Haberler

Davutoğlu: 40'ı Aşkın Konuda Anlaşıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye -Irak Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'nda 40'ı Aşkın Konuda Anlaşma, Mutabakat Zaptı ve Protokol İmzalanmasına Karar Verildiğini Bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'nda 40'ı aşkın konuda anlaşma, mutabakat zaptı ve protokol imzalanmasına karar verildiğini bildirdi.

Çırağan Sarayı'nda dün başlayan ve bugün sona eren toplantının ardından basın toplantısı düzenlenyen Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye-Irak ilişkilerinde ve bölgede tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, ''Çünkü yepyeni bir ortaklık modeli bugün hayata geçirildi'' dedi.

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat'a yaptığı ziyarette iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Davutoğlu, bu konseyi kurma kararını verirken her iki ülke hükümetlerinin de yepyeni bir dönemin başlangıcında olduklarının bilincinde olarak bu adımı attıklarını söyledi.

O zaman bu kurucu anlaşmayı hazırlarken yeni bir kavramı geliştirdiklerini ifade eden Davutoğlu, bunun da iki ülke arasında ekonomik işbirliğiyle sınırlı kalmayan, bir süre sonra iki ülkenin ortak potansiyelini harekete geçirmeyi hedef edinen bir anlaşma olduğunu anlattı.

O zaman bir bakanlar konseyinin toplanmasına karar verildiğini belirten Davutoğlu, ''Dün ve bugün ilk bakanlar konseyini topladık. Ben çok büyük memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki tek bir hükümet gibi toplantı yaptık'' diye konuştu.

İlk olarak 9'ar bakanın ortak toplantı yaptıklarını, ortak hedefler konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu belirten Davutoğlu, daha sonra her bir bakanlığın ayrı ayrı toplantı yaptığını ve ortak projelerin nasıl yaşama geçirileceği konusunda istişarede bulunulduğunu kaydetti.

Bugün de yeniden biraraya gelerek, ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyarette ele alınacak ve üzerinde mutabık kalınan hususlar konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Çok büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki üzerinde ihtilaf ettiğimiz hiçbir konu kalmadı ve 40'ı aşkın konuda değişik bakanlıklara yayılmış ya anlaşma ya mutabakat zaptı ya da protokol imzalanmasına karar verildi. İnşallah önümüzdeki 1.5-2 ay içinde bu protokoller, anlaşmalar, mutabakat zabıtları teknik olarak hazırlıkları tamamlanmış bir şekilde Bağdat'ta yapacağımız ortak hükümetler arası toplantıda sayın başbakanlarımızın huzurunda nihayete erdirecek bir anlaşma sağlanacak.''

-''ASYA, AVRUPA'YA EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE İRTİBATLANACAK'' -

Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasında imzalanmasına karar verilen protokoller arasında, çevreden sağlık alanındaki işbirliğine, tarım ve hayvancılıktan suya, serbest ticaret bölgesi ve ortak yatırım konseyi kurmaktan petrol ve doğalgaza dek birçok alan bulunduğunu söyledi.

Dünkü açılış konuşmasında vurguladığı biçimde Asya'nın Avrupa'ya en güçlü biçimde irtibatlanacağını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Avrasya ana kıtasında çok güçlü bir eksen oluşacak. Biz bunun ikili ilişkilerimizde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Sadece ikili ilişkilerimizde değil, bölgemizde de devrim niteliğinde bir adım olduğu kanaatindeyiz. Yepyeni bir ortaklık modeli gelişiyor. Yepyeni bir işbirliği kültürü gelişiyor ve bu ortaklık modeli ve işbirliği kültürünün bölgemizde yayılması durumunda bölgemizin tekrar tarihte gerçekleştirdiği gibi önümüzdeki dönemde de dünyada etkin verimli bir ekonomik havza haline dönüşmesini hedefliyoruz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title