Haberler

Demokrasi Gazisi" Kaybettiği İlçelerini Geri İstiyor

Türk siyasi hayatına "demokrasi gazisi" olarak geçen ve 1954 yılında ilçe yapıldıktan sonra 1957'de yeniden il statüsüne kavuşturulan Kırşehir'de sivil toplum kuruluşları, kaybedilen ilçelerin yeniden kente bağlanmasını istiyor.

ABDULLAH YILDIZ - Türk siyasi hayatına "demokrasi gazisi" olarak geçen ve 1954 yılında ilçe yapıldıktan sonra 1957'de yeniden il statüsüne kavuşturulan Kırşehir'de sivil toplum kuruluşları, kaybedilen ilçelerin yeniden kente bağlanmasını istiyor.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Selahattin Ekicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in 1954 yılında ünlü siyasetçi Osman Bölükbaşı'ya verdiği desteklerden dolayı dönemin iktidar partisi Demokrat Parti tarafından ilçe haline getirildiğini, daha sonra da Niğde'nin ilçesiyken il yapılan Nevşehir'e bağlandığını söyledi.

O dönem ilçelerinden Çiçekdağı'nın Yozgat'a, Kaman'ın Ankara'ya, Hacıbektaş, Mucur, Avanos ve daha sonra ilçe olan Kozaklı'nın da Nevşehir'e bağlandığını hatırlatan Ekicioğlu, Kırşehir'in 1957 yılında yeniden il yapılmasıyla Hacıbektaş, Mucur, Avanos ve Kozaklı dışındaki ilçelerini geri aldığını dile getirdi.

Sonraki yıllarda ilçe yapılan ve Kırşehir'e 50 kilometre mesafede olan Aksaray'ın Ortaköy ilçesinin de 1954 yılından önce Kırşehir'in sınırlarında olduğuna işaret eden Ekicioğlu, o dönemde yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle kentin özellikle nüfus yönünden büyük bir kayıp yaşadığını vurguladı.

TBMM'den kaybettikleri ilçelerin geri verilmesiyle ilgili bir karar beklediklerini anlatan Ekicioğlu, şöyle konuştu:

"Aradan geçen 50 yılı aşkın sürede Kırşehir'in yeniden itibarını istiyoruz. Bunun hukuki yolları için girişimde bulunduk. Oda olarak imza toplayıp dava açmak istedik. Hukukçularımız, bu konunun hukuki hiçbir gerekçe ve altyapısının olmadığını ancak Meclis'e taşınarak Kırşehir'in iadeiitibarının alınmasının mümkün olabileceğini söylediler. Siyasetçilerimize çağrı yapıyorum, bu konuyu tekrar gündeme getirerek Kırşehir'in itibarının yeniden iade edilmesini istiyoruz. Eski ilçelerimizin de yeniden Kırşehir'e bağlanmasını bekliyoruz."

Ekicioğlu, göç yüzünden Kırşehir'in nüfusunun giderek azalmasıyla milletvekili sayısında da eksilme olduğuna dikkati çekerek, "Tekrar il yapılmasına rağmen Kırşehir'in nüfusu azaldı. Eskiden 5-6 olan milletvekili sayımız 2'ye düştü. İlçelerimizi geri alırsak, nüfus artışıyla milletvekili sayımızı da artırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

"Referandum da yapılabilir"

Hacıbektaş, Kozaklı, Avanos ve Ortaköy gibi ilçelerin yakınlıktan dolayı hala ticari faaliyetlerini Kırşehir ağırlıklı olarak sürdürdüğünü vurgulayan Ekicioğlu, gerekirse bu ilçelerde referandum da yapılabileceğini belirtti.

Ekicioğlu, birçok sivil toplum kuruluşunun bu konuda kendilerine destek verdiğinin altını çizerek, TBMM'den bu konuda girişim beklediklerini dile getirdi.

"Bir düzeltilme istiyoruz"

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk de göreve geldikleri 2005 yılından itibaren Kırşehir'in ilçelerinin geri verilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Başka illere bağlanan Kozaklı, Hacıbektaş, Ortaköy gibi ilçelerin belediye başkanlarını Kırşehir'de toplayarak onların da görüşlerini aldıktan sonra dosya hazırlayarak ilgili yerlere ilettiklerini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"1954 yılında giden ilçelerimizin yeniden Kırşehir'e bağlanmasını ve bugün 2 milletvekiliyle değil, 4-5 milletvekiliyle temsil edilmesini istiyoruz. Doğal hakkımızı istiyoruz. Zannedersem Meclis'e bir önerge verilecek ve demokrasi gazisi olan Kırşehir'e eski ilçeleri geri verilecek, bir düzeltilme yapılacak. Sivil toplum kuruluşları olarak bunu istiyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Hacıbektaş Kırşehir Kozaklı Avanos Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title