Haberler

Deloıtte Türkiye'nin "E-devlet Yolunda E-belediye Kıyaslama Çalışması 2007" Sonuçlandı

Deloitte Türkiye, "E-devlet Yolunda E-belediye Kıyaslama Çalışması"nın Sonuçlarını Açıkladı. Tüsiad ve Türkiye Bilişim Vakfı (Tbv) Tarafından 5 Yıldır Düzenlenen "Etr Ödülleri ve Kongresi" İçin Hazırlanan Rapora Göre Türkiye'de Belediyeler, İnternet Teknolojilerinden Yararlanmak Konusunda Önemli Mesafe Katetti.

Deloitte Türkiye, "e-Devlet Yolunda e-Belediye Kıyaslama Çalışması"nın sonuçlarını açıkladı. TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından 5 yıldır düzenlenen "eTR Ödülleri ve Kongresi" için hazırlanan rapora göre Türkiye'de belediyeler, internet teknolojilerinden yararlanmak konusunda önemli mesafe katetti.

Deloitte Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre, bilgi teknolojilerinin kamu hizmetlerine uygulanması konusunda hazırlanan "e-Devlet Yolunda e-Belediye Kıyaslama Çalışması" ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Çalışmaya göre, Türkiye'deki belediyeler iyi yönetişim, kaliteli hizmet, demokratik katılım ve eğitim alanlarında bilgi teknolojilerinden ve internetten giderek daha fazla yararlanıyor. Çalışma kapsamında, Ağustos-Eylül 2007 tarihleri arasında e-posta yoluyla gönderilen soruları Türkiye'nin 7

bölgesindeki 43 ilden 101 belediye yanıtladı. Deloitte Türkiye'nin Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) için hazırladığı çalışmanın sonuçları, Ankara HiltonSA'da düzenlenen "eTR Ödülleri ve Kongresi"nde açıklandı.

Deloitte Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama ortağı M. Sait Gözüm, Türkiye'nin bilgi toplumuna geçişini teşvik etmeyi ve e-Devlet alanındaki çalışmalara kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefleyen çalışmanın bulgularını şöyle değerlendirdi:

"Kamu hizmetlerinde bilgi teknolojilerinin ve internetin daha çok kullanılması, bu hizmetlerin daha etkin verilmesini sağlayacak, verimliliği artıracak ve ülkemiz için değer oluşturacaktır. Yaptığımız çalışmanın, belediyelerimizin bu alanda önemli mesafeler almış olduğunu göstermesi bizi mutlu etti. Verimli, bilgiye odaklı ve insanlara bilgi çağının olanaklarını sunacak Türkiye'ye bu çalışmalarla ulaşacağız. Önümüzdeki dönemde e-Devlet uygulamalarının hızla gelişeceğine inanıyoruz."

Verilen bilgiye göre çalışma, Avrupa'da 130'dan fazla şehir belediyesinin bir araya geldiği Eurocities Knowledge Society Forum-Telecities ve Deloitte tarafından hazırlanan "eCitizenship for All 2005" (Herkes için e-Vatandaşlık) kıyaslama çalışmasından esinlenerek hazırlandı. Raporda e-Yönetişim, e-Hizmet, e-Demokrasi ve e-Eğitim alanlarında belediyelerce sunulan hizmetler karşılaştırılırken, bazı belediye uygulamalarından başarı öykülerine de yer verildi. Çalışmaya katılan belediyelerin yüzde 47'si bilgi

toplumuna geçişte, bir e-Devlet politikaları olduğunu ifade etti. Belediyeler önceliklerini e-Demokrasi'ye yüzde 25, e-Hizmetlere yüzde 21, e-Eğitime yüzde 20, e-İstihdama ise yüzde 18 oranında oy vererek sıraladı. Özellikle Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki belediyelerin e-Devlet politikası oluşturmak ve uygulamak açısından daha organize oldukları görüldü.

Belediyelerin yüzde 69'u e-Devlet uygulamaları için bütçelerini yıllık yaptıklarını söylerken, yüzde 46'sı ise planlamanın 2-3 yıl için ve ağırlıklı olarak belediye encümeni tarafından yapıldığını ifade etti. Belediyelerin sunduğu hizmetlerin yüzde 74'ü telefon, yüzde 69'u ise internet üzerinden veriliyor. Gişe servisi ise yüzde 62'iyle üçüncü sırada yer alıyor. Ancak önümüzdeki 2 yıl içinde en çok kullanılacak hizmet kanalı sorulduğunda belediyelerin yüzde 89'u internetin daha fazla kullanılacağını ve

telefonun önüne geçeceğini belirtiyor.

"ÖRNEK E-DEMOKRASİ ANLAYIŞI"

Öte yandan, çalışmaya katılan belediyelerin yüzde 90'ı katılımcılığı artırmak ve şeffaflığı sağlamak yolunda bilişim teknolojilerinin kullanılması gerektiğini ve faydalarına inandıklarını kaydetti. "Seçilmiş temsilcilerin aldıkları e-posta sayısıyla başa çıkamayacakları" yolundaki görüşe ise katılımcıların yüzde 54'ü "katılmadıklarını" bildirdi. Avrupa'da 2005 yılında yapılan çalışmada ise katılımcıların yüzde 53'ü e-posta sayısıyla başa çıkılamayacağı görüşüne "katıldıklarını" belirtmişlerdi. Aradaki

fark Türkiye'deki belediyelerin e-Demokrasi'ye yaklaşımları konusunda örnek bir tavır sergilediklerini ortaya koydu.

Ankete katılan belediyelerin halen yüzde 50'den fazlasının bilgilendirici web sitesi olduğu, geri kalan yaklaşık yüzde 40'ının da yakın gelecekte kurmayı düşündüğü ortaya çıktı. Belediyelerden yüzde 40'ı ise bilgilendirici e-posta hizmetleri sunarken, yüzde 44'ü online anket, yüzde 9'u ise interaktif tartışma düzenliyor.

Belediyelerin halen yalnızca yüzde 10'u yeni teknolojilerle vatandaşlara eğitim sunabiliyor. Belediyelerin yüzde 87'si ise önümüzdeki 2 yıl içinde bu uygulamaya başlayacağını belirtiyor. Eğitimlerin yüzde 64'ü belediye portalından, yüzde 45'i CD, DVD, VCD gibi eğitim amaçlı multimedya araçlarıyla, yüzde 18'lik kısmı ise özel portallardan veriliyor. Eğitim politikalarında önceliği yüzde 25 ile kadınlar alırken, onları yüzde 21 ile işsizler, yine yüzde 21 ile yaşlı ve emekliler takip ediyor.

Ankete katılan belediyelerin önemli bir bölümü e-Devlet uygulamalarında altyapı/finansman (yüzde 69) ile bilgi/strateji ve uzman eksikliği (yüzde 61) çektiklerini belirtiyor. Ankette önümüzdeki 2 yıl içinde bu sıkıntıların artacağının öngörülmesi, e-Belediye projelerinde önemli kaynak (finansman, bilgi, uzman) ihtiyacına dikkat çekiyor.

"eTR Ödülleri ve Kongresi"nde en başarılı e-uygulamaları yapan belediyelere özel ödül verildi. 19 belediye toplam 29 projeyle özel ödül başvurusunda bulundu. Doç. Dr. Türksel Bensghir, Yrd. Doç. Dr. Rabia Polat ve Yard. Doç. Dr. Mete Yıldız'dan oluşan jürinin seçtiği üç belediye Türkiye'nin e-dönüşümüne verdikleri katkıyla "e-Belediyecilik Özel Başarı Ödülü" kazandı.

Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi ve çevresinde kurduğu Wi-Fi kablosuz ağ altyapısıyla vatandaşlara sunduğu "Belediyenizi Siz Yönetin", "Bağlan Beyoğlu" ve "Resepsiyon" adlı projeleriyle bu ödülü aldı. Etimesgut Belediyesi ise dijital arşivleme ve hizmetlerin hızlı ve düşük maliyette sunumuyla kurduğu "Akıllı Kent Otomasyon Sistemi" (AKOS) ile başarılı oldu. Şanlıurfa Belediyesi de, e-Borç ve e-Ödeme, e-Tedarikçi, modülleri ile kurduğu bütünleşik e-Devlet modeli ile "e-Belediyecilik Özel Başarı

Ödülü"nün yanı sıra "e-Belediyecilik Jüri Özel Ödülü"ne layık görüldü.

(SŞ-SŞ-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title