Haberler

Davutoğlu, İtalyan Mevkidaşı ile Ortak Basın Toplantısı Yaptı

Güncelleme:

Roma'ya giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İtalyan mevkidaşı Giulio Terzi ile İtalyan dışişleri konutunda verilen yemekte bir araya geldi.

9. Türk-İtalyan Forumu'na katılmak için İtalya'nın başkenti Roma'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İtalyan mevkidaşı Giulio Terzi ile İtalyan dışişleri konutunda verilen yemekte bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren yemeğe dışişleri bakanları Terzi ve Davutoğlu ile birlikte Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ve üst düzey yetkililerde katıldı.

Yemeğin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İtalyan mevkidaşı Terzi'yle Suriye ve Türkiye arasındaki sorunlar üzerinde konuştuklarını söyleyen Davutoğlu, "İtalya'ya, NATO'daki desteklerinden ötürü teşekkür ettim. Suriye sorunu bölgesel ve küresel güvenlik riski oluşturuyor. Ciddi ortak tavır alınması gerekiyor" dedi.

Davutoğlu, Doha'da oluşturulan yeni yapının, "Suriye'de Esad sonrası kaos mu olur" kuşkularına dayalı olarak Esad rejiminin sürmesinin mazur gösterilmesine karşı, Suriye muhalefetinin yeni Suriye'nin nasıl olacağı konusunda açık bir tutum sergilediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Yeni oluşturulan yapıdan sonra uluslararası toplumun artık bir mazereti kalmadı. Suriye muhalefeti, bir muhatap olduğunu dün ortaya koyduğu anlaşmayla göstermiş oldu. Şimdi sorumluluk uluslararası toplumun üzerindedir. Biz Türkiye olarak Katar ile ve dün toplantıya katılan diğer ülkelerle yeni yapıyı tanıdığımızı ifade ettik" dedi.

Esad rejiminin bugün sivil-asker ayrımı gözetmeden meskun alanda, Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Resulayn şehrine bombardıman gerçekleştirdiğine dikkat çeken Davutoğlu,

"uluslararası toplumda hala bu saldırılara sessiz kalınmasının insanlık vicdanını zedelemekte olduğunu" söyledi.

Bakan Davutoğlu, "Suriye uçaklarının sınırımıza bu derece yakın bombardıman yapmaları güvenlik riski oluşturmaktadır. Biz bu çerçevede hem Suriye'ye tekrar, bu sefer daha açık uyarıcı bir nota verdik, hem de konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne ve NATO'ya rapor ettik" dedi.

Davutoğlu, "Bu yaşananların birinci sorumlusu Esad rejimi. İkinci sorumluluk ise BM Güvenlik Konseyi ataleti. Bu atalet devam ettiği sürece Suriye rejimi provokasyonlarına kılıf bulmaya devam edecektir" ifadelerinde bulundu.

Suriye meselesinde Türkiye'nin İsrail ile bir ittifak içinde olup olmadığı yönündeki soruya Davutoğlu, "Türkiye, bu konularda İsrail ile herhangi bir ittifak içinde değildir. Her ülke kendi güvenlik risklerine göre planlamaları yapar. Golan tepeleri de işgal edilmiş topraklardır. Ümit ederiz orada tansiyon daha da yükselmez. Ama sanki İsrail toprağına bir ihlal varmış gibi yansıtılması da çok doğru değil. Bu konuda herkesin dikkatli olması lazım. Bölgenin istikrara kavuşması güç görünüyor. Herkesin, öncelikle Suriye halkının, iradesinin tecelli edeceği siyasal şartların sağlanması yönünde çalışması gerekir" diyerek yanıt verdi.

AB ilişkileri ile ilgili de konuşan Ahmet Davutoğlu, Türk ve İtalyan hükümetlerinin çok yakın ilişkiler içinde olduğunu belirterek,

AB konusunda İtalyan hükümetinin verdiği destek için minnet duyduğunu ifade etti.

Davutoğlu, "İtalya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği katkı dolayısıyla hem İtalya'ya hem de şahsen Sayın Terzi'ye teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Her düzeyde destekliyorlar, özellikle biraz önce de vurguladıkları gibi vize muafiyeti konusunda verdikleri sağlam desteğe teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin de Türkiye'nin beklediği adımları atmasını umduklarını dile getiren Davutoğlu, "Ümit ederiz önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik izolasyonlar da dahil olmak üzere Avrupa Birliği, beklediğimiz adımları atar ve bir barış süreci etkin bir şekilde bu kez başlar" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan "değerli arkadaşım Ahmet" diye söz eden İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ise konuşmasına, Suriyeli muhaliflerin tek bir çatı altında toplanmış olması nedeniyle duyduğu memnuniyetini belirterek başladı. Suriye'ye gelecek aylar içinde yaklaşık 20 milyon avroluk bir yardım paketi hazırladıklarını belirten Terzi, özellikle de Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a sığınan mülteciler için harcanacak yardımların ulaşmasında Türkiye'nin rolüne değindi.

Terörizme karşı işbirliğinin yanı sıra ekonomik iş birliğine de değinen Giulio Terzi, 2011 yılında kriz ortamına rağmen İtalya-Türkiye ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 28 arttığını belirtti.

Savunma sanayisi konusunda önemli fırsatlar oluşturabilecek programlar üzerine konuştuklarını belirten İtalya Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin AB'ye girmesini arzuladıklarını yineledi ve başta Brüksel olmak üzere Avrupa şehirlerinde bu uğurda çalışmalar yapacaklarını söyledi. - ROMA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ahmet Davutoğlu Türkiye Suriye Roma Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title