Haberler

Davutoğlu: "Hasankeyf Mirasının Korunmasını Bir Onur Meselesi Olarak Gördük, Görüyoruz"

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınmasına ilişkin, "Başbakanlık yapmış bir vatandaş olarak, Hasankeyf mirasının korunmasını bir onur meselesi olarak gördük, görüyoruz.

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınmasına ilişkin, "Başbakanlık yapmış bir vatandaş olarak, Hasankeyf mirasının korunmasını bir onur meselesi olarak gördük, görüyoruz. Hasankeyf, bu kültürel mirasın gelecek nesillere en iyi aktarılan yerlerden biri olacak." dedi.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen "Sivil Toplum ve Din" konulu "14. Ufuk Turu Toplantıları"na katılmak üzere Mardin'e gelen Davutoğlu, eşi Sare ve oğlu Mehmet Davutoğlu ile Batman'ın Hasankeyf ilçesini ziyaret etti.

Er-Rızık Camisi'nde şükür namazı kılan Davutoğlu, daha sonra tarihi Hasankeyf Kalesine çıktı. Burada "Çoban Ali" olarak tanınan Ali Ayhan'ın mağara evine konuk olan Davutoğlu, burada kendisine ikram edilen ayranı içti, ev sahibi Ayhan'ın söylediği türküleri dinledi.

İlçe esnafını da ziyaret eden Davutoğlu, bir araya geldiği Hasankeyf Gençliği Platformu üyesi gençlerden ilçenin tarihi hakkında bilgi aldı.

Davutoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Hasankeyf'i her zaman takdirle ve büyük bir hayranlıkla izlediğini söyledi.

Hem akademik hem de devlet hayatında her zaman Hasankeyf'in korunması ve gelecek nesillere bu zenginliğin aktarılması için gayret gösterdiğini anlatan Davutoğlu, "Hasankeyf asırlarla gelen çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerin birbirlerine aktardıkları kültürün yaşandığı bir mekandır. Bizim tarihimiz itibariyle de Artuklu, Eyyübi, Osmanlı, Akkoyunlu gibi bütün bu dönemlerde Hasankeyf önemli bir rol oynadı. O dönemleri anlamak isteyenler için gerçek bir yaşayan hazine niteliğindedir." ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Davutoğlu, Hasankeyf'in dünyada benzerinin çok nadir olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada çok az yerde Hasankeyf gibi çevreyle uyumlu bir şehir hayatı vardır. Doğadaki her şeyi hiç bozmadan tamamıyla insani amaçlarla kullanılmış bir kültürün devamıdır Hasankeyf. Taşların özenle korunduğu, taşlar içinde yerleşmiş evlerde sadece bir mesken değil, bir kültürün yaşatıldığı, yüzlerce dokuma tezgahının kurulduğu bir mucizevi diyardır. Dolayısıyla Hasankeyf, bugün tarihi anlamak isteyen, çevreyle uyumlu hayat tarzını keşfetmek isteyenler için bir hazinedir."

"Bizim tarihimizin bütün güzel renkleri buradadır"

Hasankeyf'in insanlık tarihinin bütün unsurlarını barındırdığını vurgulan Davutoğlu, Er-rızık, Ulu Cami, Zeynel Bey Türbesi bütün bunlarda köklü bir miras görüldüğünü belirtti.

Davutluoğlu, Ilısu Barajının yapılması esnasında hükümet olarak en büyük hassasiyetlerinin Hasankeyf'in kültürel mirasının korunması olduğunu ifade ederek, "Zeynel Bey Türbesi, mimari miras harikasıdır, son derece dikkatli bir şekilde yeni yerine taşındı. Diğer eserlerinde yeni yerine taşınması ve burada su altında kalacak olan eserlerin gelecek nesillere en iyi şekilde korunarak aktarılması içinde tedbirlerin alınmış olmasından büyük bir mutluluk duydum." diye konuştu.

Bölgenin kalıcı huzur ve barışı yaşayacağının altını çizen Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Başbakanlık yapmış bir vatandaş olarak, Hasankeyf mirasının korunmasını bir onur meselesi olarak gördük, görüyoruz. İnşallah Hasankeyf, bu kültürel mirasın gelecek nesillere en iyi aktarılan yerlerden biri olacak. İnşallah bu topraklar, kalıcı düzeni, kalıcı barışı, istikrarı, kalkınmayı yaşayacak."

Davutoğlu'na, Batman Valisi Ahmet Deniz ve Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven de eşlik etti.

Davutoğlu, programın ardından Mardin'e geçti.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Hasankeyf Ak Parti Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title