Haberler

Deniz suyunu, içme suyuna dönüştürdüler

Güncelleme:

Deniz suyunu, içme suyuna dönüştürdüler

Marmaris'te afetlerde kullanılacak mobil arıtma cihazı tanıtıldı

MUĞLA - Muğla'nın Marmaris ilçesinde afet zamanlarında kullanılmak üzere özel bir firma ve turizm işletmesi tarafından Marmaris Belediyesi'ne kazandırılan Mobil Arıtma Cihazı'nın ilk denemesi yapıldı. Oluşturulan sistemle deniz suyu, içme suyuna dönüştürüldü.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde iddiaya göre daha önce denenmemiş bir sistem kullanılmaya başlandı. Marmaris Belediyesi afet bölgelerinde acil durumlarda alt yapı tesisatlarının kaybedilmesi sebebi ile meydana gelebilecek su eksiğinin nasıl giderileceği üzerine çeşitli çalışmalar yaptı. Özellikle denize kıyısı olan bir bölgede oluşabilecek büyük bir afette bölgenin su ihtiyacını temin etmeye yönelik olarak tasarlanan sistem ilk denemesini basın mensupları için yaptı. Marmaris Atatürk Meydanı yanında deniz kenarında Belediye Başkanı Mehmet Oktay tarafından tanıtılan sistem denizden çekilen sular arıtılarak damacanalara aktarıldı. Başkan Oktay ve tanıtıma katılanların tadımını da yaptığı cihazın arıttığı suyun içilebilir olup olmadığı ise tahliller sonucu belirlenecek.

Tamamen yerli sermaye ve yerli mühendisler tarafından geliştirilen sistem deniz suyunun tuzunu alarak normal tüketim suyuna dönüştürüyor. Özel bir firma ve turizm firmasının katkıları ile sosyal sorumluluk projesi olarak Marmaris Belediyesi'ne kazandırılan Mobil Arıtma Cihazı'nın afet alanlarında deniz suyundan kullanım suyu teminine yönelik ilk mobil sistem olduğu biliniyor. Gemilerde ve teknelerde kullanılan arıtma sisteminin daha profesyonel bir şekilde karada ve mobil durumda kullanılması olası acil durumlarda kullanılabilir su ihtiyacını karşılayacağı düşünülüyor. Cihazların ve sistemin römork üzerine sabitleme işi Marmaris Belediyesi tesislerinde gerçekleştirilirken, ihtiyaç duyulan afet bölgesine dakikalar içerisinde hareket edebilecek şekilde tasarlandı.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz üzere afet bölgesinde yaşıyoruz, olası bir afet durumunda tüm tedbirleri almak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Seamar firması ve Sembol otelcilik yetkililerine böyle bir cihazı belediyemize kazandırdıkları için teşekkür ederiz. Allah korusun bir afet olmasın ama biz yine de önlemlerimizi alalım " diyerek cihaz ile ilgili bilgiler verdi. 10 KW'lık bir jeneratör yardımı ile çalışan Water Maker (su yapıcı)'nın saatte 350-400 litre kullanılabilir su üretme kapasitesine sahip olduğu bilgisini de veren Başkan Oktay afet döneminde olası bir duruma karşı hazırlıklı olduklarını da belirtti.

Belediye Afet Danışmanı Selma Kılıç ise '"Su afetlerde yaşamsal en önemli faktördür. Gerek afetzedelerin birebir tüketim ihtiyaçlarını karşılamak ki bu miktar ilk 72 saatte ortalama kişi başı 15 litre civarıdır, gerekse hızlıca oluşturulan mobil hastane ihtiyaçlarını, kurtarma ekiplerinin ihtiyaçlarını, yapım-yıkım ihtiyaçlarını karşılamak için su ihtiyacının giderilmesi çok önemlidir" diyerek belediye demirbaşlarına kazandırılan cihazın gerekliliğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmaris Belediyesi Marmaris Muğla Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title