları çok büyüdü. Devletimizin denizlerde ışığı tamamen yasaklaması lazım. Balık unu ve balık yağı fabrikalarına gidecek balıkları da muhakkak kontrol altına alması lazım. Balık unu ve yağı nedeniyle çok küçük balıkların avlanmasından dolayı bütün ülkelerde balıkçılık yok olmak üzere. 30-40 kuruşa istavriti, hamsiyi alıp da halkımıza 15-20 liraya balık yedirmek zor bir şeydir." ifadelerini kullandı.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 45 senedir yürürlükte olduğunu fakat bugün ihtiyacı karşılamadığını aktaran İlikhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz devletimizden 1380 sayılı Kanun'un yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. Küçük balıkçılara muhakkak destek olunmalı. Et ve Balık Kurumunun yerine Et ve Süt Kurumu geldi. Şu anda balıkçının balığına sahip çıkacak bir devlet kurumu yoktur. Sadece Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü var, o da tebliğ ve bazı talimatlarla ilgilenmektedir. Balıkçının balığını alacak bir devlet kuruluşuna ihtiyacımız var. Balıkçılığımızın geleceği için denizlerde ışığın muhakkak yasaklanması lazım. Balık avlama yasağının 1 Nisan'a çekilmesi ve boğazdaki dalyanların da tamamen kalkması lazım."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kandıra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title