Haberler

Danıştayın Bazı Özelleştirme Uygulamalarına İlişkin Kararı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB), bazı basın yayın organlarında yer alan "Danıştaydan özelleştirme kararına yürütmeyi durdurma" haberine ilişkin, "İdaremiz tarafından bugüne kadar yapılan özelleştirme uygulamalarının iptaline ilişkin açılan davalarda, verilen iptal kararları süresi içinde uygulanarak yargı kararlarının gereği yerine getirilmiştir. Basında yer alan yargı kararlarının uygulanması amacıyla İdaremiz tarafından süresi içinde gerekenler yapılmış, sonuç alınamaması üzerine alıcılar aleyhine iade davaları açılmıştır" açıklaması yapıldı.

ÖİB, bazı basın yayın organlarında yer alan "Danıştaydan özelleştirme kararına yürütmeyi durdurma" haberine ilişkin açıklama yaptı.

"İdare tarafından bugüne kadar yapılan özelleştirme uygulamalarının iptaline ilişkin açılan davalarda, verilen iptal kararları süresi içinde uygulanarak yargı kararlarının gereğinin yerine getirildiği" bildirilen açıklamada, basında yer alan yargı kararlarının uygulanması amacıyla idare tarafından süresi içinde gerekenlerin yapıldığı, sonuç alınamaması üzerine alıcılar aleyhine iade davaları açıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bahsi geçen özelleştirmelerin iptaline ilişkin yargı kararlarının İdaremize, bu kuruluşların alıcılara devrinden çok sonra idareye tebliğ edilmesi nedeniyle kuruluşların özelleştirme bedelleri alıcıdan tahsil edilmiş, bu gelirler hazineye aktarılmış, söz konusu varlıkları devralan alıcı farklılaşmış, kuruluşların hukuki ve fiili yapıları değişmiş, özelleştirmeden önce kamu kuruluşu olması nedeniyle çalışanları kamu personeli olan, kamuya yönelik mevzuat çerçevesinde iş ve işlemlerini yürüten kuruluşlar, özelleştirme sonrası özel hukuk hükümlerine tabi hale gelmiş, çalışanların yapısı, tabi olduğu mevzuatı değişmiş ve bu kuruluşların piyasada özel sektör olarak yerlerini almış olmaları ve diğer taraftan sonuçlanan bir geri alma davasında Yargıtay tarafından alıcılara karşı dava açılmasının mümkün olmayacağı belirtilmesi nedenleriyle yargı kararlarının uygulanması fiilen ve hukuken imkansız hale gelmiştir.

TBMM tarafından da 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunu'na eklenen ek 5'inci madde ile hukuki imkansızlığın var olup olmadığına, var olduğu takdirde bu hallerde yapılacak işlemlerin neler olacağına ilişkin, yürütmenin en üst organı olan Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir."

Bakanlar Kurulunun da aldığı kararla yargı kararlarının uygulanmasında ortaya çıkan fiili imkansızlık nedeniyle 5 kuruluş hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili, geriye ve ileriye yönelik herhangi bir işlem tesis edilmemesini kararlaştırdığı hatırlatılan açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

"Nitekim geçmiş dönemlerde de, 18 özelleştirme uygulaması için gerek Bakanlar Kurulu gerek Yüksek Planlama Kurulu gerekse Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından, mahkemelerce verilen yürütmenin durdurulması ve iptal kararlarının uygulanmasında fiili ve hukuki imkansızlık olduğu, bu nedenle de işlem yapılmaması gerektiğine dair kararlar alınarak iptal kararları uygulanmamıştır. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından söz konusu Kanun maddesinin iptaline karar verilmiş,  iptal kararı henüz yayımlanmamıştır. Diğer taraftan Danıştay tarafından söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş, bu davalar henüz sonuçlanmamıştır." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title