Haberler

DAÜ İletişim Fakültesi’nde Konuşan Ozan Açıktan Yönetmenlik Deneyimlerini Paylaştı

Ozan Açıktan, İletişim Fakültesi Yeşil Salon'da gerçekleşen söyleşide yaptığı işlerden örnekler vererek yönetmenlik deneyimlerini anlattı.

Kısa sürede kendine has tarzıyla öne çıkmış, rengi, kurgusu, kamerası ve dinamizmiyle diğer reklam filmlerinden ayrışan işlere imza atmış ender yönetmenlerden birisi olan Ozan Açıktan, üniversite öğrenciliği yıllarından başlayarak kısa filmler çekmeye başladı. 2001'de "Diojen'in Karısı" adlı kısa filmi ile Ankara Film Festivali'nde ve Unesco Gençlik Festivali'nde en iyi kısa film ödüllerini kazandı.

Söyleşi sırasında Polonya'da katıldığı bir film festivali sırasında Roman Polanski'yle tanıştığını ve onun tavsiyesi ile en iyi 10 sinema okulundan biri sayılan Lodz-Polonya Devlet Sinema Okulu'nda 2 yıl staj yaptığını belirtti. Polonya'da çektiği 'Mono' adlı ilk filmi 2006'da II. Tursak-Metro Kısa Film Festivali'nde ikinci olunca ödül olarak Almanya Ludwigsburg'taki Film Akademisi'nde iki aylık bir eğitim hakkı kazandığını ve orada senaryo ve dramaturji üzerine dersler aldığını belirtti.

Açıktan'ın Polonya'da çektiği mezuniyet filmi "Marlis" 2005 yılında Ankara Kısa Film Festivali'nde en iyi kısa film seçildi ve film aynı yıl Polonya, Ukrayna, İtalya, Fransa, Romanya, İsrail ve Amerika'daki film festivallerinde gösterildi. Makedonya'da düzenlenen 26. Manaki Brothers Film Festivali'nde en iyi film ödülünü aldı. Kazandığı bu ödüllerin reklam piyasasında önünü açtığını söyleyen Açıktan, öğrencilere, de bu tür yarışmalara girmelerinin faydalı olacağını ancak kariyer seçiminde en önemli şeyin, insanın ne istediğini bilmesi olduğunu, ne yapabileceği konusunda ise kendine dürüst davranmasının şart olduğunu söyledi. Düşüncelerini, "İnsan, yıllar sonra bir gün, hiç istemediği bir şeyi yaparken bulmamalı kendisini" diye ifade eden Açıktan, her yönetmenin başarı öyküsünün farklı olduğunu vurguladı. Konuşmasında yönetmenliği orkestra şefliğine benzeten Açıktan, ekipteki herkesten en iyi verimi almanın yönetmenin becerisine kaldığını söyledi.

2006 yılında 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali için çektiği reklam filmleriyle En İyi Reklam Filmi Yönetmeni kategorisinde Kristal Elma alan Ozan Açıktan, "Çok Film Hareketler Bunlar" filminin de yönetmenliğini yaptı. PTT Film Ekibi'nin yönetmenlerinden birisi olan Ocak Açıktan'ın ses getiren reklam filmleri arasında İstanblue, Hürriyet gazetesi, Garanti Bankası 12 Dev Adam ve İpragaz reklamları bulunuyor. Çok tartışılan, Aysun Kayacı'lı Pepsi Max reklamını da Ozan Açıktan yönetmişti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title