Haberler

Dayanıksız Yapılarla İlgili Çalışma Başlattık

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Kaçak ve Ruhsata Aykırı, Depreme ve Afetlere Dayanıksız Yapılarla İlgili Envanter Çalışmasını Başlattıklarını Söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kaçak ve ruhsata aykırı, depreme ve afetlere dayanıksız yapılarla ilgili envanter çalışmasını başlattıklarını söyledi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Demir, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin mülk edinimi konusunda bilgi verdi. Demir, bugün itibariyle 97 bin 192 kişinin 87 bin 69 gayrimenkul edindiğini belirterek, bu alanların yüzölçümünün 58 milyon 915 bin 203 metrekare olduğunu bildirdi. Yabancı tüzel kişilerin ve şirketlerin, özel kanunlar dışında taşınmaz edinemeyeceklerine işaret eden Demir, ''Mardin, Kilis ve Hatay'daki edinimler, yüzde 10'u aştığı için, yabancıların mülk alması Bakanlar Kurulunca yasaklanmıştır'' dedi.

Tapu Sicil Müdürlüklerinin hizmetleri konusunda kamuoyundaki olumsuz düşünceler olduğu eleştirilerine karşı Demir, ''Bağımsız bir kuruluşa yaptırılan anket çalışması var önümüzde. Orada, yüzde 80'in üzerinde bir memnuniyeti görüyoruz. Fakat bu yüzde 80 memnuniyetin yüzde 50'sine yakınında bir fululuk var. Şikayetçi değil ama bilinçaltında tapu sicil müdürlükleriyle ilgili olumsuz ifadelerin fazla olmasından kaynaklanan bir durum var'' diye konuştu.

Yoğun iş hacmi, özveri ve başarıyla çalışan tapu sicil ve kadastro müdürlüklerinde çalışanlara haksızlık yapıldığını ifade eden Demir, ''Dünyada tapu tesciline sabah başvurup öğleden sonra veren çok az ülke bulunduğunu'' söyledi.

Tapu Sicil Müdürlüklerini, hem kalite hem dizayn hem de hizmet açısından ''Bir banka şubesinden geri olmayacak şekilde'' yeniden düzenleyeceklerini anlatan Demir, bunu ülke genelinde yapacaklarını ifade etti. Demir, yüksek katlarda bulunan tapu sicil müdürlüklerini de vatandaşların rahatlıkla girebileceği şekle getireceklerini kaydetti.

Bakanlık Teşkilat Kanunu ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğine işaret eden Demir, plan yetkilerinin bakanlığa verilmesini öngördüklerini, ayrıca halen Çevre ve Orman Bakanlığı yetkisinde olan 1/100000 ölçekli çevre düzenleme yetkisinin de kendilerinde olması gerektiğini belirtti.

Demir, ''Yerel yönetimlerin plan yetkisinde, denetim ve strateji üretimi anlamında mutlaka bakanlık etkili olmalı. Yerel yetkiyi kısarak değil, mümkünse katılımcılığı artırarak takip etmek gerekir. Bakanlığın bizzat denetlemesi gerektiğine inanıyorum. Tüm yapım sürecinin, malzeme üretimi ve kullanımı da dahil olmak üzere Bakanlığımız tarafından denetlenmesi, dizayn edilmesi gerekiyor. Bunu teşkilat yasamıza da yansıtıyoruz'' diye konuştu.

-KAÇAK VE RUHSATA AYKIRI YAPILAR-

Bakan Demir, Afet Acil Yönetim Başkanlığı oluştuğunu ve Başbakanlığa bağlandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Afet olduğunda, afete müdahale, afet sonrası iş ve işlemlerle ilgili doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Ama bizde geçmiş eksiklik ve aksaklıklardan kaynaklanan, hem kentler hem de kırsaldaki afete dayanıksız yapılarla ilgili bütün çalışmaların Bakanlığımız tarafından yürütülmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu başkanlığın bizzat geniş teşkilat ağı ve bu konuda yeteri kadar yeteneği olamayacağı için ancak ilgili Bakanlıklar aracılığıyla, bizim, kaçak ruhsata aykırı ve afete dayanıksız tespit edilen yapı stokunun ya dönüşüm ya da yıkılması gerekir. Bu da ancak bu bakanlıkça yürütülebilir. Yeni Teşkilat Yasamızda da bununla ilgili düzenlemeler gelecek. Ama bugün için yetkimizde olan, özellikle kaçak ve ruhsata aykırı, depreme ve afetlere dayanıksız yapılarla ilgili yapı envanter çalışmasını başlattık. Kırsalda ve kentte her türlü yapının tespitini yapacağız.''

Demir, kaçak yapıya katkı sağlayan kamu yetkililerinin yanı sıra bunlara malzeme taşıyanlara da ciddi müeyyide getirileceğini söyledi. Yabancı ülkelerde ''kaçak yapı'' tabiri bulunmadığını belirten Demir, ''Kaçak yapılar için çok bedel ödüyoruz. Bunun önüne geçmek ancak tavizsiz, sağlıklı ve etkin düzenlemelerle mümkündür. Bakanlık bu konuda üzerine düşeni yapıyor ama yetkileri yeterli değil. Gerekli yasalar çıktığında ve halkın da desteğini aldığımızda kaçak, güvensiz ve sağlıksız yapılardan da kurtulmuş olacağız'' dedi.

-''GİRESUN'' TARTIŞMASI-

Komisyonda, Bakan Demir ile CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi arasında ''Giresun'' tartışması yaşandı.

Bakan olarak meydana gelen tüm afet bölgelerine 24 saat içinde ulaştığını belirten Demir, ''Afetlerde hem kurtarma, hasar giderme ve hayatı normale döndürme çalışmaları etkin şekilde yapıldı. Can kayıplarımız oldu. Telafisi mümkün olmayan can kaybıdır. Tüm afet bölgelerinde, yüzde 95'in üzerinde hayat normale döndürüldü'' dedi.

Giresun Belediyesi ve diğer belediyelerin hasar tespitlerinin ellerinde mevcut olduğunu kaydeden Demir, ''Hasar tespitleri Giresun'dan daha az olup, Giresun'dan daha fazla afet acil yardımı alan bir tane belediye yok'' diye konuştu.

Demir'in ''Giresun'da afet acil ödeneğini siyasi olarak kullanmamız asla söz konusu değil'' demesi üzerine, CHP'li Hamzaçebi karşı çıkarak, ''Bu konuda çok açık ve net siyaset yapıyorsunuz. Buna şu anda devam ediyorsunuz'' dedi.

Hamzaçebi, nüfusu 23 binden az olan 3 belediyeye 150'şer bin lira yardım yapılırken, nüfusu 100 binden fazla olan Giresun Belediyesine 200 bin lira yardım yapıldığını belirterek, ''Bu yardımlar üzerinden politika yapıyorsunuz. Oradaki insanların hayatını hiçe sayıyorsunuz. Çünkü Giresun Belediyesi, CHP'li...Size bu ithamı yöneltiyorum. Gönderdiğiniz para, Giresun Belediyesinin, İzmir ve diğer yerlerden gelen iş makinalarının mazot parasını bile karşılamaya yetmez'' diye konuştu.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın ''Sayın Bakan kişisel inisiyatifinizle mi para gönderiyorsunuz?'' sorusuna Bakan Demir ''hayır'' derken, Hamzaçebi, ''Aynen öyle'' karşılığını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title