Haberler

"Demokrasisi Gelişmiş Bir Ülke İstiyoruz"

Güncelleme:

Akil İnsanlar Heyeti üyesi Yusuf Şevki Hakyemez, "Türkiye'de ilk defa siyaset, sorunun çözümü için inisiyatifi ele almıştır" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, " Türkiye'de ilk defa siyaset, sorunun çözümü için inisiyatifi ele almıştır. 63 kişilik listede yer alan herkesin süreci desteklemek için farklı görüşleri olabilir ama ortak görüş akan kanın durması yönündedir" dedi.

Grup Başkanı Hakyemez ile Grup Başkan Vekili Vedat Bilgin, Grup Sekreteri Fatma Benli, grup üyeleri Oral Çalışlar, Şemsi Bayraktar, Yıldıray Oğur ile Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu'ndaki çalışmaların tamamlanmasının ardından Karadeniz Bölgesi Grubu'na dahil olan Ahmet Gündoğdu, Novotel'de yaklaşık 300 kişiden oluşan sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri temsilcileri ve aktivistlerle bir araya geldi.

Hakyemez, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de 30 yıldır terör sorunu olduğunu ve gündemi meşgul ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Gelinen noktada göründüğü üzere şehitlerimiz var, can kayıpları var, ekonomik açıdan çok yüksek miktardaki kaynaklarımızın bu alana aktarılması ve kullanılması söz konusu. Bu sorunun çözümü gerekiyor. Bu konuda siyasi iktidarların çözüm bulunması gerekiyor. Gelinen noktada hükümet silahların susması için çözüm olarak adlandırılan süreci devreye sokuyor. Çözüm süreci olarak adlandırdığımız bu süreçte Türkiye'de yeni bir durum olduğu için yeni bir heyecan ortaya çıkmış durumda. Bu konu Türkiye için fevkalade hassas ve güncel. Hassas çünkü Türkiye binlerce şehit verdi. Binlerce şehidimizin hassasiyeti söz konusu.

Hükümet kendine göre adımlar atıyor. Hükümet bu süreci destekleyen kişilerin halka anlatmasını, daha ziyade hükümetin bu süreci destekleyen kişilerin bu sürecin içine girerek halkın beklentilerini öğrenmesi düşüncesi var. Halkın endişelerini göz önünde bulundurmadan hareket ederse başka sıkıntılar ortaya çıkabilir. 63 kişilik liste gündemde, bu ekibe akil insanlar deniyor. Akil insanlar ifadesi çok rahat kullanabileceğimiz ifade değil. Anadolu'nun hepsi akil. Burada biz kendimize diyalog grubu denmesini daha doğru buluyoruz. İki aylık sürenin sonunda hazırlayacağımız raporla düşüncelerinizi aktaracağız. Türkiye'de ilk defa siyaset, sorunun çözümü için inisiyatifi ele almıştır. 63 kişilik listede yer alan herkesin süreci desteklemek için farklı görüşleri olabilir ama ortak görüş akan kanın durması yönündedir."

-"Tek seslilik kadar yanlış bir şey yoktur"-

Sorunların çözümü noktasında çok sesliliğinin önemini vurgulayan Hakyemez, şöyle devam etti:

"Gittiğimiz yerlerde, 'biriniz başka biriniz başka konuşuyorsunuz' deniyor. Zaten böyle olması gerekir. Aksi tek seslilik olur. Sorunların çözümü noktasında tek seslilik kadar yanlış bir şey yoktur. Güvenlik politikası ötesinde başka unsurlar da var sorunların çözümü için. İnsan haklarının yükseltilmesi ve demokratikleşme gibi. Hiçbir şekilde hükümetin direktifleriyle hareket etmiyoruz. Bu süreci iktidar değil başka bir parti başlatsa dahi vatan borcu olarak görür ve yine girerdik. Kanayan yarayla ilgili olarak çok küçük katkımız olacaksa bunu sağlamaktan onur duyarız. Eleştirileri saygıyla karşılıyoruz. Biz kendimizi biliyoruz. Bu toplantılar bizim için önemlidir.

Türkiye'de değişik görüşe mensup insanların medeni şekilde görüşlerini ifade ettiklerini gördük. Trabzon'da da bu şekilde olacağı kanaatindeyim. Terör sorununun çözümü için Türkiye'nin bu süreci denemesi gerekiyor. Türkiye güçlü bir ülkedir ve bu terör sorunundan bir an önce kurtulması gerekiyor. Türkiye'nin ekonomik imkanlarını farklı yerlere kullanmasında fayda olduğu kanaatindeyim. Burada anaların ağlamasından, canların gitmesinden bahsetmiyorum bile. Bu konuda herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Nerede ne çalışma yapacağımıza heyet olarak birlikte karar veriyoruz. İllere ilişkin görüşlerimizi ortaya koyan rapor yazacağız ve görevimizi yerine getireceğiz."

-"Demokrasisi ve ekonomisi gelişmiş bir ülke istiyoruz"-

Grup üyesi Şemsi Bayraktar ise kendilerinin bir diyalog grubu olduğunu belirterek, "Akil olanlar sizlersiniz. Zaten bu süreci sizin fikirleriniz belirleyecek" dedi.

Görevlerinin iki ay olduğunu ama sürecin uzun süreceğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Belki uzun süre barışın sağlanması noktasında görev yapacaksınız. Bazı endişeler var, bunlar kaldırıldığında inanıyorum ki 75 milyon insanımızla yürüyeceğimiz bir ulvi yol. Bizler değişik görüşte insanlarız. Demokrasisi ve ekonomisi gelişmiş bir ülke istiyoruz. İçeride ve dışarda terörün bitmesini istemeyen nifak tohumları var. Bu milletin arasına sokulmak isteyen fitne, fesat var. Türk milleti bölünmesin, fitne fesat yeniden yeşermesin, Türk bayrağı ülkenin her köşesinde dalgalansın diye buradayız. Çerkezin, Lazın, Kürdün, Türkün, fitne fesadı yok ederek bir arada olması için biz buradayız. Birlikte ortak yaşam kurmanın yolu birimizi tanımaktan geçiyor."

-"Silahlar sustu, çocuklarımız ölmüyor"-

Grup üyesi Oral Çalışlar, Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini, 30 yıldır denenen yöntemlerle terör sorununun çözülemediğini, sonunda siyaset aklının ikinci yolu denemeye karar verdiğini dile getirdi.

Çalışlar, şöyle devam etti:

"Dağdan indirmek ve Türkiye'yi barış ortamında yeniden inşa etmek, görebildiğimiz kadarıyla başarıyla yürüyor. Neredeyse 3 aydan fazla süredir silahlar sustu, çocuklarımız ölmüyor. Toplumsal destek başlarda daha düşüktü, her geçen gün destek artıyor. Türkiye'nin iddialı bir ülke olmasının da koşullarını yaratacak. İçerde çatışan bir ülkenin uluslararası alanda etkili olması ve insanını refah içinde yaşatması mümkün değil. Çağrı aldığım zaman yıllardır özlemini duyduğum imkan doğdu. Silahların susmasından sonra nasıl bir Türkiye yaratılacaksa halk karar verecek. Endişeye mahal yok. Burası seçimlerle idare edilen bir ülke, o nedenle hep birlikte karar vereceğiz. 101 gündür çocuklarımız ölmüyor."

-"Arkasında ne var diyorduk şimdi çözümü konuşuyoruz"-

Grup üyesi Ahmet Gündoğdu ise teröristle mücadele ile terörle mücadelenin karıştırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"PKK ve Ergenekon türü yapılanmaların bir daha olmaması için devletin, milletin yapması gereken nelerdir sorularına cevap aramaktır. 30 yıldır arkasında ne var diyorduk şimdi çözümü konuşuyoruz. Bu kuşak bu sorunu çözmezse bizden sonraki kuşaklar bunu konuşamayacaklar bile. Bu nedenle tarihi bir fırsat. Vatanın bölünmezliği ile milletin kardeşliğini birlikte konuşmamız lazım. Sesin yükseltildiğinden ziyade sözün yükseltildiği toplantıları önemsiyorum. Önerim Kürt kardeşlerimin Ergenekon terör örgütünün katliamlarının Türk ırkına ve Türk kardeşlerine çıkarmamaları. Türk kardeşlerim de PKK'nın katliamlarının faturasını Kürt ırkına çıkarmamalarıdır.

Çanakkale ruhunu yeniden tesis edelim. Elbette eleştiri demokrasinin gereğidir, karşı koyanların ise niçin sorusuna cevap üretmesi lazım. Vatanın, şehitliğin, dinin ne olduğunu bilmeyenlerin bu eleştirileri yapıyor olması ayrı bir konu. Hazreti İbrahim'in ateşine su taşıyan serçeyi önemsiyorum. Yangının söneceği, sönmeyeceği önemli değil. Milletin el koyması lazım bir daha eline kına yakıp gönderdiği çocukların annesinin ağlamaması lazım. Süreç başarılı olursa millet, başarısız olursa silah tüccarları, kaostan beslenenler kazanacaktır."

-"Türkiye'nin önünde hiç bir engel kalmamıştır"-

Grup Başkan Vekili Vedat Bilgin, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bırakma gayreti içinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"PKK'nın 30 yıllık kanlı terör tarihini bir anda çöpe atmak büyük bir başarıdır. Türkiye buraya birden bire gelmedi. Türkiye bugün çok farklı bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Birkaç gün önce 25 milyar avroluk ihale gerçekleştirildi. Türkiye'nin nasıl bir güç olduğunu göstermesi açısından önemli. Türkiye'nin 800 milyar dolar gayrisafi milli hasılası var. Kişi başına düşen geliri 11 bin dolar civarında. Bunlar Türkiye'nin başarısı. Türkiye hızlı bir şekilde bölgesel güç haline geliyor. Bunda Mustafa Kemal Paşa'nın, Türkiye'yi yönetenlerin hepsinin bir şekilde katkısı var. Türkiye'nin bütün bu büyük adımları atmasının altında demokrasinin çok büyük payı var."

Demokrasinin Türkiye'nin kalkınmasını, büyümesini, "coğrafyasındaki yürüyüşünü" etkileyen faktörlerden biri olduğunu ifade eden Bilgin, şöyle devam etti:

"Her dönemin eleştirecek yönünü bulabiliriz. Bunlara takılıp kalmamak lazım. Bugünkü iktidarın katılmadığımız yönleri vardır ama tarafsız baktığımız zaman kendi kimliğini yeniden keşfeden demokrasi sayesinde kavuşmuştur. Son 2 yılda Türkiye PKK ile mücadeleyi farklı bir biçimde ele almıştır. Türkiye bu süreçte hiç bir şey vermiyor, demokratik devlet, özgür toplum kurmanın şartlarını hazırlıyor. Türkiye'nin önünde hiç bir engel kalmamıştır. Bu rakamlar terör bittikten sonra büyüyecektir."

-"Bu meseleyi geride bırakmak için cesaret gerekiyor"-

Grup üyesi Yıldıray Oğur ise 101 gündür, barış süreci başladığından beri hiçbir insanın hayatını kaybetmediğine, şehit verilmediğine dikkati çekerek,

"Devletimiz meselenin bu şekilde çözülemeyeceğinin farkına vardı. Bu mesele Türkiye'nin kamburudur. Bu meseleyi geride bırakmak için cesaret gerekiyor. Korkularımızı, endişelerimizi bir kenara bırakıp rasyonel düşünmeliyiz" dedi.

Grup Sekreteri Fatma Benli de Tokat'ta bir şehit ailesini ziyaret ettiklerini, şehidin annesinin çocuğunun fotoğraflarına bakamadığını, torunlarını görmeye gidemediğini söylediğini ifade ederek, "Çünkü hala orada yaşadığını düşünüyor. Tekrar tekrar canlarımızı kaybetmemek için bu süreç önemli" diye konuştu.

Kaybedilen her canın toplumda ayrışmaya sebebiyet verdiğini ifade eden Benli, şunları kaydetti:

"Tek ve net olan bir gerçek var silah bırakılacak ve bunun için herhangi bir yasa çıkarılmayacak. Hepimizi ilgilendiren bir konu bizden sonra gelecekleri de ilgilendiriyor. Tekrar yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini hep birlikte hareket etmeliyiz. İnternette, akiller şu kadar ücret alıyor gibi söylemler var. Akiller ücret falan almıyorlar. Türkiye'de binlerce, onbinlerce akil var, Trabzon'da da binlerce akil insan var. Herkese ulaşmak mümkün değil, farklılıkları içermesine çalıştık. Siyasi partileri hiçbir şekilde davet etmiyoruz. Şehit ailesi derneklerini de davet etmiyoruz. Biz onların ayağına gidiyoruz."

Grup üyelerinin konuşmalarının ardından fikirlerini dile getirmek üzere katılımcılara söz verildi. - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Oral Çalışlar Vedat Bilgin Fatma Benli Türkiye Yerel Haberler

title