Haberler

Daü Sagam'dan "Balon Balığı" Uyarısı

KKTC'nin Liman Kenti Gazimagosa'da Bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi (Daü) Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi (Sagam), Son Günlerde Balıkçılar Tarafından Yakalanan Balon Balığının Tüketilmemesi Konusunda Uyarıda Bulundu.

KKTC'nin liman kenti Gazimagosa'da bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi (SAGAM), son günlerde balıkçılar tarafından yakalanan balon balığının tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

SAGAM Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ali Çiçek, son dönemde Kızıldeniz'den Akdeniz'e balon balığı türlerinin geçtiğini ve KKTC karasularında da tespit edildiğini ifade ederek, söz konusu 5 türden 4'ünün zehirli olduğunu vurguladı. Basına yapılan açıklamada, KKTC'de balon balıklarının balıkçılar tarafından yakalandığının tespit edildiğine işaret eden Çiçek, bu balıkları tüketen 7 kişiden 5'inde zehirlenme tespit edilerek tedavi altına alındığını, balıklardan yiyen 2 kedinin de öldüğünü söyledi. Çiçek, aynı nedenle Güney Kıbrıs, İsrail ve Lübnan'da da zehirlenme vakalarına rastlandığını, balon balığı türlerinin şekil ve renk olarak birbirlerine çok benzediğini, zehirsiz olan türünün tespitinin çok zor olduğunu belirterek, riske girmemek için bu balıkların tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

KKTC karasularına dönem dönem farklı balık türlerinin geçmesinin beklenen ve doğal bir durum olduğunu vurgulayan Çiçek, balon balıklarının KKTC denizlerine uyumu konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu, popülasyonlarının artması halinde ekosisteme de zarar verebileceklerini kaydetti. Çiçek, "Balon balıkları, korkutulduklarında kendilerini su veya hava yardımı ile şişirmeleri ile ünlüdürler. Papağana benzeyen ağızlarının içindeki dişlerle tabandaki sert kabuklu hayvanları tüketerek beslenirler.

Sırtı koyu renkli olup, siyah, kahverengi, üzerinde siyah veya koyu yeşil renkli noktalar bulunmaktadır. Karın kısmı beyazdır. Yanlarda iki gümüş şerit bulunan bu balık, ismini de bu şeritlerden alır. Denizde karşılaşılmaları durumunda zararsız olan bu balıkların yenmeleri durumunda oldukça zehirli oldukları bilinmektedir. Denizde yüzerken veya ellenmesi durumunda herhangi bir tehlike arz etmezler" diye konuştu.

(MG-NO-NO-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title