Haberler

Denge Zarokan (Çocuk Sesi) Dergisi 6 Yaşında

Güncelleme:

Diyarbakır Bağlar Eğitim Destek Evi'nin öğrencileri tarafından çıkartılan Denge Zarokan (Çocuk Sesi) dergisi 6.ncı yılına girdi.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Bağlar Eğitim Destek Evi'nin öğrencileri tarafından çıkartılan Denge Zarokan (Çocuk Sesi) dergisi 6.ncı yılına girdi. Dönem dönem kesintiye de uğrayan dergi 6 yılda toplamda 33 sayı çıkarttı. Şırnak'tan İstanbul'a kadar birçok okuyucusu bulunan Denge Zarokan (Çocuk Sesi) dergisi Kürtçe ve Türkçe yayın yaparken derginin aynı zamanda yine çocuklardan oluşan yazarları da bulunuyor. Resim, seramik, folklor satranç, halk oyunları vb. faaliyetlerini yazan çocuklar dergilerinde zaman zaman halk röportajlarına da yer veriyor.


'Çok Güzel Bir İş Yaptığımızı Düşünüyorum'


Yaklaşık dört yıldır Bağlar Eğitim Destek Evi'nde eğitim gören 14 yaşındaki Ayşegül Öncel 3 yıldır Denge Zarokan dergisinde yazarlık yaptığını söyledi. Yazı ve şiirlerini genellikle Kürtçe yazdığını dile getiren Öncel, "Özel günlere ilişkin konuları da bazen ele alıp yazıyoruz. Dergimizi destek evine gelmeyen arkadaşlarımız da alıp okuyorlar. Çok güzel bir iş yaptığımızı düşünüyorum, dergimizi seviyorum" diye konuştu.


Herkes İstediği Şeyi Yazabiliyor


Denge Zarokan dergisinin 4 yıllık muhabiri Helin Titiz ise dergilerinin kentin bütün çocukları tarafından okunması gerektiğini söyledi. Dergiye herkesin istediği şeyi yazabildiğini söyleyen Titiz, dergide çocukların sorunlarına da değindiklerini söyledi. Dergi için çok önemli röportajlar da yaptıklarını sözlerine ekleyen Titiz, "Burada olmaktan çok mutluyum. Derginin yazarı olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum, iyi ki dergimiz var" dedi.


'Dergiyle Birlikte Çocukları Daha Yakından Tanıyoruz'


Eğitim Destek Evi'nde yaklaşık iki yıldır Türkçe öğretmenliğini yapan Pelda Yalçın, Denge Zarokan dergisinin, yaşama ve toplumsal sorunlara dair çocukların kendi fikirlerini, duygularını, düşüncelerini ve hayallerini yansıtmaya çalıştıkları bir dergi olduğunu söyledi. Derginin 16 sayfadan oluştuğunu söyleyen Yalçın, çocukların dergiyi çok özümsediklerini belirterek "Konuları kendileri belirliyorlar. Yazılanları bütün öğretmenlerle beraber okuyup yayınlanabilir olanları seçiyoruz. Böylelikle biz de onları daha yakından tanımış oluyoruz. Onların toplumsal olaylar karşısında ne kadar duyarlı olduklarını, ne kadar geniş düşündüklerini ve hayallerinin ne kadar temiz olduklarını daha rahat görme şansı oluyor" şeklinde konuştu.


Derginin Kobanê'li çalışanlarının da olduğunu sözlerine ekleyen Yalçın son olarak, "Temmuz ayında 34.ncü sayımızı hazırlıyoruz. Bu sayımızda çocuklarımızın bir yıl boyunca belediyemizin desteğiyle yaptıkları kent gezileri, piknikleri, hazar yaz kampını ele aldılar. Bu sayıyı herkesin okumasını tavsiye ediyorum" dedi.

Kaynak: Temsilci / Kültür Sanat

Diyarbakır İstanbul Şırnak Anne Çocuk Eğitim Yerel Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title