Haberler

"Demokratik Açılım Sürecinde Kararlıyız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Açılım Sürecinde Kararlı Olduklarını Belirterek, 'Görüyorum Ki Türkiye Genelinde de Gerçekten Olumlu Yaklaşımlar Görüyoruz.' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılım sürecinde kararlı olduklarını belirterek, ''Görüyorum ki Türkiye genelinde de gerçekten akademisyenlerde olsun, yazar çizer takımında olsun, halkımızda olsun, siyasi partilerin diğerlerinde, sivil toplum örgütlerinde de olumlu yaklaşımlar görüyoruz. Temennim odur ki bir mutabakat zeminini oluşturur ve bu işi kararlı bir şekilde sürdürürüz'' dedi.

AK Parti'nin 8. kuruluş yıl dönümü nedeniyle parti genel merkezinin teras katında resepsiyon verildi.

Başbakan Erdoğan, konukları teras girişinde karşılayarak tebrikleri kabul etti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, demokratik açılım konusunda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, ''Arkadaşımıza (İçişleri Bakanı Beşir Atalay) verilmiş olan red cevabı var'' dedi.

Erdoğan, muhalefet partilerinden genel başkan düzeyinde randevu talep edilmediğinin söylendiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

''Buna koordinatör tayin ettik ve bir koordinatör olarak bu yürütülüyor. Yani bu işin koordinatörü İçişleri Bakanı. Bütün bilgiler, her şey onda toplanmış vaziyette. O gidip bilgileri verecek. Bu beyefendiler (Baykal ve Bahçeli) hep genel başkanlarla mı görüşüyorlar. Bütün görüşmeleri onlarla mı yapıyorlar. Benim karşıma hep genel başkanlar mı geliyor. Ben bu ülkede bütün insanlarıyla rahatlıkla görüşüyorum. Burada kalkıp da böyle bu tür şeyleri arama gayreti içerisine girmek bahaneden başka bir şey değildir. Biz, siyasi partilerin hepsinin bu sürece katılımda bulunmasından yanayız. Bizim için değişen bir şey yok, ama randevu vermeyeceklerse bile CHP'nin 1989'da mıydı malum bir raporu vardı. Bu çalışmayı yürüten arkadaşlar bunları da masaya yatırıyorlar zaten.''

Demokratik açılım konusundaki adımların ne zaman açıklanacağı konusundaki bir soru üzerine Erdoğan, fazla bir süre öngörmediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Şu anda arkadaşlar çalışmayı yürütüyorlar. Yıl sonunu falan bulamayız, o kadar rahat değiliz'' dedi.

Erdoğan, demokratik açılım sürecinin yeni yasama döneminde açıklanıp açıklanmayacağı sorusuna da, ''İnşallah'' yanıtını verdi.

Demokratik açılım paketinde Anayasa değişiklikleri olup olmayacağının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

''O tür şeyler de var, ama biz tabii mümkün olduğunca kolayı seçeceğiz. Mümkün olduğunca birinci derecede tabii, kısa, orta, uzun derken uygulanabilirden işe başlayacağız.''

Erdoğan, olası bir Anayasa değişikliğinin sadece bölgeyi ilgilendiren konularda mı, yoksa Türkiye'nin genelini ilgilendirecek bir sivil Anayasa şeklende mi olacağına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

''Dikkat ederseniz 'demokratik açılım' diyoruz. Demokratik açılım dersek bölgeyi değil 780 bin kilometre kareyi kapsar ve 71,5 milyon diyoruz, devamlı bunu kullandık. Niye? Çünkü biz 71.5 milyonun kucaklaşmasını istiyoruz, bizim derdimiz bu ve 780 bin kilometre karelik vatan toprağı üzerinde bu olsun istiyoruz''

Başbakan Erdoğan, ''CHP ve MHP'ye tamamen kapıları kapatmadığınız anlaşıldı bu sözlerinizden'' denilmesi üzerine, şunları söyledi:

''Onu söylüyorum, ama hakaretlere de tabii kusura bakmasınlar da yani bir yerinden bir şey bizim de söylememiz lazım. Yani sükut edersek adeta onları da kabullenme anlamına gelir mi endişesini de tabii taşıyoruz. Bunun için de tabii bazı şeylerin de cevabını vermemiz lazım. İşte arkadaşım talebini yaptı. Bu işin koordinesini yapan arkadaşım, o götürüyor bunu.''

Erdoğan, ''Peki daha sonra siz kendiniz görüşür müsünüz?'' sorusuna, ''Gerekirse onlar da yapılır tabii. Benim derdim şu anda; ülkemin birliği, beraberliği, bütünlüğü. Zaten biz buna 'Milli Birlik Projesi' de diyoruz aynı zamanda. Bu özelliği de var bu işin. Yani bu bir birlik projesidir, beraberlik projesidir. Bu ruhla bu işe sarıldık. Bu ruhla da bu işi bu süreci devam ettiriyoruz'' yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title