Haberler

Demirhanlı Köyünde Mera Açılışı

Mera Islahı ve Amenajman Projesi Kapsamında Edirne Merkez'e Bağlı Demirhanlı Köyünde Mera Açılışı Yapıldı. Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, Proje Kapsamında 30 Köyde Toplam 96 Bin 905 Dekar Alanda Mera Islah Çalışmalarının Yürütüldüğünü Belirtti.

Mera Islahı ve Amenajman Projesi kapsamında Edirne Merkez'e bağlı Demirhanlı köyünde mera açılışı yapıldı. Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, proje kapsamında 30 köyde toplam 96 bin 905 dekar alanda mera ıslah çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Demirhanlı köyünde düzenlenen açılış töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Kurtuluş İlköğretim Okulu halkoyunları ekibi gösteri düzenledi. Törende konuşan Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, projenin amacının planlı otlatma, gübreleme ve diğer kültürel işlemler ile aşırı kullanımdan dolayı verimsizleşen meraların ot verimlerini artırarak kaba yem açığını en aza indirmek olduğunu söyledi. Gün geçtikçe azalan meralarda aşırı ve düzensiz otlatmadan dolayı, ot kapasitesinin azaldığını belirten Yazıcı, "İlimizde, 144 bin 755 büyükbaş, 239 bin 255 küçükbaş hayvan mevcut olup, buna karşılık toplam mera alanlarımız ise 57 bin hektardır. Verimsizleşen mera alanlarımız, mevcut hayvan varlığımızın kaba yem ihtiyacını karşılayamaz durumdadır. Bu nedenlerden dolayı meraların ıslah edilmesi kaçınılmaz oldu" dedi.

Yazıcı, Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi'nin 2004 yılında 2 köy ile başlatıldığını ifade ederek, "2005 yılında 2 köy, 2006 yılında 8 köy, 2007 yılında 7 köy, 2008 yılında 10 köy dahil edilmiştir. Ayrıca 2007 yılında 4 köy, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamına alındı. Bugün itibarı ile 30 köyümüzde toplam 96 bin 905 dekar mera alanımızda, mera ıslah faaliyetleri yürütülmekte olup, Hacıumur, İskender ve Çömlekakpınar köylerinde yürütülen projeler sonuçlandı" diye konuştu.

PROJE İÇİN 474 BİN 94 YTL HARCANDI Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi için bugüne kadar Genel Bütçe'den 429 bin 247 YTL ve Özel İdare Bütçesi'nden 44 bin 847 YTL olmak üzere, toplam 474 bin 94 YTL harcama yapıldığını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

"Demirhanlı köyümüzde, 2005-2008 yılları arasında 3 bin 115 dekar mera alanında yürütülen bu proje için, birinci yıl 49,55 ton 20-20-0 kompoze, 62,30 ton yüzde 26'lık Amonyum Nitrat gübresi atılmış, 4 bin 850 adet fidan (Akasya, Akçaağaç, Dişbudak) dikilmiştir. İkinci yıl, 500 adet fidan (Akasya, Akçaağaç, Dişbudak) dikilmiştir. Üçüncü yıl, 50 ton yüzde 33'lük Amonyum Nitrat gübresi atılmış ve Özel İdare Bütçesi'nden 5 bin YTL ile sıvat yapılmıştır. Dördüncü yıl, 46,50 ton yüzde 33'lük Amonyum Nitrat gübresi uygulanmış ve bin adet fidan (Akasya, Akçaağaç, Dişbudak) dikilmiştir. Bu proje için bugüne kadar Genel Bütçe'den 79 bin 730 YTL, Özel İdare Bütçesi'nden 5 bin olmak üzere toplam 84 bin 730 YTL harcama yapılarak, proje sonuçlandı." Mera ıslahından önce dekara 180 kilogram yeşil ot alınırken, ıslah sonucunda bu rakamın 1 kilo 40 grama ulaştığını vurgulayan Yazıcı, mera kenarlarına çit amacıyla dikilen fidanların, meraların sınırlarını keskinleştirdiğini, hem de hayvanlar için doğal gölgelikler oluşturduğunu söyledi.

Yazıcı'nın konuşmasının ardından söz alan Mera Yönetim Birliği Başkanı Şakir Öztürk, Edirne'nin en önemli konuların başında tarımın geldiğini belirterek, çayır- mera ıslahının hayvancılığın gelişmesinde çok büyük önem arzettiğini vurguladı. Köy Muhtarı Sadullah Biçen ise, yapılan çalışmadan ötürü herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Edirne Vali Yardımcısı Kamil Sarıaslan, Demirhanlı Köyü muhtarı Sadullah Biçen ile Mera Yönetim Birliği Başkan ve üyelerine teşekkür belgesi verdi.

Mera açılışının ardından katılımcılara pilav ve ayran ikramı yapıldı. Açılışa Edirne Vali Yardımcısı Kamil Sarıaslan, Çevre Orman Müdürü Abdullah Bülbül, Tarım Reformu Bölge Müdürü İhsan Küçükkaya, Tarımsal Araştırma Bölge Müdürü Nemci Beşer ve Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Ali Kayadibi katıldı.

(İA-ED-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title