Haberler

Demirel'den Alman Büyükelçiye Kıbrıs Tepkisi

Süleyman Demirel, Kıbrıs Sorunun Çözüm Yeri BM'dir Diyen Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz'a "Pekiyi O Zaman Rumların AB'de İşi Ne" Diyerek Tepki Gösterdi.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kıbrıs sorunun çözüm yeri BM'dir diyen Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz'a "Pekiyi o zaman Rumların AB'de işi ne" diyerek tepki gösterdi.

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM)ve Türkiye AB Derneği'nin "AB Treni Gidiyor mu?" başlıklı toplantıda konuşan Demirel kendisinden önce konuşma yapan Almanya Büyükelçisi'ne tepki gösterdi. Almanya Büyükelçisi Cuntz'un konuşmasında "Kıbrıs sorununda çözüm yeri AB değil BM'dir" yönündeki sözlerine Demirel, konuşmasında "Kıbrıs sorunun çözümü BM de Pekiyi o zaman Rumların burada (AB'de) işi ne" diye sordu. Demirel'in bu tepkisi salondaki dinleyiciler da alkışladı. Demirel, Kıbrıs Rum Kesimi'nin bütün adayı temsil ediyor gibi, "AB üyesi yapılması kadar büyük bir yanlışın olamayacağını" belirtti ve Avrupa'nın bu hatanın bedelini ne Türkiye'ye ne de kendi haklarına ödetmemesi gerektiğini kaydetti. 600-700 bin nüfuslu Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'nin üyeliğini engellemeye çalıştığını söyleyen Demirel, "Peki diğer 477 milyon AB vatandaşının fikri ne oldu, bu kabul edilemez" dedi. Demirel Yunanistan ve Türkiye'nin girmediği bir yere Kıbrıs'ın üye yapılmasının da bir ihlal olduğunu kaydetti.

AB projesinin bir pazar projesi değil, bir barış projesi olduğunu kaydeden Demirel, Avrupa'nın kaygısının Pazar değil bir tarafın diğerini tahrip etmesi olduğunu söyledi. Almanya ile Fransa'nın tarihten gelen bir husumeti olmasına karşın AB ile bir araya geldiğini anımsatan Demirel, Türkiye'nin adının hala Avusturya tarafından Viyana Kuşatması ile anılmasına tepki göstererek, "Bu husumet, Almanya ile Fransa arasındakinden daha mı büyük" diye sordu.

AB'nin Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerini de içine alarak genişlediğini kaydeden Demirel, "Doğu Avrupa ülkeleri, Avrupa'nın yeğenleri, Balkanlar da kuzenleri. Türkiye ise yetim" dedi. Şu anda AB'ye üye olan 27 üyenin 21'inin müzakere ederek birliğe girdiğini belirten Demirel, müzakere sürecinin hepsinde zorlu geçtiğini söyledi. Türkiye içinde AB'ye verilen desteğin yüzde 70'ten yüzde 30'a gerilediğini vurgulayan Demirel, Avrupa değerlerine verilen desteğin değil aksine AB yönetimine verilen desteğin azaldığını ifade etti.

Avrupa'da çok "akil adam" olduğunu söyleyen Demirel bu akil adamların Avrupa'nın çıkarlarını bildiğini söyledi. Soğuk savaşın ardından Türkiye'nin öneminin azalmadığını da anlatan Demirel, Avrupa ile Asya'nın tekrar bir araya geldiğini İpek Yolu'nun tekrar açıldığını ve Türkiye'nin de burada köprü vazifesi göreceğini söyledi.

Aynı toplantıda, Demirel'den önce konuşan DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir ve CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ, AB içinde yükselen milliyetçiliğe dikkat çektikleri konuşmalarında birliğin Türkiye'ye karşı takındığı tutumları eleştirdi. CHP Milletvekili Elekdağ tarihte sömürülen ülkelerin bile emperyal devletler karşısında Türkiye'den daha çok söz hakkı olduğunu söyledi.

Aynı toplantıda söz alan AKP Milletvekili Mehmet Dülger de Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerde ikili konulardan çok Kıbrıs, Ermeni, Alevi, Kürt meseleleri gibi konuların gündeme gelmesini eleştirdi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Cuntz da AB'nin çifte standart, ırkçılık, Kıbrıs nedeniyle haksızlık gibi olumsuz ifadelerle gündeme gelmesini eleştirdi. Cuntz Türkiye'ye de övgüler yağdırarak Türkiye'deki bazı bölgelerin Almanya'daki benzerlerinden çok daha iyi durumda olduğunu kaydetti. Cuntz Kıbrıs sorunun çözüm yerinin AB değil BM olduğunu kaydetti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title