Haberler

Demirtaş: "Resmi Dilimiz Türkçe, Anadilimiz Kürtçe'dir" / 1 /

Kurdi-der Hakkari Şubesi'nin 1'inci Olağan Kongresi yapıldı.

Kurdi-der Hakkari Şubesi'nin 1'inci Olağan Kongresi yapıldı. Belediye Başkanlığı Lokalinde yapılan kongreye, BDP Grup Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, BDP Hakkari il Başkanı Orhan Koparan, STK Temsilcileri ve delegeler katıldı. Konuşmaların Kürtçe yapıldığı kongrede BDP Grup Başkanı Demirtaş'ta Kürtçe selamlama yaptıktan sonra konuşmasına Türkçe devam etti. Kurdi-Der'in Kürtçeyi korumak için bin bir zorlukla mücadele yürüttüğünü söyleyen Demirtaş, "Bir taraftan Türkçe uluslararası olimpiyatlar düzenleniyor ve deniyor ki biz kardeşiz. Türkçe'ye de Kürtçe'ye de eşit yaklaşıyoruz diyorlar. Şimdi gidip o Türkçe olimpiyatlarında gözyaşı döken, hüngür hüngür ağlayan, cemaatlerin lideri gibi olan bakanlara hatırlatmak istiyorum. Ağlanacak bir durum varsa Kürt dilinin durumuna ağlayacağız. Türkçe olimpiyatlar yapılacaksa yapalım. Hep birlikte de destekleyelim çok güzel. Türk dilini korumak onun için uluslararası olimpiyatlar düzenlemek geçekten gurur vericidir. Ama aynı zamanda aynı ülkede başka bir Kürt dilini yok etmek için de uğraşmak da o kadar büyük bir utançtır. Türkiye'de şu an sınıflarda milyonlarca Kürt çocuğuna Türkçe eğitim veriliyor. Çocuklar Türkçe öğrensin. Buna bir itirazımız yoktur. Bu ülkenin yurttaşı, olan herkes resmi dilini tabiki öğrenecek. Bakın biz öğrendik konuşuyoruz. Ama anadilimizi bize unutturarak, Türkçe'yi zorla bize öğretenlere karşı biz artık yeter diyoruz" dedi.

Türkiye'de Kürtçe'nin serbest olmadığını belirten Demirtaş, Kürtçe'nin sadece Başbakana serbest olduğunu söyledi. Demirtaş, "Türkçe Türkiye'de bir tek Kürtlere yasaktır. Kürtlerin coğrafyası olan Kürdistan'da demek yasaktır. Yani Kürtçe alfabeyle kendi çocuğumuza isim vermek de yasak. Çocuğumuza Bawer ismi veremiyoruz. Çünkü içinde 'w' var. Bir dil ülkeyi bölmez. Irkçı dil, faşizan dil, AKP'nin dili ülkeyi böler. Tek dil, tek millet diyor. Sonra da diyor Kürtleri asimilasyondan kurtardık. Size minnetimiz yok. AKP 'ye rağmen Başbakan'a rağmen analar kendi çocuklarına anadilini öğretecekler. Resmi dilimiz Türkçedir. Ama analimiz Kürtçedir" diye konuştu.

?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title