Haberler

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi 32. Meclis Toplantısı Güney Deniz Saha Komutanlığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilen Ege Firkateyni Müze Gemisi'nde gerçekleştirildi. Meclis toplantısına İzmir Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, DESEV Başkanı Lütfü Sancar, Deniz Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Selçuk Sert de katıldı.

Meclis toplantısında konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, İzmir Alsancak Limanı'nın işletmesini 49 yıllığına devralan Global Hutchison EİB LİMAŞ A.Ş konsorsiyumu yetkilileri ile İzmir'deki sivil toplum kuruluşlarının acentalarla birlikte çalışma kararı aldıklarını açıkladı. Hutchison'ın İzmir Limanı'ndaki yönetim değişikliğinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini istediğine vurgu yapan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, "Hutchison, Mersin Limanı'nın

özelleştirilmesi sürecinde yaşanan sorunların yaşanmasını istemiyor. Bu nedenle kendi temsilcileri ve DTO'ya bağlı 100'e yakın acentenin katılımı ile bir toplantı yapma kararı aldılar. Toplantıda mevcut duruma ilişkin genel bir tespit ve değerlendirme yapılacak ve acentaların sorunları, nasıl çalışma istedikleri ile ortak girişimin çalışma yöntemi hakkında görüş alışverişini sağlayacağız. Amaç ortak noktalarda buluşarak yarın oluşacak sorunların şimdiden ortadan kaldırılmasıdır. Her iki tarafta

beklentilerini bildirecek ve beklentiler doğrultusunda hareket edilecek" dedi.

Alsancak Limanı'nın özelleştirilen limanlar gibi sadece tek bir yükleme sistemi ile çalışmadığına da değinen Dologh, "Burada sadece konteynır taşımacılığı yok. Dökmeciler de var. Acentaların üye olduğu gibi Liman yönetiminin de odamıza üye olması gerekiyor. Biz özelleştirme sonrası yaşanacak geçiş sürecinin yumuşak olmasını istiyoruz. Mersin Limanı'nda olduğu gibi hazırlıksız yakalanıp, sorunlar oluşmaması için toplantıyı oda olarak biz önerdik" diye konuştu.

Toplantı sonrası Alsancak Limanı ile ilgili açıklama yapan DTO Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz, limanların yüklemenin dışa açılan penceresi olduğunu belirterek, "Limanda tekrar sıkışıklık yaşanmaması için Danıştay'ın İzmir Limanı ile ilgili acilen karar vermesi gerekiyor. Danıştay umarım en kısa zamanda limanı özelleştirmeyi kazanan firmaya verir" dedi.

Toplantıda söz alan DTO İzmir Şubesi Danışmanı Erol Çağlar İzmir'deki tüm odaların Selçuk ilçesinde katılacağı ortak genel kurul toplantısında görüşülmek üzere toplantı gündemine Pamucak Limanı'nda halen devam eden hafriyat çalışmalarını da eklediklerini ifade etti. Çağlar, oda olarak Pamucak'ta bir marina yapılması için daha önceleri girişimlerde bulunduklarını hatırlatarak, bu hafriyatın marina için mi yoksa başka bir amaçla mı yapıldığının öğrenilmesi için bu incelemenin önemine değindi.

İzmir Alsancak Limanı için bir milyar 275 milyon dolar teklif vererek işletme hakkını 49 yıllığına devralan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş'den (EİB LİMAŞ A.Ş) oluşan konsorsiyum, İzmir Limanı konusunu görüşmek üzere 7 Kasım 2007 tarihinde DTO'daki ilgili taraflarla İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde bir araya gelecek.

"MAVİ BAYRAK ÇALIŞMALARI"

Dologh toplantıda, Türkiye'de gerçekleştirilen Mavi Bayrak çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Türkiye'deki Mavi Bayrak çalışmalarının Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın işbirliğinde yürütüldüğünü belirten DTO Başkanı Dologh, "Bu tarihten itibaren her 15 günde bir olmak üzere Marmara dahil Çanakkale'den Hatay'a kadar olan sahil şeridinde tespit edilen 300 noktada, ayrıca Karadeniz kıyıları, Eğirdir ve Elazığ-Hazar Gölü de dahil toplam

380 noktada Avrupa standartlarına uygun olarak analizler yapılıyor" dedi.

2005 yılında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye'de 174 plaj ve 12 marina Mavi Bayrak ile ödüllendirilirken, bu rakamın 2006 yılında 180 plaj ile 13 marina olarak belirlendiğini hatırlatan Dologh, "2007 yılının ilk altı ayına ait rakamlar ise 235 plaj ve 14 marina. Türkiye'nin, Mavi Bayrak ile ilgili plaj ve marinaların yıllara göre artış göstermesi turizme ve deniz temizliğine verilen önemin göstergesi olarak da kabul ediliyor" diye konuştu.

(EY-MEF-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title