Haberler

Darfur'u Kurtarma Koalisyonu'nun Uluslararası Yüksek Koordinatörü Lawrence Rossin:

Darfur'u Kurtarma Koalisyonu'nun Uluslararası Yüksek Koordinatörü Lawrence Rossin, Sudan'a Yönelik Yaptırımların Gerekli Olduğunu Savunarak, Diplomasi Kapısınında Açık Bırakılması Gerektiğini Söyledi.

Darfur'u Kurtarma Koalisyonu'nun Uluslararası Yüksek Koordinatörü Lawrence Rossin, Sudan'a yönelik yaptırımların gerekli olduğunu savunarak, diplomasi kapısınında açık bırakılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Müslüman bir ülke olması itibariyle bölgeye yönelik desteğinin etkili olabileceğini savunan Rossin, Türkiye'de sivil toplum örgütleri ile görüştü. Türkiye'deki görüşmeleri sonrası özel açıklamalarda bulunan Rossin, "BM Güvenlik Konseyi'nde süren çalışmalar var, ABD Başkanı Bush geçtiğimiz günlerde yeni yaptırımlar kararı aldı. Bahsedilen yaptırımlar ekonomik yaptırımlar değil, tüm olanlardan sorumlu olan hükümeti hedef alan siyasi yaptırımlardır. Yaptıklarını durdurabiliriz ya da

düşüncelerini değiştirebiliriz" dedi.

Avrupa Birliği'nin Darfur üzerinde etkisiz kaldığını savunan Rossin, "Avrupa Birliği'nin bölgeye yönelik uyguladığı herhangi bir yaptırımı yok. BM çağrısı dışında harekete geçmiyorlar. Avrupa'da İngiltere, Fransa ve Almanya gibi güçlü ülkeler var ancak şu ana kadar Darfur ile ilgili ciddi bir karar almış değilller. Biz bu görüşlerinin değişmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Çin'i Sudan ile tehlikeli işbirlikleri konusunda uyaran Rossin, "Çin'in Sudan üzerinde büyük bir etkisi olduğuna inanıyoruz. Çin'in Sudan hükümeti ile ekonomik, politik ve askeri işbirliği var. 2 yıl önceki BM'nin kararına Çin'in tepkileri var. Çin Devlet Başkanı geçtiğimiz Şubat ayı Sudan'a yaptığı ziyarette Hartum hükümetine politikalarını değiştirmesi yönünde uyarıda bulundu" dedi.

Çin'in Sudan'a Darfur konusunda destek vermesi durumunda önümüzdeki yıl Olimpiyatlar'ın tehlikeye gireceğini belirten Rossin, "Çin'in Sudan ile Dafur ile ilgili işbirliği yapması Çin için çok tehlikeli hal alabilir. Çin'de önümüzdeki yıl Olimpiyatlar yapılacak. Olimpiyatların sloganı "tek dünya tek rüya" Çin Sudan'ı Darfur konusunda desteklerse bu sloganın dışında kalır. Çin'in o zaman bir olimpiyatı olamaz" dedi.

Afrika Birliği barış gücü askerlerinin durumunu değerlendiren Rossin, "Afrika Birliği'nin Darfur sorununun çözümü hakkında çabalarını memnuniytle karşılıyoruz. Yardımcı olmaya çalışan tek taraf onlar. Ancak Afrika Birliği henüz yeni bir kuruluş sayılır bölgede barış gücünü üstlenecek gerekli güvenlik mekanizması ve lojistik yeterliliği yok. Birleşmiş Milletler barış gücü askerlerinin Afrika Birliği askerleriyle birlikte çalışması çok daha etkili olacaktır" şeklinde konuştu.

Birlemiş Milletler, Darfur'da son 4 yılda 400 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini, 2.5 milyon kişinin yerinden edildiği yönünde raporlar yayınlamış, Sudan bu sayıyı yalanlamıştı.

(ÖK-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title