Haberler

Davutoğlu-Reynders Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa'nın ve Türkiye'nin güvenlik ve huzuru için Avrupalı müttefiklerinden teröre karşı işbirliği beklediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa'nın ve Türkiye'nin güvenlik ve huzuru için Avrupalı müttefiklerinden teröre karşı işbirliği beklediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Reynders ile görüşmelerinde ikili ilişkiler, AB Türkiye ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri ele alma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Görüşmede teröre karşı mücadeleyi de ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu,

"Biz hem Avrupa'daki güvenlik ve huzur için hem ülkemizin istikrarı ve bölgesel istikrar için teröre karşı mücadelede bütün Avrupalı müttefiklerimizden yakın bir işbirliği bekliyoruz. Bu konuda da Belçika ile sürekli güvenlik birimlerimiz arasında istişareler, çalışmalar sürüyor. Biz de bunları ele aldık. Bundan sonra da teröre karşı mücadelede tam bir dayanışma içinde olacağız" diye konuştu.

Ekonomik ilişkilerde de büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayan Davutoğlu, toplam ticaret hacminin bir önceki seneye göre yüzde 20 arttığını söyledi.

Davutoğlu, iki ülke iş adamlarının üçüncü ülkelerde yapabilecekleri iş birliklerini de görüşmede ele aldıklarını dile getirdi.

AB'yle ilişkileri de değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu, son dönemde Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan tıkanmayı ve bu tıkanmanın arkasındaki gerekçeleri Reynders'a aktardığını bildirdi.

Kıbrıs konusunu da görüştüklerine değinen Davutoğlu, "1 Temmuz'a kadar çözüm olmazsa Türkiye AB dönem başkanlığını üstlenen Güney Kıbrıs Rum yönetimi nezdinde dönem başkanlığıyla hiçbir temas kurmayacaktır" dedi.

Davutoğlu, vize konusunda da Belçika dahil bütün AB ülkelerinden destek ve anlayış beklediklerini kaydetti.

Konuşmasında Suriye'deki olaylara da değinen Davutoğlu, Kofi Annan'ın BM Güvenlik Konseyi'nde açıkladığı yeni takvimin Suriye yönetiminin daha çok baskı uygulamasına, daha çok insanın öldürülmesine sebep olacak şekilde yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

-"Belçika, Türkiye'nin AB üyeliğini tam destek veriyor"-

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders da "Değerli dostum Ahmet Davutoğlu'nu İstanbul'da düzenlenen Suriye Zirvesi'nden dolayı tebrik ederim" ifadesini kullandı.

Suriye'de ilk olarak şiddetin durdurulması gerektiğini ifade eden Raynders, önümüzdeki dönemde bölgeyi ilgilendiren önemli gelişmelerin olacağını söyledi.

Türkiye'nin hem bölgede hem de AB'de önem taşıdığını belirten Raynders, Türkiye ile Belçika arasındaki ilişkilerin çok iyi noktada olduğunu vurguladı.

Görüşmede, iki ülke arasındaki vize muafiyeti konusunu da ele aldıklarına değinen Reynders, şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemde Türkiye ve Belçika arasında hem ekonomik hem de siyasi çok daha yakın ilişki içerisinde olacağız. Bir taraftan vizelerin kolaylaştırılması diğer taraftan da konseye bir yetki verilmesi muafiyet konusunda söz konusu olabilir. AB konsey toplantısında bunu ele alacağız. Çünkü Schengen Bölgesi üzerinde detaylı bir görüşmemiz olacak. Çünkü sınırlardaki kontrol ele alınmış olacak. Önümüzdeki dönemde sınır kontrolünün ele alınması çok önem arzediyor."

"AB konusunda Belçika, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyor" diyen Reynders, "Bu konuda Avrupa Komisyonu'nun olumlu görüşleri var. Türkiye'nin AB üyeliğini destekler yönde. Bu süreçte Türkiye'ye desteğimizi vereceğiz ve bazı mesleklaşlarımıza da bu konuda ilerleme kaydedilmesinin önemli olduğunu söyleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Konuk Bakan, iki ülke arasında önümüzdeki dönemde sosyal güvenlik sistemi ve kültürel faaliyetler alanında daha da iyi ilişkiler geliştireceklerini belirterek, "Çok olumlu görüşmelerimiz oldu, mayıs ayında Şikago'da NATO toplantısı yapılacak. Güvenlik konusunda kapasitelerin artırılmasını öngörüyoruz. Türkiye ile hem NATO hem de AB'nin ortak güvenlik politikası konusunda Türkiye'de istişarelerin bu konuda yapılması çok önem arz ediyor. Önümüzdeki dönemde ilişkilerimizi geliştirmemiz için daha fazla olanağımız olacak" dedi.

Bir gazetecinin, "İki sene önce Belçika'da yaşanan bir cinayette cesetlerin Türkiye'ye hala neden iade edilmedi-" sorusunu yanıtlayan Reynders, daha önce Davutoğlu ile görüşmesinde bu konuyu ele aldıklarını belirterek, Belçika İçişleri Bakanlığı ile konu hakkında irtibat halinde olduklarını kaydetti.

Belçika'daki hakimin bu konuda karınını beklediklerini ifade eden Reynders,

"Karardan sonra ailelere kesin bir cevap verebileceğiz, bu karardan sonra Adalet Bakanı ile cesetlerin iadesine bir çözüm bulacağız. Tamamen anlıyorum. Bir ceza davası olduğunda adaletin yerini bulmasını beklememiz gerekiyor. Belçika'da yargı bağımsızlığı diğer ülkelerde olduğu gibi mevcut. Bu kararı beklememiz gerekiyor" diye konuştu.

- ANKARA

Kaynak: AA / Dünya

Ahmet Davutoğlu Belçika Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title