Haberler

Deaş'ın Avm'ye Bombalı Saldırı Girişimine İddianame

MURAT KAYA - Bayrampaşa'daki Forum I·stanbul Alıs¸veris¸ Merkezi'nde, geçen yıl 28 Ekim'de bombalı eylem hazırlıgˆındayken yakalanan 4 DEAS¸'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, DEAŞ mensubu şüphelilerin, alışveriş merkezine, saldırıdan...

ENES CAN - MURAT KAYA - Bayrampaşa'daki Forum I·stanbul Alıs¸veris¸ Merkezi'nde, geçen yıl 28 Ekim'de bombalı eylem hazırlıgˆındayken yakalanan 4 DEAS¸'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, DEAŞ mensubu şüphelilerin, alışveriş merkezine, saldırıdan bir gün önce beyaz eşya süsü ile bomba soktukları belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, Bayrampaşa'da 28 Ekim 2017'de bir alışveriş merkezinin otoparkına bombalı araç ve motosiklet bırakarak uzaklaşmaya çalışırken yakalanan 2'si kadın 4 DEAŞ'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheliye ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucu hazırlanan 95 sayfalık iddianamede, Esenyurt ve Arnavutko¨y'deki ikametgahlarda es¸ zamanlı olarak yangın çıktığı bilgisi üzerine olay yerine giden itfaiye ekiplerinin, toplam 27 mutfak tu¨pu¨nu¨n ac¸ık oldugˆu ve birtakım elektronik devre elemanları bulunduğu bilgisini emniyete bildirmesine üzerine çalışma başlatıldığı anlatıldı.

Esenyurt'taki adreste s¸u¨phelilerden Mu¨cahit Şahin'in, Arnavutko¨y'deki adreste ise Sezgen Pekdemir'in ikamet ettiği belirtilen iddianamede, bu iki şüpheli ile birlikte yapılan c¸alıs¸malar neticesinde şüpheliler Can Yenil ve Hatice Yurdakul'un 28 Ekim 2017'de Bayrampas¸a'daki Forum İstanbul'un otoparkında yakalanarak go¨zaltına alındıkları anımsatıldı.

İddianamede, "So¨z konusu bombalı eylem giris¸iminin DEAS¸ tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensubu s¸u¨pheliler tarafından I·stanbul'un en o¨nemli alıs¸veris¸ merkezlerinden biri olan Forum I·stanbul'a yo¨nelik, merkezin en kalabalık oldugˆu gu¨nlerden biri olan cumartesi gu¨nu¨ ve bir gu¨n sonra Cumhuriyet Bayramı olacagˆı da göz önünde bulundurularak yapılmaya c¸alıs¸ıldıgˆı tespit edilmiştir." denildi.

Bomba I·mha S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ ekipleri tarafından 34 PV 9714 plakalı otomobil, 34 PV 9193 plakalı motosiklet ve emanet es¸ya dolaplarında patlayıcı du¨zeneklerin oldugˆunun tespit edildiği kaydedilen iddianamede, ele geçirilen bomba düzenekleri üzerinde bazı şüphelilerin parmak izlerinin olduğu aktarıldı.

"AVM içerisinde 1 gün önce bomba yerleştirmişler"

İddianamede, şüphelilerin yakalanmadan bir gün önce 27 Ekim 2017'de patlayıcıları bir fırının içerisinde alışveriş merkezine nasıl soktukları şöyle anlatıldı.

"Yapılan tespite göre, so¨z konusu patlayıcı maddelerin bir kısmının, AVM'den satın alınan bir fırın ic¸erisine tu¨m s¸u¨phelilerce yerles¸tirildigˆi, daha sonra fırının kolilendigˆi, koli ic¸esindeki patlayıcı maddelerin olaydan bir gün önce 27 Ekim 2017'de s¸u¨pheliler Mu¨cahit Şahin ve Hatice Yurdakul tarafından Forum I·stanbul isimli alıs¸veris¸ merkezine go¨tu¨ru¨ldu¨gˆu¨ anlaşılmıştır. Burada elde edilen kamera go¨ru¨ntu¨lerine go¨re, kolinin X-ray cihazın sığmadığı için yanından alışveriş merkezine sokuldugˆu, daha sonra uygun bir yerde kolinin ac¸ılarak c¸ıkarılan patlayıcı maddelerin emanet dolaplarına yerles¸tirildiği tespit edilmiştir."

İddianamede, güvenlik görevlileri s¸u¨pheliler A.K. ile E.B'nin beyanları, tu¨m dosya kapsamı ve kamera go¨ru¨ntu¨leri dikkate alındıgˆında, bir aile görüntüsü veren s¸u¨phelilerin daha önce satın aldıkları, içine patlayıcı madde yerleştirdikleri ve koliledikleri fırını değiştirme bahanesiyle alışveriş merkezine geldikleri, kolinin X-ray cihazına sıgˆmamasını da fırsat bilerek cihazın yanından merkeze soktuklarının anlaşıldığı aktarıldı.

Gu¨venlik go¨revlileri E.B. ve A.K'nin dosya kapsamı uyarınca DEAS¸ tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensupları oldukları veya o¨rgu¨te yardımda bulundukları yo¨nu¨nde tespit bulunmadıgˆı belirtilen iddianamede, ancak s¸u¨phelilerin O¨zel Gu¨venlik Hizmetlerine Dair Kanun'un "Özel güvenlik görevlileri, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi

cezalandırılır." hükmünü içeren 23. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Şüphelilerin eylemleri

İddianamede, 28 Ekim 2017'de Forum I·stanbul'a bomba yu¨klu¨ motosiklet ve arac¸la gelen, olay tarihinde de polisin yaptıgˆı operasyonla yakalanan s¸u¨pheliler Can Yenil, Hatice Yurdakul, Sezgen Pekdemir ve Mu¨cahit S¸ahin'in, gerek Tu¨rkiye'de gerekse I·stanbul'da Cumhuriyet Bayramı'ndan bir gu¨n o¨nce c¸ok bu¨yu¨k bir bombalama eylemine kalkıs¸tıkları anlatılarak, "Tu¨m dosya kapsamı uyarınca elde edilen deliller ıs¸ıgˆında s¸u¨phelilerin DEAS¸ silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensubu oldukları tespit edilmiştir. DEAŞ'a ait bilgi paylas¸ımları, ele gec¸en suc¸ unsurları patlayıcılara ait rapor ve go¨ru¨ntu¨ler ıs¸ıgˆında şüphelilerin planladıkları bu eylemi gerc¸ekles¸tirmek amacıyla ikamet ettikleri Arnavutko¨y ve Esenyurt'taki evlerde

bomba yapımında kullanılan maddeleri satın alarak patlayıcı madde yapmaya bas¸ladıkları anlaşılmıştır." bilgisi yer aldı.

Şu¨phelilerden Can Yenil'in bomba yapımı konusunda Afganistan'da egˆitim aldıgˆı anlatılan iddianamede, imal edilen bomba ve patlayıcı maddelerin s¸u¨phelilerden Can Yenil ve Mücahit Şahin tarafından patlayıp patlamadıgˆının test edildiği, bu işlemin de telefon kamerasıyla kayda alındığı kaydedildi. Bu kayıtlara da yer verilen iddianamede, ayrıca so¨z konusu patlayıcı maddelerin yapım as¸amalarına ilişkin go¨ru¨ntu¨lerden s¸u¨phelilerin birlikte hareket ettigˆinin anlas¸ıldıgˆı vurgulandı. İddianamede, yapımı tamamlanan patlayıcı maddelerin s¸u¨phelilere ait motosiklet ve arac¸la alışveriş merkezinin otoparkına go¨tu¨ru¨ldu¨gˆu¨ aktarıldı.

"İkamette bir düzenekle yangın çıkarmışlar"

İddianamede, olaydan bir gu¨n o¨nce şüphelilerce terk edilen Esenyurt ve Arnavutköy'deki her iki

ikamette kurulan du¨zenek yardımıyla yangın c¸ıkartıldıgˆı belirtilerek, "Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangın c¸ıkartılan evlerde rastladıkları c¸ok sayıda tu¨p ve kablo parc¸alarından s¸u¨phelenerek olayı emniyete ihbar etmeleri sonrası bas¸latılan operasyonel faaliyet sonrası s¸u¨pheliler takibe alınmıştır. Gerek ifadelerde gerekse elde edilen delillerle yangının nasıl çıkartıldığına dair kimyasal birtakım delillere ulas¸ılmıştır." denildi.

Şu¨phelilerin eylemden hemen önce aks¸am saatlerinde Emino¨nu¨'ne gittikleri, burada keşif yaptıkları iddianamede şöyle anlatıldı:

"Bas¸savcılıgˆımızca ifadesi alınan s¸u¨phelilerden Sezgen Pekdemir, 'Emino¨nu¨'ne gittiklerini, orada yeteri kadar kalabalık olmadıgˆını, bu nedenle Can Yenil'in bir eylem yapamayacaklarını so¨yledigˆini, tahminine go¨re, yeteri kadar kalabalık olsa Yenil'in burada eylem yapmayı du¨s¸u¨ndu¨gˆu¨nu¨, hatta Yenil'in bu karardan vazgec¸erken kendilerine 'Burası yeteri kadar dolu degˆil, bu nedenle Emino¨nu¨'nde eylem yapmayacagˆız.' dediğini anlattı. Eminönü yeteri kadar kalabalık olsa muhtemelen s¸u¨phelilerin orada da bir eylem gerc¸ekles¸tirebilecekleri anlas¸ılmıştır.

Pekdemir ayrıca Emino¨nu¨'nde Can Yenil ve Mu¨cahit Şahin arasında bir konus¸ma gec¸tigˆini, Emino¨nu¨'nden vazgec¸ilme kararının orada alındıgˆını söyledi. Pekdemir'in, 4 sırt c¸antası hazırlandıgˆı, Can'ın bu c¸antaların nasıl patlatılacagˆını kendisine go¨sterdigˆi yönündeki beyanı dikkate alındığında, Forum I·stanbul'da gerc¸ekles¸tirilen eylemden bir gu¨n o¨nce aks¸am saatlerinde gittikleri Emino¨nu¨'nde şüphelilerin u¨zerilerinde bomba bulunan sırt c¸antalarının oldugˆu, burada da eylem yapmayı du¨s¸u¨ndu¨kleri tespit edilmiştir."

"109 el yapımı bomba"

Olay gu¨nu¨ 28 Ekim 2017'de tu¨m s¸u¨phelilerin gerek arac¸ gerek motosiklet gerekse sırt c¸antalarındaki bombalarla alıs¸veris¸ merkezine geldikleri, emniyet gu¨c¸lerinin s¸u¨phelilerin bulundugˆu yeri tespit etmesi u¨zere operasyonun bas¸ladıgˆı hatırlatılan iddianamede, s¸u¨phelilerin bomba yu¨klu¨ arac¸lara dogˆru polisi go¨ru¨p kac¸maları u¨zerine, polisin tu¨m s¸u¨phelileri eylemi gerc¸ekles¸tiremeden yakaladığı belirtildi. İddianamede, s¸ahısların arac¸larında ve alışveriş merkezindeki emanet dolaplarında yapılan aramalarda toplam 109 el yapımı bomba, 2 silah ile 7 bıc¸agˆın ele gec¸irildigˆi vurgulandı.

Ele geçirilen bomba düzeneklerinin görsellerine de yer verilen iddianamede, şu¨phelilerin arac¸larında yapılan operasyonda ayrıca 2 tabanca niteligˆinde silahın ele gec¸tigˆi, bu silahların da olaydan bir su¨re o¨nce DEAŞ'a mensup 4 şüpheli ile irtibata geçen Gu¨ven Güler ve Abdu¨lmenaf Ubin ve onların da irtibatlı oldukları Ferhat Kahraman ve Mustafa Eren'in temini sonucu s¸u¨phelilerin eline gec¸tigˆi anlatıldı. İddianamede, bu silahların da Forum I·stanbul'da yakalanan s¸u¨phelilerce kullanılacagˆının anlas¸ıldıgˆı aktarılarak, silah temini yaptığı belirlenen 4 şüphelinin "I·zinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma" suçundan cezalandırılması talep edildi.

Bombayı toprağa gömmüşler

Şüpheli Can Yenil'den edilen dijital materyallerde, o¨rgu¨tle bagˆlantılı c¸ok sayıda klaso¨r dosya go¨ru¨ntu¨lerinin oldugˆu belirtilen iddianamede, bunlar, "olay yerine go¨tu¨ru¨len bombaların gerek imalat as¸amasındaki resimleri gerekse imalattan sonraki resimleri", "s¸u¨phelinin digˆer s¸u¨pheli Mu¨cahit ile yaptığı bomba patlatma denemesi go¨ru¨ntu¨leri", "c¸ok sayıda bomba kullanımında kullanılan malzeme go¨ru¨ntu¨leri" olarak sıralandı. İddianamede yer verilen şüpheli Yenil'den elde edilen bir video ic¸erigˆinde, kazı yapılan alanda patlayıcı madde oldugˆu degˆerlendirilen du¨zenegˆin yerles¸tirildiği görülüyor.

"Emniyet", "IKEA", "Turyol"

İddianamede, şüphelilerin ikametlerinde ele geçirilen kısmen yanmış ve ıslanmış deftere ve görsellerine de yer verildi.

Söz konusu defterde, alışveriş merkezine ilis¸kin birtakım krokiler, ayrıca emniyetin isminin gec¸tigˆi bir krokinin tespit edildiği, olaydan o¨nce yapılan kes¸ifler, ayrıca "IKEA", "Stok", "Turyol" ibarelerinin yazıldığı belirtildi.

Eylem hazırlıgˆında yakalanan şüphelilerin evlerinden ayrılmadan o¨nce c¸ocuklarını şüpheli Hatice Yurdakul'un tanıdıgˆı Çec¸en uyruklu şüpheliler Daut Bubakarova ve Markha Abubakarova'ya bıraktıkları belirtilen iddianamede, bu şüphelilerin her ne kadar o¨rgu¨t mensubu olmasalar da yardımda bulundukları aktarıldı.

İddianamede, şüphelilerden Serdarbek Hojiev'in ise Forum I·stanbul'da bombalı eylem hazırlıgˆındayken yakalanan s¸u¨phelileri ve s¸u¨phelilerin kaldıgˆı evi kontrol etmek ic¸in gittiği, şüpheli Hojiev'in buraya giderken de diğer s¸u¨pheli Akramjon Kuziboev'in motosikletini aldığı belirtilerek, bu iki şüphelinin de "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, eylem sırasında yakalanan 4 şüphelinin "Anayasa'yı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olma", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el degˆis¸tirme", "ruhsatsız ates¸li silahlarla mermileri satın alma veya tas¸ıma veya bulundurma", "kasten yangın çıkarmak suretiyle genel gu¨venligˆin kasten tehlikeye sokulması" ve "yakıcı ve patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme" suçlarından 19 yıldan 50'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianame Başsavcılıkça onaylanarak İstanbul ağır ceza mahkemesine gönderildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bayrampaşa Esenyurt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title