Haberler

Debbah Türkiye Irak İlişkilerini Değerlendirdi

Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Debbah, Güvenlik Konusunda Türkiye ile Birlikte Çalışmak İstediklerini Belirterek, İki Ülkenin Ortak Önlemler Alması Gerektiğini İfade Etti.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbah, güvenlik konusunda Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerini belirterek, iki ülkenin ortak önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbah, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Washington'da İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Irak ilişkilerinin gayet iyi olduğunu ifade eden Debbah, "Biz Türk liderin akıl ve hikmetle davranarak askeri bir adım atılmayacağına ve Türkiye'nin iyi niyet taşıdığını inanıyoruz. Türkiye bizim için çok önemli; ve iyi ilişkilere ihtiyacımız var. İki ülkeyi de zora düşürecek bir atılmayacağını umut ediyoruz. PKK konusunda askeri değil, diplomatik bir çözüm daha

yerinde olacaktır. Askeri bir hareket, zorluk getirir ve bu durum iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verir" dedi.

Son zamanlarda bölgede yaşanan saldırılara da değinen El Debbah, "İki ülkenin başbakanlarının talebiyle heyet kurulmasına karar verildi. Bu sorun için aynı heyet çözüm üretmeye çalışacak. Aziz komşumuz Türkiye ve halkının karşı karşıya kaldığı bu tehdit umarız böylece ortadan kaldırılır" diye konuştu.

"PKK bir terör örgütüdür" diyen El Debbah, "PKK, Türkiye'ye zarar veren terör saldırıları düzenliyor. Irak hükümeti, tehditleri engelleyecek hangi adım olursa olsun ortak toplantılardan çıkacak ortak anlayışla ortaya çıkacak kararlardan sonra üstüne düşeni yapmaya hazırdır. Böylelikle dayatma değil, ortak kararlarımız olur. Kürt bölgesi Irak'ın bir parçasıdır. Irak ordusunun Kuzey Irak'ta ellerinde teçhizatları olan iki tugay var. Irak ordusunun ihtiyacı noktasında bu gruplar istenilen yere gider"

şeklinde konuştu.

El Debbah, "Barzani'nin PKK'ya silah ya da mayın verdiğini sanmıyorum. Barzani Irak hükümetinin kararlarına uymaktadır. Bu konuda defalarca açıklama yaptı. Irak ya da Kuzey Irak'ta bulunan herhangi bir örgütün komşumuz Türkiye'yi tehdit etmesine izin vermeyeceğini defalarca açıkladı. Barzani ve Irak hükümeti, Türkiye iyi ilişkiler kurmak istiyor. Ben Kürt liderlerin bunu istediğini teyit edebilirim. Barzani'nin Irak'ın bir parçası olduğuna dair anlayışa Türkiye'nin de sahip olmasını diliyorum. Herkes

biliyor ki Irak'taki durum geçmişteki gibi değil" dedi.

El Debbah, "Irak Türkiye'nin bölgede önemli bir ülke olduğunu biliyor. Türkiye'nin Irak ile önemli bir ticari ortak olması için çabamızı sürdürüyoruz. Pek çok ortaklığımız var ve ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. Türkiye'nin Irak'taki siyasi gelişmelere desteğini takdir ediyoruz. Bölgesel anlayış ve çaba sonucunda bölgenin daha güvenli bir ye haline gelecektir. Sanayi alanında da pek çok ortak faaliyetimiz var. İki ülke arasındaki ilişkiler konusunda gelecekten umutluyuz. Terör örgütü PKK'nın

tehditlerine izin vermeyeceğiz. Türk liderlerin de bu soruna hikmet ve sabırla yaklaşmalarını ve görüşlerimizi paylaşmalarını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

El Debbah, "Sınır ötesi herhangi giriş ya da bir hava saldırısının Irak'ın egemenliği için bir tehdit olacağını düşünüyorum. Böyle bir adım, iki ülke ilişkilerini tehdit edecektir. Ayrıca sorunların bu yolla çözümlemeyeceğine inanıyoruz. Irak hükümeti, ortak heyet görüşmelerinden çıkan kararların ışığında sorunla mücadeleye hazırdır. Türkiye'nin Irak'a dayatması, çözüm getirmez. Bölgede Türkiye varlığının bizim için önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye Irak'ın refahı ve güvenliği için katkıda bulunabilir.

Türkiye'ye şimdiye kadarki katkılarından ve politik çabalarından dolayı minnettarız. Güvenlik konusunda Türkiye ile ortak çalışmalı ve önlem almalıyız" şeklinde konuştu.

(MD-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title