Haberler

Deik'in Yeniden Yapılanma Toplantısı... -Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: "İhracat, İhracat, İhracat... Türkiye'nin Başka Çıkışı Yok"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Cari İşlemler Açığını İhracattan Başka Bir Şeyle Kapatmasının Mümkün Olmadığını İfade Ederek, "İhracat, İhracat, İhracat... Türkiye'nin Başka Çıkışı Yok" Dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin cari işlemler açığını ihracattan başka bir şeyle kapatmasının mümkün olmadığını ifade ederek, ''İhracat, ihracat, ihracat... Türkiye'nin başka çıkışı yok'' dedi.

Bakan Tüzmen, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Kemerburgaz'da bulunan Yaşamkent Konferans Toplantı ve Seminer Merkezinde düzenlenen yeni dönem tanışma ve yeniden yapılandırma toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Tüzmen, OECD'nin ihracat artış listesinde Türkiye'nin birinci sırada olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin ihracat artış oranı olarak Güney Kore'yi geçmiş durumda bulunduğunu belirtti. İhracat artış oranındaki performansın mutlaka devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tüzmen, cari işlemler açığını başka türlü kapatmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Tüzmen, şöyle devam etti:

''İhracat, ihracat, ihracat... Türkiye'nin başka çıkışı yok. Yolsuzlukların önüne geçilebilmesi için ihracat. Türkiye'nin tam demokratik, bütün kurum ve kuruluşlarıyla çalışabilmesi için ihracat, ülkenin uluslararası saygınlığının tam sağlanabilmesi için ihracat. Bunun başka yolu yok. ''

2000 yılında, Türkiye'nin komşu ve çevre ülkeleriyle yaptığı ticaretin toplam dış ticareti içindeki payının yüzde 3 olduğuna işaret eden Bakan Tüzmen, yapılan strateji çalışmaları sonucunda bu payın yüzde 3'ten yüzde 32'ye çıkarıldığını söyledi.

Kürşad Tüzmen, Afrika ülkeleri için yapılan strateji çalışmaları sonucunda da Türkiye'nin 500 milyon dolar olan ihracatının 3 milyar dolara çıkarıldığını anlatarak, Asya ülkeleriyle durumun da aynı şekilde olduğunu ve Birleşmiş Devletler Topluluğu ülkelerinin de dış ticaretteki payının son 3 sene içerisinde yüzde 9'dan yüzde 12'ye yükseltildiğini vurguladı.

Bakan Tüzmen, ''Türkiye'nin 36 milyar dolarlık ihracatı, bakıyorsunuz 2005'te 73 milyar dolara çıkmış. Şu ana kadar 26 Eylül itibariyle de 82 milyar dolara yaklaşmış. Böyle giderse 83 milyarı zorlayacağız'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin aynı zamanda kuvvetli ithalat da yaptığına işaret eden Tüzmen,ithalatın bu yıl 123-124 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

Tüzmen, ''Petrol ve enerji yatırımları dışında, bulunduğumuz coğrafyada en büyük yatırımcı Türk firmaları'' dedi.

Türkiye'nin ABD'de de dış ticarette iyi bir nokta yakalamak için çalışma içinde olduğunu anlatan Tüzmen, Türkiye'nin şu anda ABD'yle yaptığı dış ticaretin 10 milyar dolar civarında olduğunu, ABD'nin en fazla dış ticaret yapan 6 eyaletini seçtiklerini ve buralarda çalışma yapacaklarını anlattı.

Tüzmen, Türkiye'nin Çin pazarında da rahatlıkla malını satabildiğini ifade etti.

-TİC-TAK PROJESİ...

Bakan Tüzmen, şunları kaydetti:

''Ben size şimdi uygulamaya başladığım, ama sizin de desteğiniz olduğu zaman, bu salonun sinerjisini aldığım zaman çok daha iyi noktaya getirilebilir bir proje getirmek istiyorum. İsmi Tic-Tak. 'Ticaret Takımları'nın kısaltması... Bu takımların ön çalışmasını yaptım. Devlet kuruluşundan gönderdiğimiz bir eleman orada devletin karşılıklı olarak yapması gereken yükümlülükleri yerine getiriyor. Dış Ticaret Müsteşarlığından bir arkadaşımız orada misyonun başında, onun altında DEİK'ten veya TOBB'un içerisinde, TİM'den, ihracatçı birliklerinden bir arkadaş. Onun altında da yerel personel. O zaman bu ticaret takımları iyi çalışmaya başlar.''

Kadrolar çıkmadığı için geçici görevlendirmeler yaptığını dile getiren Tüzmen, Türkiye'nin resmi atama yapamadığı birçok ülke olduğunu, Türkiye'nin Çin'de sadece iki elemanı bulunduğunu, buna karşılık Çin'in ise Türkiye'de 40, ABD'de de 200 elemanının görev yaptığını anlattı.

Bakan Tüzmen, özel sektörden bu takımda görev yapacak olanların, İhracatı Geliştirme Merkezi ve Eximbank'ta stajlarını tamamladıktan sonra yurt dışına gönderileceklerini belirterek, bu çalışmanın finansmanının ve dağılımının iyi bir şekilde programlanması gerektiğini vurguladı.

Tic-Tak isminin herkesin kafasında kalması için seçildiğini ifade eden Tüzmen, ''Tic-Tak'ları saat gibi hızlı çalıştıralım. Çünkü dünya koşuyor'' dedi.

-HİSARCIKLIOĞLU'NUN KONUŞMASI...

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, eskiden bir kanat ülkesi olarak görülen Türkiye'nin, bugün dünyanın gözünün üstünde olduğu bir bölgenin merkez ülkesi konumunda olduğunu söyledi.

Bu yeni konumun, Türkiye'nin bölgedeki varlığına yeni bir anlam yüklemekte olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ilk kez sadece nerede olduğu için değil, ne olduğu için de önem taşıdığı bir döneme girdiğini kaydetti.

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da toplantıda, DEİK'in yeni yapılanması ve çalışmaları hakkında brifing verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title